maritbet girişmaritbet
Değirmen konseptli tabiat parkı

Değirmen konseptli tabiat parkı

Giresun'un Espiye ilçesinde oluşturulan "değirmen" konseptli tabiat parkı, doğal ve tarihi güzellikleriyle insanları dinlendiriyor.

Giresun'un Espiye ilçesinde oluşturulan "değirmen" konseptli tabiat parkı, doğal ve tarihi güzellikleriyle ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sunuyor. Cenevizler'den kaldığı ve ilk başlarda maden cevherleri için kullanıldığı tahmin edilen değirmenler, 300-400 yıl önce bölge halkı tarafından un değirmenine çevrilmiş. Bölgede bulunan mağaradan çıkan kaynaktan beslenen tarihi değirmenlerin altısı, halen faal olarak Yeniköy ile çevre köylerin halkı tarafından kullanılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, "Yedi Değirmenler Tabiat Parkı"nın Mayıs 2013 yılında tescil edildiğini söyledi.

7 TANE DEĞİRMEN VAR

Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nın, Türkiye'de değirmenler konsepti üzerine kurulu ilk tabiat parkı olduğuna işaret eden Kuduban, "Tabiat parkında kaynak değerleri çok önemli. Mesire yerleri genelde piknik amaçlı kullanılabiliyor ama tabiat parkları kaynak değerleri üstün alanlar. Tabiat parklarında kaynak değeri bozulmadan öne çıkarılmakta, hem gezi hem de dinlenme amaçlı olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmakta. Yeniköy köyümüzdeki kaynak değeri ise yüzlerce yıllık 7 değirmen" dedi. Kuduban, bölgenin doğal doku bozulmadan, değirmenler konsepti üzerine tabiat parkına dönüştürüldüğünü belirterek, "Yedi değirmenden altısı halen kullanılıyor. Bölgede doğal dokuya zarar vermeden çevre düzenleme çalışmaları yaptık. Gezi parkurları, değirmenlere ulaşımı kolaylaştırmak için yollar ve dinlenme alanları yaptık. Bu doğal ve tarihi alanın güzelliklerini ortaya çıkarttık" diye konuştu.

KÜLTÜREL VARLIKLAR BULUNUYOR

Bölgede tarihi kale ve kültürel varlıkların yer aldığını, önümüzdeki yıllarda buraların da tabiat parkına katılması için çalışmaların süreceğini ifade eden Kuduban, "Bölgede değirmenleri besleyen kaynağın çıktığı bir mağara var. Yine bir kale kalıntılarıyla çeşitli kültürel varlıklar bulunuyor. Buraları da tabiat parkına kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor" ifadesini kullandı. Yedi Değirmenler Tabiat Parkı'nın şehir hayatından sıkılan insanların huzur bulacakları, stres atabilecekleri doğa harikası bir yer olduğunu vurgulayan Kuduban, "Burası Giresun'a bir saat uzaklıkta bir bölge. Doğal ve tarihi güzellikleri barındıran bir yer. Su sesi hiç eksik olmuyor. Muhteşem mağarası, şelaleleri bünyesinde barındırıyor" dedi. Kuduban, tabiat parkının bölge turizminin gelişimine de çok ciddi katkı sunacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Değirmen konseptli tabiat parkı
  • 19.07.2015 15:06

Değirmen konseptli tabiat parkı

Giresun'un Espiye ilçesinde oluşturulan "değirmen" konseptli tabiat parkı, doğal ...