maritbet girişmaritbet
Bingöl’deki yüzen adalar tatilcilerin yeni gözdesi oldu

Bingöl’deki yüzen adalar tatilcilerin yeni gözdesi oldu

Bingöl’ün en önemli turizm potansiyeli arasında gösterilen yüzen adalar, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor

Bingöl'ün en önemli turizm potansiyeli arasında gösterilen yüzen adalar, yaz sezonunun başlamasıyla turistlerin akınına uğruyor. Yörenin en önemli turizm alanlarından olan, her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Solhan ilçesine bağlı Turna Gölü'ndeki yüzen adalar, havaların ısınmasının ardından gezi gruplarının gözde mekanı oldu. Yüzen adaların bulunduğu Turna Gölü, hafta sonu tatilini yemyeşil bir ortamda ve şehrin gürültüsünden uzak mekanda geçirmek isteyenler ile gezi gruplarının uğrak yeri haline geldi. Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, AA muhabirine, yüzen adaların yılda 10 binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi. Özellikle piknikçiklerin yüzen adaları tercih ettiğini dile getiren Yıldız, yüzen ada gibi bir değere sahip oldukları için çok şanlı olduklarını ifade etti. Yıldız, Bingöl ve Muş havalimanlarından araçla 30 dakika içinde adaya ulaşımın mümkün olduğunu kaydetti.

Dünyada üzerinde ağaç olan tek yüzen ada

Başkan Yıldız, yaptıkları araştırmada, dünyada çok sayıda yüzen ada bulunduğunu ancak üzerinde ağaç yetişenin Turna Gölü'ndeki adalar olduğunu bildirdi. Bütün doğaseverleri yüzen adaları görmeye davet eden Yıldız, şunları söyledi:  "Bingöl olarak yüzen adaları önemsiyoruz. Dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz için belediye olarak kendi ilçemizde konaklama ihtiyaçlarını giderebiliriz. Adamızın en büyüğü 12 metrekarelik bir alandan oluşmakta, alanın tamamı adadır. Göl üzerinde 3 tane ada bulunmakta ve ada üzerinde ağaçlar var ve bu şekliyle dünyada bir başka benzeri yok. Adaların kalınlığı bir insan boyunda, derinliği yaklaşık 60 metre kadar olduğu tahmin edilmektedir."

Yüzen ada koruma altında

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce ''Yüzen Adalar Tabiat Anıtı'' olarak koruma altına alınan yüzen adalar için Solhan Kaymakamlığı, ''Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi'' kapsamında çevre düzenlemesi yaptı. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren, sırıkla da itilebilen adaların bulunduğu gölün çevresi tel örgüyle çevrildi. Ziyaretçilerin hoşça vakit geçirmesi ve adaları izlemesi için gölün etrafına seyir terasları, orman içinde dağ kulübeleri, piknik ve çocuk oyun alanları yapıldı.

Yüzen ada nedir?

Yüzen adalar, keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıkla da itilebiliyor. Türkiye'de kayıt altına alınmış irili ufaklı 22 yüzen ada bulunuyor.

Abdullah Çelik  / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

ALVER İNŞAAT
  • 16.01.2012 15:30

ALVER İNŞAAT

Bingöl’de Alver İnşaat, kentte birçok ilke imza atıyor. ...

Bingöl'de GES ile 400 bin hanenin enerjisi karşılanıyor
  • 26.06.2021 07:45

Bingöl'de GES ile 400 bin hanenin enerjisi karşılanıyor

Bingöl'deki Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi'nde hidroelektrik ve g ...

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem!
  • 09.03.2021 12:10

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem!

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. ...

Başkan Erdoğan, RTE Üniversitesi ek binalarının açılışını yaptı
  • 12.02.2021 16:09

Başkan Erdoğan, RTE Üniversitesi ek binalarının açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık ...

"Bingöl'de evleri yıkılana çelik konstrüksiyonlu ev yapılacak"
  • 20.06.2020 15:28

"Bingöl'de evleri yıkılana çelik konstrüksiyonlu ev yapılacak"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bingöl deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. ...