maritbet girişmaritbet
İbis Otel Beylikdüzü’nün yapımına başlanıyor

İbis Otel Beylikdüzü’nün yapımına başlanıyor

2015 yılına kadar 9’u Türkiye’de, 5’i Rusya’da olmak üzere 14 otel açmaya hazırlanan Akfen GYO’nun yakın dönemde start vereceği otel yatırımı ise Beylikdüzü’nde bulunuyor. Önümüzdeki iki-üç hafta içinde otel yatırımı için kazmayı vuracak şirket, burada 322 yatak kapasiteli Ibis Otel yapacak. E-5 Otoyolu’nun kenarında yer alacak otel 2011 sonunda hizmete girecek

Kaynak: Kezban Gebetaş / Hürriyet Emlak
 

Akfen Holding'in bünyesinde yer alan Afken Gayrimenkul Yatarım Ortaklığı(Akfen GYO), son yıllarda peşi sıra açtığı Nov ve Ibis otelleriyle adından söz ettiriyor. Dünyanın en büyük otel zincirlerinden Fransız Accor'la stratejik işbirliği yapan şirket, büyüme stratejisini üç-dört yıldızlı şehir otelleri üzerine kurmuş durumda.  Grubun, halihazırda Türkiye'de 8, KKTC'de ise 1 oteli bulunuyor.

Türkiye'deki oteller İstanbul, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep ve Kayseri'de yer alıyor. Şirket, KKTC'de ise en büyük otellerinden biri olan Mercure'nin sahibi. Türkiye'de sahibi olduğu otellerin sayısını ikiye katlamayı hedefleyen Akfen GYO, sadece burada 5 yıl içinde 9 yeni otel açacak. Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz, 2015'e kadar devam eden projelerle birlikte minimum 9 tane otel yaparak toplam otel sayısını 18'e çıkaracaklarını belirtiyor. 
Faaliyete geçen oteller için şimdiye kadar 125 milyon Euro civarında yatırım yaptıklarını belirten Gündüz,  “Devam eden projeler dahil olmak üzere 2015'e kadar hayata geçirmeyi planladığımız minimum 9 otel yatırımı için 120-125 milyon Euro arasında bir yatırım yapacağız” diyor.Yatırımların finansmanı konusunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Gündüz, TSKB ve İş Bankası'yla 100 milyon Euro civarında kredi sözleşmesi yaptıklarını hatırlatarak, “Otel yatırımlarımızın bir kısmını bankadan aldığımız krediyle bir kısmını da öz kaynaklarımızdan sağlıyoruz. Yapacağımız 9 otelin 4-5'inin finansmanını bankadan aldığımız krediyle gerçekleştireceğiz” diye konuşuyor.
 

Beylikdüzü'ne Ibis Otel açıyor
Akfen GYO'nun yakın dönemde start vereceği otel yatırımı ise Beylikdüzü'nde bulunuyor. Önümüzdeki iki-üç hafta içinde otel yatırımı için kazmayı vuracak şirket, burada 322 yatak kapasiteli Ibis Otel yapacak. Otelin yapılacağı arsanın E-5 Otoyolu'nun kenarında bulunduğu belirten Gündüz, 2011 sonunda hizmete açmayı planladıklarını söylüyor.

Akfen GYO'nun otel yatırımı yapmayı planladığı yerlerden biri de Kartal. Bir-iki arsa için görüşme halinde olduklarını ifade eden Gündüz, “Kartal'da sene sonuna kadar bir arsa bulmuş oluruz diye düşünüyorum. Burada da Ibis otel yapacağız” diyor. Avrupa ve Anadolu yakasının merkezinde otel yatırımı yapmayı planladıklarını anlatan Orhan Gündüz, “Levent, Taksim, Beşiktaş, Maslak ve Kozyatağı gibi şehrin tam göbeğinde yerler düşünüyoruz. Ama henüz arsa bulamadık. İstanbul'da arsa bulmak çok zor. Fiyatlar çok pahalı” diye konuşuyor.
 
“Peki neden hazır otel satın almıyorsunuz?” diye sorduğumuzda ise Orhan Gündüz, “Hazır oteli satın almaya sıcak bakmıyoruz. Bunun çeşitli sebepleri var. Öncelikle  bankalarla yaptığımız kredi anlaşması sadece sıfırdan otel geliştirmeye dayalı. İkincisi Accor geliştirdiğimiz otelleri 35 yıllığına bizden kiralıyor. Dolayısıyla istediği gibi oteller olmasını arzu ediyor. Ayrıca hazır bir binayı aldığınızda harcadığınız para sıfırdan bir bina geliştirmekten daha pahalı olabiliyor.” diyor.
 
Bursa'daki Ibis ekim ayında açılıyor
Bursa'da 1 Ekim'de 200 odalı Ibis Otel'i hizmete açmaya hazırlanan Akfen GYO, yakın zamanda Adana da otel yatırımı yapacak.  Adana'da arsa için anlaşmaya vardıklarını söyleyen Gündüz, en geç 2010 sonuna kadar buradaki otelin inşaatına başlayacaklarını dile getiriyor. Şirket, Adana'da 10 milyon Euro'luk maliyetle 160 odalı Ibis Otel yapacak. Otel, en geç 2012 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak.
 
Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde de otel açmayı planlayan şirket, burada arsa için görüşmeler yürütüyor. 
2015'e kadar Ankara ve İzmir'de en az birer tane otel açmak istediklerini kaydeden Orhan Gündüz, “Ankara'da üzerinde çalıştığımız bir-iki arsa var. Kızılay, Kavaklıdere, Çankaya-Cinnah ve Sögütözü gibi merkezde yakın yerleri istiyoruz. Somut anlamda üzerinde çalıştığımız bir yer var. Cinnah'ta. Görüşmeler devam ediyor. Orada 150-200 yatak kapasiteli minimum bir, maksimum iki otel düşünüyoruz. Arsayı alırsak bu yıl içinde ya da 2011 başında başlayabiliriz” diyor.
İzmir'de de 150-200 odalı Ibis ve /veya Nov otel düşündüklerini anlatan Gündüz, “İzmir merkezde iki arsa üzerinde çalışıyoruz. Anlaşırsak arsa sahibiyle 49 yıllığına kiralama şeklinde yapacağız. Bu sene sonuna kadar netleşir” diyor.
 
Antalya'da şehir oteli yapabiliriz
Gündüz, Antalya'da bir şehir oteli yapabileceklerini de belirtiyor. “Çok sayıda otel olmasına rağmen Antalya'daki otellerin hiçbiri şehir oteli değil. Önümüzdeki iki-üç yıl içinde Antalya'da uygun arsa bulursak üç-dört yıldızlı şehir oteli yapabiliriz” diyor.
Denizli, Samsun, Manisa Diyarbakır, Şanlıurfa ve Hatay gibi kentlerle de ilgilendiklerini dile getiren Orhan Gündüz, önümüzdeki iki-üç yıl içinde buralarda da otel açabileceklerini söylüyor.
Akfen'in, Türkiye dışında Rusya'da da yatırımları mevcut.  Halihazırda Samara'da bir ofis ve Ibis Otel, Yaroslavl'da yine bir Ibis Otel projesi bulunuyor. Üç proje için 48 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Orhan Gündüz, yatırım tutarının yarısının Rusya'da birlikte proje geliştirdikleri Kasa İnşaat'a, kalan yarısının da Akfen GYO'a ait olduğunu söylüyor. Samara'daki ofis ve otel projesinin bu yıl sonuna kadar, Yaroslavl'daki otelin ise Temmuz 2011'de açılması planlanıyor.
 
Projeler bununla sınırlı değil. Şirket önümüzdeki iki-üç yıl içinde Kasa İnşaat'la ortak olarak 41,5 milyon Euro'luk iki otel yatırımı daha yapmayı planlıyor. Bu kapsamda Kaliningrad'ta yatırım maliyeti 17.5 milyon euro olacak Ibis Otel'in inşaatına, Nisan 2012 yılında start verilecek. Ocak 2013'te ilk kazması vurulacak Krasnoyarsk'taki otel ise Nov ya da Ibis olacak. Yatırım maliyeti 24 milyon doları bulacak. Oteller 2015 yılına kadar hizmete girecek.
 
Moskova'daki otel 2013'te hizmete girecek
Akfen GYO, Moskova'daki en büyük yatırımı ise 500 odalı Ibis Otel'i. 2011'in ilk çeyreğinde otel yatırımına başlayacaklarını belirten Gündüz, otelin toplam yatırım maliyetinin 46,5 milyon Euro olduğunu söylüyor. Bu aynı zamanda Akfen GYO'nun Rusya'da tek başına yaptığı ilk projesi olacak. Zira Rusya'daki projeleri Kasa İnşaat'la gerçekleştiren şirket, Moskova'daki otel yatırımını ise tek başına yapacak. Önümüzdeki yıl inşaatı start alacak otelin, 2013 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Orhan Gündüz, Kasa İnşaat'la Samara, Yaroslavl, Krasnoyarsk ve Kaliningrad'ta yapacakları bu projelerin ardından Rusya'da bundan böyle Akfen GYO olarak tek başına yatırım gerçekleştireceklerini de ekliyor.
 
Şam-Halep'te otel açabiliriz
Şirketin 2015'e kadar yatırım yapmayı planladığı ülkelerden biri de Suriye. “Çevre ülkeler arasında Accor'la birlikte yatırım için en sıcak baktığımız ülke Suriye” diyen Gündüz şöyle devam ediyor: “Suriye Accor'un  gitmek istediği yerlerden biri. 2015'e kadar Suriye'de yatırım yapabiliriz. Hem Türkiye çok yakın hem vize kalktı, gidiş- gelişler arttı; daha da artacak. Şam ve Halep'te kesinlikle birer ya da ikişer tane otel yapabiliriz.”
“Önceliğimiz 3-4 yıldızlı oteller. Ibis ve Nov otelleri Türkiye için çok güzel çözümler. Türkiye'de bu tip otellere ihtiyaç var” diyen Gündüz, beş yıldızlı otellerin ise rantabl olmadığı görüşünde. Gündüz, “Türkiye'de üç-dört hatta iki yıldızlı otellere çok ihtiyaç var. Dünyanın birçok ülkesinde üç ve dört yıldızlı oteller en karlı segmentler. Beş yıldızlı otellerde şanınız yürüyor ama çok kar edemiyorsunuz. Özellikle Türkiye'de beş yıldız otelleri hak ettiği  fiyata satmak da zor. Swiss, Çırağan Hyatt Regency gibi çok özellikli lokasyonları yoksa özellikle yerli bir beş yıldız yaptığınızda doldurmak çok kolay olmuyor” şeklinde konuşuyor.
Gündüz, “Beş yıldızlı oteller karlı değil” diyor ama bir yandan da beş yıldızlı otel açmaya soğuk bakmadıklarını dile getirmeyi ihmal etmiyor:  “Accor'un beş yıldızlı Sofitel ve Pullman markalarını Türkiye'ye getirebiliriz. Gelecekte İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde uygun bir yerde, iyi bir arsa bulursak, Accor da Sofitel ya da Pulman'ın açılması isterse seve seve yapabiliriz.”

Halka arza hazırlanıyor
Akfen Holding'in ardından Akfen GYO da halka arz olmaya hazırlanıyor. SPK'yla yazışmalarının devam ettiğini ve hazırlık sürecini en kısa zamanda tamamlamamayı planladıklarını belirten Gündüz, halka arzın ne zaman olacağı konusunda ise net tarih vermekten kaçınıyor. Gündüz, halka arz miktarı hakkında ise, “Yasal prosedür gereği minimum yüzde 25'ini açmak zorundayız. Bunun üzerine çok fazla çıkacağımızı sanmıyorum” diyor.
  • Etiketler:

Yorum Yaz