maritbet girişmaritbet
Çorum'a gelen turistler "Hitit hapishanesi"nde konaklayacak

Çorum'a gelen turistler "Hitit hapishanesi"nde konaklayacak

Çorum'un Boğazkale ilçesinde Hititlere 450 yıl başkentlik yapmış Hattuşa'nın tanıtımı için Hitit Köyü inşa ediliyor.

Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapıyor.

"Tarihi Milli Park" ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer mekanlar arasında yer alıyor. 

Ören yerindeki bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması dolayısıyla 28 Kasım 1986'da UNESCO'nun "Dünya Mirası Listesi"ne, bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO'nun "Dünya Belleği Listesi"ne alınan Hattuşa'nın tanıtılması ve turist sayısının artırılması amacıyla Boğazkale Kaymakamlığı tarafından çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Turizmin canlandırılması için "Hitit köyü" inşa ediliyor

Kaymakam Turan Soğukoluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin canlandırılması ve turist sayısının artırılması amacıyla ilçe merkezindeki 7 dönüm arazi üzerine kurdukları Hitit Köyü'nün tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Soğukoluk, Hitit Köyü'nde turistlerin konaklayacağı "Hitit hapishanesi" konseptindeki odaların da inşa edildiğini belirtti.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından da desteklenen yaklaşık 1 milyon 500 bin liralık Hitit Köyü Projesi ile Hititlerin 3 bin 500 yıl önceki günlük yaşantısının canlandırılacağını vurgulayan Soğukoluk, "Hitit Köyü'nde, Hititlerin o dönemdeki yaşantısından kesitler sunmayı amaçlıyoruz. Nitekim inşaat çalışması bittiği zaman bu köyde Hitit dönemine ait taş, demir ve çömlek atölyeleri, kralın tahtının da bulunduğu kral odası, turistlerin rahatlıkla konaklayabileceği ve o dönemdeki atmosferi yaşayabileceği dinlenme alanları oluşturulacak. Üç adet hediyelik eşya dükkanları olacak. Mimarisi de Hititlere özgü bir mimarı olacak." diye konuştu.

 Türkiye genelinde son birkaç yıldır turist sayısında düşüş olduğuna ancak bu yıldan itibaren turist sayısının artmaya başladığını aktaran Soğukoluk, "Hitit Köyü Projesi'ni hizmete sunduğumuz zaman buraya gelen turist sayısının 2-3 kat artmasını bekliyoruz çünkü projeyi imzaladığımız andan itibaren burası uluslararası arenada dahi konuşulmaya başlandı. Hollanda'dan bu konuda bilgi almak isteyen akademisyenler oldu." değerlendirmesinde bulundu. 

Hititlerin, Anadolu'daki ilk kadim medeniyet olduğunu belirten Soğukoluk, şunları kaydetti:

"Hattuşa da Anadolu'daki ilk kadim medeniyetin başkenti. Yaklaşık 450 yıl başkentlik yapmış. Buradaki arkeolojik alanlarda bulunan Kadeş Barış Antlaşması, dünya tarihinin bilinen ilk yazılı barış antlaşması olma özelliğini taşıyor. Başka ülkelerden buraya gelerek Hititlerin yaşantısını merak edenlere bir fırsat sunacağız. Turistler buraya geldiği zaman, Hititler nasıl ekmek pişirmiş, nasıl çömlek yapmışlar, nasıl demir dövmüşler, onları görecekler. Hitit kralının oturduğu taht nasıldı, ona vakıf olacaklar. Hitit mimarisini görecekler. Konaklamak istedikleri zaman da bir Hitit hapishanesi şeklindeki odada çok rahat şekilde otel hizmeti vereceğiz." 

Kaymakam Soğukoluk, tüm çabalarının Hattuşa'ya gelenlerin daha memnun ayrılmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, turizm alanında isim yapmış ve markalaşmış kişi, kurum ve müteşebbislerden, Hattuşa'nın yeniden turizm cazibe merkezi haline getirilmesi için destek beklediklerini sözlerine ekledi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...