maritbet girişmaritbet
Erten Konak İstanbul’un simgelerinden birisi oldu!

Erten Konak İstanbul’un simgelerinden birisi oldu!

1900'lü yıllardan kalan Erten Konak'ın içi ailenin koleksiyon parçalarıyla dolu. Konaktaki en önemli koleksiyonlardan biri de otelin sahibesi Cavidan Erten'in 25 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı şapkaları

1900'lü yıllardan kalan Erten Konak'ın içi ailenin koleksiyon parçalarıyla dolu. Konaktaki en önemli koleksiyonlardan biri de otelin sahibesi Cavidan Erten'in 25 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı şapkaları. Otelin merdivenlerinde ve antrede sergilenen şapkalar görülmeye değer.

İkinci derece tarihi eser

Erten Konak ikinci dereceden tarihi eser. Hikayesi 1900'lü yıllara dayanıyor. General Cemal Kunter ve ailesinin olan konak, 1934'ten beri hukukçu Erten Ailesi'nin. Bugün avukat Cavidan Erten'in ilgilendiği otel, adeta tarihi bir ev modeli gibi yaşatılıyor. Konak, Erten Ailesi tarafından restore edilmiş. Otele dönüştürülmüş. Ailenin tarihe, yaşanmışa olan merakı Erten Konak'ı seçkin antika parçalarla dekore etmesine sebep olmuş. Konağın paşa girişinde Osmanlı berat ve tapuları koleksiyonu yer alıyor. Ayrıca burada aile büyüklerinin yaptığı eserler ve kullandıkları objeler var. Konakta eski iğne oyalı yazmalar, gelinlikler, kaftanlar da otelin her yanına yerleştirilmiş. Ancak konağın en ilgi çekici parçaları Cavidan Erten'in 25 yıldır özenle biriktirdiği şapkaları. Cavidan Erten, renkleri, modelleri ve dizaynlarıyla onu cezbeden şapkaları dünyanın dört bir yanından toplamış.

Zamanla renkli bir koleksiyona sahip olunca da onları otelinde sergilemek, herkesle paylaşmak istemiş. Her şapkanın tam olarak hangi tarihe ait olduğu bilinmese de, şapkaların 1910 ve 1940'lara ait olduğu tahmin ediliyor. Hepsi döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan şapkalar Avrupa'da düğün-cenaze gibi özel günlerde kullanılmış. Cavidan Hanım, şapkalarını Almanya, Fransa ve Viyana'daki antika mağazalarından toplamış. Şapkaların çoğunun kendine özgü süsü var. Kimi tüllü, kimi elle örülmüş şahane parçalar. İtalyan, sedef taşlardan yapılmış şapka iğneleri ise şapkaların şıklığına şıklık katıyor. Koleksiyonuna tutkuyla bağlı olan Cavidan Erten, Cumhuriyet dönemini kapsayan yıllara ait şapkaları toplamayı ihmal etmemiş. Cavidan Erten'in en merak ettiği soru ise şapkaların sahiplerinin yaşadığı hayat olmuş hep.

Sergiler de var

Erten Konak'taki tarih, şapkalarla sınırlı değil. Otelde yürürken dahi adeta tarihin içindesiniz. Ana kapıdan içeri girdiğinizde, zamanında General Cemal Paşa'nın atların çektiği arabasını park ettiği ‘Lale Bahçesi'nden geçiyorsunuz. Yine hizmetlilerin kaldığı müştemilattan dönüştürülen resepsiyona girip, ‘kış bahçesi' olarak düzenlenmiş avluya çıkıyorsunuz. Konağın kapısı da restoran olarak kullanılan bu avluya açılıyor. Erten Konak, konaklama-restoran hizmetlerinin yanı sıra kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. 2 yıl içinde hat sergileri, hat sanatının yapımıyla ilgili özel konferanslar, cam altı eserleri sergileri yapılıyor. Oya kültürünün güzel örnekleri de Konakta sergileniyor.

Erten Konak'ın sofalarının duvarlarını Cavidan Erten'in dedelerinin sarayda hizmet etmiş olmalarından dolayı verilmiş beratları,kendi koleksiyonları olan cam altı eserleri süslüyor.

Merve Özaytekin/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sultanahmet'teki Erten Konak, müze-otel olmasıyla dikkat çekiyor!
  • 21.11.2012 13:11

Sultanahmet'teki Erten Konak, müze-otel olmasıyla dikkat çekiyor!

Tarihi yarımadanın ortasında, Akbıyık Caddesi üzerinde ahşap bir yapı Erten Kona ...

Erten Konak İstanbul’un simgelerinden birisi oldu!
  • 24.06.2012 14:22

Erten Konak İstanbul’un simgelerinden birisi oldu!

1900'lü yıllardan kalan Erten Konak'ın içi ailenin koleksiyon parçalarıyla dolu. ...