maritbet girişmaritbet
Doğada tatil sezonu açıldı, karavanlar yenilendi

Doğada tatil sezonu açıldı, karavanlar yenilendi

Pandemi nedeniyle oluşan izole tatil arayışı, kampın yanı sıra karavanı da cazip hale getirdi.

Nalburdayim.com'un tüketici datasından elde ettiği verilere göre, tatil sezonunun açılmasıyla kamp ve piknik malzemeleri, online alışveriş listesinde ilk sıraya oturdu. Kamp sandalyesi, kamp ocakları, portatif masa ve sandalye takımı, katlanır tabure, şemsiye, termos, balıkçı seti, mangal malzemeleri gibi online alışverişin vitrinini süsleyen ürünler yok satıyor. 

Sıfır karavanlarda yüzde 2020'yi bulan ÖTV oranı nedeniyle karavan tatilinde 5 yaşını dolduranlar tercih ediliyor. Bu nedenle eski karavanlar yenileniyor. 

Pandemi, online alışveriş listesine yön vermeyi sürdürüyor. 5 yıldızlı otellerde ultra lüks tatilin yerini kamp ve karavan tatili aldı. Kamp sandalyesi, kamp ocakları, portatif masa ve sandalye takımı, katlanır tabure, şemsiye, termos, balıkçı seti, mangal malzemeleri gibi ürünler, online alışverişin vitrinini süslüyor. Bu sene kampın yanı sıra karavan tatili de yükselişte. Dev boyutlu oturma grupları yerine daha minimal seçenekler tercih ediliyor. Tatile çıkamayanlar da balkonda tatil ortamı oluşturmanın izini sürüyor. Balkonlarda yeşilin kapladığı alan genişlerken, saksılar da boyut değiştiriyor. Çiçeğin yanı sıra bodur ağaç yetiştirme trendi başlayınca toprak satışları, bitki besinleri ve bahçe malzemeleri de yükselişe geçti.

Online alışverişte en çok satılan ürünlerde yaşanan değişim, bu yılki tatil aktivitelerinde de beklentinin minimumda tutulduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıl tatil alışkanlıklarımıza yön veren kamp tatili, yayılım alanını genişletirken karavan turizmi de kendi ekosistemini oluşturmanın izini sürüyor.  

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Nalburdayim.com Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Bük, “Pandemi, alışveriş alışkanlıklarımıza yön vermeyi sürdürüyor.  Geçtiğimiz ay tadilat sezonunun acımasıyla banyo ve mutfaklarımızı yeniledik, boya- badanamızı yaptık, evlerimizi yaza hazırladık. Sıra tatile geldi. Pandemi ile birlikte tanıştığımız kamp tatili modelini çok sevdik. Tüketici datalarımızdan elde ettiğimiz veriler, mayıstan bu yana kamp tatili hazırlıkları içine girdiğimizi gösteriyor. Bu kapsamda kamp sandalyesi, çadır, portatif masa ve sandalye takımı, katlanır tabure, şemsiye, termos, balıkçı seti ve mangal malzemeleri gibi ürünlerimiz yok satıyor. Pandemi öncesinde ağırlıklı olarak dizi ve film sektörüne hizmet eden karavanlar da turizm sektöründe kendi ekosistemini oluşturdu. Karavan tatiline yönelik talepte de büyük bir sıçrama yaşandı. Vergilendirme sisteminde sıfır karavanlarda ÖTV oranı yüzde 220'lere kadar yükseldiği için 5 yaşını doldurmuş eski araçlar talebe yön veriyor. Dolayısıyla karavan tatilini seçen tatilci, eski araçların içini yeniliyor.

Minimal seçenekler tercihte ilk sırada

Tatile çıkmaya çekimser yaklaşan kesim, balkonunu yeniliyor. Pandemi öncesinde bu dönemlerde en çok satan ürünler arasında yer alan dev boyutlu oturma grupları yerine, daha minimal seçenekler tercih ediliyor. Bu sezon en çok satılan ürünlerin başında palet oturma grupları yer alırken, balkonlarda yeşil alana öncelik veriliyor. Bahçe malzemeleri ve toprak satışlarının yükselişinde bunu görebiliyoruz. Aynı şekilde piknik malzemeleri de en çok satanlar listesinde ilk sıralara yükseldi” diye belirtti.

Ozan Bük, pandemiyle oluşan hassasiyet nedeniyle alışveriş alışkanlıklarında yaşanan son gelişmeleri şu sözlerle özetledi:

Balkon trafiği arttı

“Balkonlar sadece keyif yaptığımız mekanlar olmaktan çıktı. Havaların güzelleşmesiyle günün neredeyse tüm anını balkonda geçiriyoruz. Evde oluşturduğumuz çalışma ortamları balkonlara taşındı. Dolayısıyla balkon trafiği arttı. Şemsiye, panjur gibi ürünler balkonların demirbaşı oldu. Balkonunda barbeküsü olmayan elektrikli ızgara satın aldı. Geçtiğimiz yıl bu dönemde evde ekmek yapımı yaygınlaşınca davul fırın satışları artmıştı. Ancak bu süreç bize kilo aldırdı. Bu nedenle artık evde ekmek yapmak yerine spor ve detoks yapmaya başladı. Bu nedenle spor malzemeleri, blender gibi küçük ev aletlerinde yükseliş hâkim.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Baba Yapı'dan tiny house ve karavan için özel çözümler!
  • 02.03.2022 16:19

Baba Yapı'dan tiny house ve karavan için özel çözümler!

Pandemi ile birlikte gelişen seyahat ve sosyal mesafe ile ilgili kısıtlamalar in ...

Tadilat hareketliliği boya satışlarını patlattı
  • 17.08.2021 17:34

Tadilat hareketliliği boya satışlarını patlattı

Pandemi döneminde yaz mevsimini açık havada ve daha sakin bölgelerde geçirmek is ...

Önce işten ayrıldılar, sonra evlerini sattılar, sonra da...
  • 04.06.2015 09:56

Önce işten ayrıldılar, sonra evlerini sattılar, sonra da...

Amerika’da yaşayan Works Ailesi, 2011 yılında şahane işlerini ve Kansas’taki 5 y ...