maritbet girişmaritbet
Doğu'daki yatırım hamlesi turizmi canlandıracak

Doğu'daki yatırım hamlesi turizmi canlandıracak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, bölgede turizmi canlandıracak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da müjdesini verdiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, bölgede turizmi canlandıracak.

Kentte faaliyet gösteren turizm firmalarının ve kamu ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile otel işletmecileri, Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik gelecek 10 yılı kapsayan ve 2016 ile 2020 döneminde toplam 62 milyar liralık yatırım yapılmasını öngören tarım, sağlık, spor ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak yatırım hamlesinin, bölgeye refah ve huzur getireceğini, bunun da turizmi hareketlendireceğini söyledi.

Yatırımlarla istihdamın artacağını ve terör olaylarının sona ereceğini ifade eden sektör temsilcileri, bölgenin kurtuluşu olarak değerlendirilen yatırım ve kalkınma hamlesinin turizmde de fırsata dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuzeydoğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi İshak Karadaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım hamlesinin "Doğunun Paris"i olarak bilinen Erzurum'u ve Erzurumluları heyecanlandırdığını söyledi.

Erzurum'u bir cazibe merkezi haline getirileceğini ifade eden Başbakan Yıldırım'ın şehir için böyle adımlar atmasının kendilerini mutlu ettiğini anlatan Karadaş, "Benzersiz bir kültür ve tarih şehri olan Erzurum, sahip olduğu bu değerlerin ön plana çıkarılması ve turizme kazandırılması konusunda oldukça istekli. Biz seyahat acenteleri olarak bu projenin Erzurum ve Doğu Anadolu için çok önemli olduğunu düşünüyor ve destekliyoruz. Yatırım ve kalkınma hamlesiyle bölgede refahın, huzurun, hakim olacağını ve beraberinde turizmin şahlanacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

İl Kültür Turizm Müdür Vekili Hasan Mazlumoğlu da yatırım paketlerinin bölgeye turizm yönünden ivme kazandıracağını belirterek, "Başbakanımız Yıldırım'ın açıklaması bizi heyecanlandırmıştır. Yatırım paketleri Erzurum'daki turizm hareketlerine ivme kazandıracağından eminiz. Yapılması düşünlen yatırımlar eminiz ki turizme yönelik çehreyi de güzelleştirecektir." dedi.

Mazlumoğlu, yatırım ve kalkınma hamlesiyle turizm sektöründe de hareketliliğin artacağına işaret ederek, "Böyle olunca turizm hareketlenecek yerli ve yabancı misafirlerimizin sayısı çoğalacaktır. Turizm hayatı ziyadesiyle hareketlenecektir. Aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu da bu vesileyle hareketlilik kazanacak. Bölgede ekonomik kalkınma olacaktır." şeklinde konuştu.

Kars

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay da Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım ve kalkınma hamlesiyle turizmin önemli bir ivme kazanacağını söyledi. 

Doğanay, yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin turizm potansiyelinde yükselme olacağını vurgulayarak, "Yatırımlar ile bölgemizde önemli bir kalkınma olacak, bu yatırım paketi hem bölge halkı hem de bizleri heyecanlandırdı. Bölgemizdeki önemli turizm bölgeleri daha cazip hale gelecek ve yatırımlarla özlemini duyduğumuz turistler de bölgeye akın edecek." dedi.

Yatırımlardan umutlu olduklarını belirten Doğanay, "Bu yatırımlar, bölge halkının, turizmcilerin, esnafın herkesin yüzünü güldürecek. Turizminde önemli yere sahibiz, inşallah yapılacak çalışmalardan ilimiz de nasibini alacak. Bilindiği üzere İstanbul'da düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı'nda, Ani Örenyeri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesine karar verilmişti ancak darbe girişiminin gölgesinde kalmıştı. Ani önemli bir destinasyona sahip bu yatırımlarla birlikte hak ettiği yere gelecektir." ifadelerini kullandı.

Doğanay, yatırımlarla ulaşım ağının da büyük gelişmişlik göstereceğine değinerek, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bölgeyi ulaşılır kılacak. Yıllarca insanları kandırdılar 'orada bir köy var uzakta, gitmesen de gelmesen de o köy senin köyündür' diye. Hayır, gidemediğim hiç bir yer senin değildir. İşte bu yatırımlarla ulaşılabilirlik sağlanacak ve her yere ulaşılacak, o zaman işte o köyler gerçekten bizim olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Ağrı

Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut ise "Turizm bir moral meselesidir. Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım ve kalkınma hamleleri özellikle turizm açısından 2017 ila 2018 yıllarında ve sonrasında kesinlikle ciddi bir umuttur." dedi.

Turizmde Türkiye'nin rakibi olan ülkelerin ciddi bir algı çalışması yaptığına değinerek, şöyle devam etti:
"Kentte turizm tesisleri, oteller, havayolları, ulaşım noktasında ciddi bir sıkıntılar bulunmamaktadır. Burada dikkat etmemiz gereken olay, turizmde rakibimiz olan ülkeler ciddi bir algı çalışması yapmaktadırlar. Bu da turistlerin kendi ülkelerine gitmeleri için yapılan çalışmalardır. Bizler bu olumsuz algı çalışmasını yıkma adına daha çok tanıtım daha çok yatırım yapma noktasında bunun önüne geçebiliriz. Başbakanın söz konusu açıklamaları da bu algının yıkılmasına da ciddi katkı sunacaktır. Bölge için bundan sonraki senelerde turizm potansiyeli acısından ciddi umut vaat etmektedir. Bu yatırım sürecinin ciddi olumlu bir psikoloji yaratarak daha sonraki sezonlarda daha yoğun daha güçlü ve daha verimli olacağına inanıyorum.  Bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Ağrı Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Başkanı Sultan Murat Sancak, Başbakan Binali Yıldırımın Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için açıkladığı yatırım ve kalkınma hamlelerinin  bölgenin kalkınmasına vesile olacağını söyleyerek, "Bölgeye 62 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Ağrı turizm noktasında potansiyeli olan bir il." dedi.

Yatırımcının güven ortamını daha çok arzuladığına dikkati çeken Sancak, şunları kaydetti:
"Tacir ticaret yapacağı alan içerisinde geniş bir alanının olması lazım ki ona göre yatırımlarını rahat yapabilsin. Barış ve huzur ortamının sağlanırsa ekonomide gelişir. Turistinde buraya gelme noktasında önemli faktör. Ümitliyiz. Ülkemiz daha iyi yerlere varacak. İnsanımız bunu hak ediyor. Özellikle Doğubayazıt ilçesinde Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı ile meteor çukuru yine Diyadin jeotermal su ile turizm potansiyeline sahip. Diyadin jeotermal turizmin de dünyanın belki de belli başlı cazibe merkezlerinden biri olacak bir potansiyele sahip.  Devletin Jeotermal su ile sağlık turizmine ciddi destekleri olacağına inanıyoruz. Bunu desteklenmesini de istiyoruz." 

Iğdır

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı teşvik paketinin şimdiden faydalarını göstermeye başladığını, bu sayede bölgede kalkınma yolunda olumlu adımlar atılacağını söyledi.

Kamil Arslan

Başbakan Yıldırım'ın teşvik paketini açıklamasının ardından 20 iş adamının kendisini arayarak bölgede fabrika kurmak istediklerini belirten Arslan, yapılacak yatırımların ardından Doğu'ya bakış açısının değişeceğini, istihdamın ardından terörün son bulacağına inandıklarını belirtti.

Arslan, Iğdır ve Ağrı sınırlarındaki Ağrı Dağı'nın bölgenin en büyük turizm kaynağı olduğunu, yaşanan terör olayları nedeniyle bir türlü turizme kazandırılamadığını anlatarak, şu görüşleri paylaştı:
"Yatırımcıyla bölgemizin turizm alanında bir hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Daha önceki yıllarda bölgemizde Ağrı Dağı'nı turizme açma yönünde gayretlerimiz olmuştu, bizim beklentimiz inanç turizmi ve tırmanış olarak Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafında bulunan kuzey yamaçlarını kullanmak istiyorduk. Bu şekilde çalışma yaptık ama terörden dolayı olmadı. Terör konusunda Ağrı Dağı'nın cefasını çok çektik, inşallah önümüzdeki süreçte bölge olarak Ağrı Dağı'nın turizmde sefasını süreceğiz."

Ardahan

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci de yatırım ve kalkınma hamlesinin her yönüyle değerlendirilebileceğini belirterek, "Bölgeye yapılacak spor tesisleri ve sağlanacak olan istihdam çok önemli. Daha da önemlisi deniz turizminden ise doğa ve yayla turizmi tercih ediliyor. Bunu elinde bulunduran ve huzurlu ortamı olan Ardahan birçok ile göre daha şanslı ve cazip olacak." dedi. 

Demirci, özellikle Ardahan'ın huzurlu bir memleket olması nedeniyle konaklamaya yönelik yapılacak yatırım ile turistin gelmemesinin mümkün olamayacağına dikkat çekti.

Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar da Ardahan turizme yatırım konusunda fırsat beklediğini ve teşvik paketi ile fırsatın ayağa geldiğini anlatarak, "Bu hamleden kentimiz de payını almalı ki değerlerimiz gün yüzüne çıksın. İlimizde yayla ve kış turizmine yatırım yapanın kazanmaması mümkün olmaz. Bu bölge çok fazla tur operatörlerinin uğrak yeri değil, ama artık bu fırsat ile uğrak yeri olacak. Oteller bu yönde kendileri tur kurmuş olacaklar. Bu önemli bir fırsat." diye konuştu. 

Çıldır Gölü'nün kışın yüzeyinin tamamen donan dünyada nadir göllerden biri olduğunu söyleyen Alantar, bu hamle ile bunun değerlendirilmesinin beklendiğini ifade etti. 

Otel işletmecileri de teşvik paketinden umutlu

Erzurum'daki Palandöken Dağı'nda hizmet veren bir otelin Genel Müdür Yardımcısı Ömer Akça da teşvik paketini bölge genelindeki turizmciler olarak çok olumlu karşıladıklarını dile getirerek, "Palandöken'de kış turizmiyle alakalı bir takım eylem planlarının olduğunu ve bu paketlerle gerekli personel eğitimi verilmesi için kurumların çalışma yapacağını biliyoruz." dedi.

Palandöken Kayak Merkezi'nin kar garantisi ve pistleri açısından Türkiye'nin en güvenilir kayak merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hükumetin bu teşviki, destekleyici alt yapılarla tamamlanırsa müthiş güzel olur. Palandökende 5 adet 5 yıldızlı otel ile 4 yıldızlı bir otel var. Bu paketlerle daha fazla yatırımcının ve misafirin geleceğini, aynı zamanda memnun şekilde kentten ayrılacağını düşünüyoruz. Bu yatırım paketlerinde enerji indirimi gibi özel sektörü destekleyici indirimler de var. İnşallah hepsini birleştirdiğiniz zaman Palandöken'e marka ve kaliteli otellerin geleceği kanaatindeyiz . Bu vesileyle yöremizde turizm şahlanacak." 

Kars'ta bulunan bir otelin Müdürü Mehmet Duman ise Başbakan Binali Yıldırımın açıkladığı yatırım paketinden turizm açısından umutlu olduklarını söyledi. 

Duman, Kars'ın önemli turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekerek, "Bulunduğumuz bölge itibarıyla başta hayvancılık ön plana çıkmış olsa da turizmde de ivedilikle yol alındı. Kars'ın önemli turizm merkezlerinden biri olan Ani, UNESCO listesine girmişti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki turizm cennetleri yatırımlarla daha da değerlenecek. Bölgenin yatırımlara ihtiyacı vardı bu paketle birlikte çok sayıda turist bekliyoruz. Tarihi bir şehre sahibiz, bu açıdan ümitliyiz." diye konuştu.

Yatırım paketinin bölgedeki herkesin yüzünü güldürdüğünü de vurgulayan Duman, şu ifadeleri kullandı:
"Bölge insanları bu yatırımlardan nasiplenecektir. Bu yatırımlarla ortaya koyulacak projeler de çok önemli. Sarıkamış ilçemizde kış turizmi önemli bir yere sahip ve yoğun şekilde geçiyor, tabi buraya yapılacak yeni yatırımlar, tesislerle daha da güzelleşecek. İnanç turizmi bakımından da önemli bir kentiz. İnanç ve kış turizmi ile kırsel turizm açısından yapılacak çalışmalar bölgenin tanıtılması açısından çok önemli olur. Kars'taki Rus, Ermeni ve Osmanlı yapıları restore edilirse yerli ve yabancı turistler Kars'ı daha da iyi gözlemleyecektir. İnşallah bu yatırımlarla önemli bir çalışma sergilenir ve turizmde hakkettiğimiz yere geliriz." 

Ardahan'da otel işleten Kenan Yıldız da kendisinin daha önce teşvikten yararlanan birisi olduğunu ve teşviklerden dolayı bölgede bir ümit havası oluştuğunu söyledi. 

Özellikle yerinde ve işin ehli ile yatırımın gerçekleşmesiyle bu teşviklerin eskiye göre daha verimli olacağına inandığını belirten Yıldız, hamleyi değerlendirmemek için bahane olmaması gerektiğini anlattı.

Yıldız, işin ehli ile teşviklerin çok yerinde olacağına inancın tam olduğuna değinerek, "Ardahan'ın çok önemli potansiyelleri var. Potansiyelini dışa vurması ve değerlendirmesi için bu ve benzeri teşvikler şart." şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’yi 8 ayda en çok Alman, Rus ve İngiliz turist ziyaret etti
  • 13.10.2022 14:52

Türkiye’yi 8 ayda en çok Alman, Rus ve İngiliz turist ziyaret etti

Türkiye'ye, Uzak Doğu ve Amerika Kıtası ülkelerinden gelen turistler kültür ve ş ...

Gastronomi treni ilk seferine Afyonkarahisar'da başladı
  • 06.10.2022 16:50

Gastronomi treni ilk seferine Afyonkarahisar'da başladı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) turizme yeni bir ivme kazandırma ...

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Ara tatil taleplerindeki artış turizme doping olacak
  • 03.11.2021 16:27

Ara tatil taleplerindeki artış turizme doping olacak

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, ara tatile yönelik taleplerde bel ...