maritbet girişmaritbet
Çeşme Projesi ile denize sıfır otel yapılamayacak

Çeşme Projesi ile denize sıfır otel yapılamayacak

Ege’de turizmi 12 aya çıkaracak Çeşme Projesi’ne start verildi. Sahil bandı Cannes’daki gibi vatandaşa açık olacak.

Turizmi 12 aya yaymak için harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Bölgesi'nde iki dev proje başlatıyor. Çeşme'de 2.990 hektar yüzölçümü bulunan projeyle ilgili çalışmalar hızlandırıldı. Didim'de yapılması planlanan proje daha sonra devreye girecek. Alaçatı'dan başlayıp Urla'ya kadar devam edecek Çeşme Projesi, çevreye duyarlı olacak. Sahil bandı vatandaşlara açık tutulacak. Projeyle, Ege Bölgesi'nin yatak kapasitesine ilave 100 bin yatak eklenecek. En az 100 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Gastronomi gelirlerini artırmak için 2020'yi Türk Mutfağı Konsept Yılı olarak ilan eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hatay'dan projeye start verdi. Hatay'da gazetecilerle bir araya gelen Bakan Ersoy, son dönemde çok tartışılan Çeşme Projesi'nin detaylarını açıkladı. Amaçlarının Ege'de 2.5 aya sıkışan turizmi artırmak olduğunu anlatan Ersoy, "Burası dünyanın parmakla göstereceği örnek bir yer olacak. Ege'nin en büyük ihtiyacı 12 aylık turizm için gerekli olan golf, termal, kongre, etkinlik, spor, doğa, bisiklet ve benzer aktiviteleri içeren alanlar yapılacak. Bu proje bunların hepsini kapsayacak. 15-20 milyar dolarlık yatırımı Türkiye'ye çekeceğiz. Çeşme Projesi'yle Türkiye'nin yıllık turizm geliri 3-4 milyar dolar artar" dedi.

DENİZE SIFIR OTEL OLMAYACAK

Projede Antalya'daki gibi denize sıfır oteller yapmayacaklarını söyleyen Ersoy, "Cannes, Cote d'Azur gibi olacak. Sahil ile turizm merkezleri arasından yol geçecek. Vatandaşlar sahilden yararlanmaya devam edecek. Burada 20 adet golf tesisi, spor tesisleri, termal merkezler, kongre, fuar alanları, opera, bale, tiyatrolar, müzeler, tarım alanları, tema parklar, film stüdyoları, hastaneler yapılacak" dedi.

2022'DE DEVREYE GİRMEYE BAŞLAR

Hedeflerinin yılsonuna kadar kamulaştırmaları bitirmek olduğunu anlatan Ersoy, "Kamulaştırılacak alan zaten yüzde 2'lik kısım. Arazinin büyük bölümü kamu alanı. Bir kısmını da agro-tarım için ayırdık. 2021 üçüncü çeyreğe kadar mimari özelliklerini belirlemeyi düşünüyoruz. Ulusal-uluslararası firmalara bunu çizdireceğiz. 2021 sonunda ise yatırımcıları çağıracağız. Proje 2022-2023 yılında devreye girmeye başlar. Tahsislerden elde edilecek gelirle buradaki altyapının tamamını yapabiliriz. Önümüzdeki haftadan itibaren Çeşme Belediyesi ve STK'larla görüşmeye başlıyoruz" açıklamasını yaptı.

DOĞA DOSTU TESİSLER OLACAK

Tesislerin düşük yoğunlukta yatay mimariyle yapılacağını söyleyen Ersoy, şöyle konuştu: "Toplam alanda emsal yüzde 10'a denk gelecek. Zemin artı 2 kat yapılacak. Tesisler doğaya saygılı olacak. Burada proje yapmak isteyen yatırımcıdan tahsis sırasında geri dönüşüm ve atıklarla ilgili sertifika isteyeceğiz. Ayrıca bu bölgeye elektrikli olmayan kamu ve toplu taşıma araçları giremeyecek."

ALTERNATİF TURİZM PAZARLARINA BAKIYORUZ

Türkiye'nin koronavirüsü konusunda anında refleks gösterdiğini belirten Ersoy, Çin'de tanıtım faaliyetlerini şu anda durdurduklarını, ancak virüsün etkisinin geçmesinin ardından yeniden başlayacaklarını söyledi. Ersoy, "Çin'den 500 bine yakın turist geliyordu. Turizmde bu işten etkilenmemek için alternatif pazarlara tanıtıma başladık" dedi.

Sabah

  • Etiketler:

Yorum Yaz