maritbet girişmaritbet
Fethiyeliler turizm tesisinde çevre korumaya esneklik istiyor

Fethiyeliler turizm tesisinde çevre korumaya esneklik istiyor

Fethiye iş dünyası, 5 yıldızlı otel yatırımları için imar düzenlemelerinde esneklik yapılmasını talep ediyor

Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi uygulamasının büyük ölçekli yatırımları engellediğini savunan Fethiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, bu statü kaldırılmadan bazı bölgeler için daha esnek bir yapı getirilmesini istedi. 

Fethiye'nin 1980'li yıllarda Turgut Özal'ın ziyaretiyle turizmde gelişmeye başladığını kaydeden Arıcan, “Diğer bölgeler plansız büyürken ÖÇK kurulduktan sonra buraya yatırım girmemiş. Çünkü ÖÇK'nın sıkı kuralları yatırımcıya verimli gelmemiş. Turizm bölgesiyiz ama ÖÇK olduğundan turizm alanı ilan edilemiyor. Hiçbir turizmci turizm teşviklerinden yararlanamıyor” diye konuştu. 

Yapılaşmanın yoğun olmamasının Fethiye'nin avantajı olduğunu belirten Arıcan, “Ama turizmin gelişmesi için yatırım lazım. ÖÇK, plan değişikliği yaparak, bölgeyi gözden geçirmeli. Fethiye'de 70 dönüm alana 5 yıldızlı otel yapacak bir yatırımcı, 2 kattan fazlasına izin verilmediği için yatırımı hayata geçiremiyor. Bir kat daha verilse ilçe güzel bir otel ve kongre merkezi kazanacak. Uygun alanlarda 3-4 katlı yapılaşmaya izin verilecek imar düzenlemeleri yapılmalı” dedi. 

Babadağ'a teleferik kuracağız 

Ölüdeniz'de arıtma kapasitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Arıcan, “Hala suyu yok. Ovacık Hisarönü'nde kanalizasyon altyapısı bulunmuyor. Çevre düzenlemesi yapılmalı. Oda olarak 4-5 konunun takipçisiyiz. Bunlar ilçe ekonomisini üçe katlayacak çalışmalar. Yamaç paraşütünde dünyanın tanıdığı Babadağ'ı 2011'den beri odamız işletiyor. Teleferik kurarak Babadağ'ı12 ay kullanılır hale getireceğiz. Uluslararası bir hava sporları merkezi yapmak, atlayış sayılarını artırmak için kazandığımız bütün parayı Babadağ'a yatırıyoruz. Teleferiğin maliyeti 11 milyon dolar. Özkaynaklarımızla yapamayız. 3 ayrı alternatif tespit ettik. Banka kredisi birinci hedef. Hedefimiz projeyi 3 yılda bitirmek. Eski Rum köyü Kayaköy'ü ekonomiye kazandırmak için de çalışıyoruz”diye konuştu. 

Fethiye'ye işletme fakültesi için Muğla Üniversitesi'ne 500 dönüm alan tahsis ettiklerini aktaran Arıcan, “Binaların ihalesi yapıldı. Bu yıl bir başka yerde 156 öğrenci eğitime başlayacak. 2015'te kendi binasına taşınacak. İkinci fakülte Ziraat Fakültesi olarak senatoda onaylandı, YÖK'e gönderildi. Üçüncü fakülte kurulduktan sonra Fethiye Üniversitesi gün deme gelecek” dedi.

Kruvaziyer turizmi için iskele yok

Fethiye Körfezi'nin doğal marina gibi olduğuna belirten Arıcan, “1.5 saat mesafedeki Rodos'a her gün 2 kruvaziyer gemi geliyor. Rodos çarşı esnafı otellerden çok gemilerden gelenlerle kalkınıyor. Fethiye'de kruvaziyer turizmi için körfezimiz, çevremiz uygun. Ama geminin yanaşacağı iskele eksik. Bunun maliyeti 20 milyon dolar. 9 Eylül Üniversitesi'ne yaptırdığımı araştırmaya göre bu doğru bir yatırım olacak. Raporu Büyükşehir Belediyesi, valilik ve ilgili bakanlıklara gönderdik. İlgilenen yatırımcılar da var. Fethiye'nin Ankara'ya aktardığı kaynak 250 milyon TL. Bu yatırımlarla rakam en az ikiye katlanır. Fethiye'nin gelişmesi devletin yatırımcısının önünü açmasına bağlı”diye konuştu.

Ahmet Usman/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fethiyeliler turizm tesisinde çevre korumaya esneklik istiyor
  • 06.11.2014 09:52

Fethiyeliler turizm tesisinde çevre korumaya esneklik istiyor

Fethiye iş dünyası, 5 yıldızlı otel yatırımları için imar düzenlemelerinde esnek ...

Fethiye’de turizm depremden değil büyükşehir yasa tasarısıyla ölecek!
  • 14.06.2012 12:30

Fethiye’de turizm depremden değil büyükşehir yasa tasarısıyla ölecek!

Güney Ege sallanıyor. Dinlenmek ve rahatlamak için bölgeye koşanlar, deprem kork ...