maritbet girişmaritbet
Araplar Türkiye'de yeni bir yer keşfetti

Araplar Türkiye'de yeni bir yer keşfetti

''Alışveriş turizmi''nden pay almak isteyen Mersin, bölgenin Arap ülkelerine yakınlık avantajını kullanarak, Türkiye'nin bu konuda önemli merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.

Son yıllarda uygulanan ''komşularla sıfır sorun'' politikası ve bu kapsamda çok sayıda ülke ile vizesiz geçiş uygulamasının başlatılması ile çevre ülkelerden Türkiye'ye gelen turist sayısı hızla artmaya başladı. 

Geçmiş dönemlerde sadece deniz ve otel tercihinde seçici davranan turistlerin, artık tatillerinde sadece iyi bir otel ve güzel bir kumsal ile kendilerini sınırlamak istemediği belirtilirken, turistler, gittikleri yerlerin sosyal zenginliklerini, tarihi ve kültürel yerlerini de tanımak ve öğrenmek istiyor. Öte yandan tatil rotasında alışveriş seçeneklerini de dikkate alan turistlerin arasında en çok para harcayan grubun ise Arap ülkelerinden gelen tatilciler olduğu kaydediliyor. 

Turizm rehberlerinin alışverişe yönelik turları artırdığı günümüzde, Mersin'deki AVM yöneticileri de ''alışveriş turizmi''nden pay alabilmek için harekete geçti. 321 kilometrelik sahil bandı, sosyal, kültürel değerleri ve inanç turizmi ile son yıllarda özellikle Arap dünyasının dikkatini çeken Mersin, alışverişe yönelik turların düzenlendiği bir kent haline geliyor. 

Alışveriş turlarının daha etkin ve sık tekrarlanabilmesi adına kent genelinde tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüs temsilcilerinin ortak çalışmalarıyla içerisinde Arapların çoğunlukta olduğu, ''zenginliğin göstergesi'' cruise gemilerinin kentte demir atması için girişimlerde bulunuluyor. AVM yöneticileri, zengin Arapların kentte daha fazla para harcamasını sağlamak adına VIP turlar bile düzenlemeye başladılar. 

AVM yöneticileri, şu sıralar Mersin'e en çok Lübnan'dan turist geldiğini belirtirken, Lübnanlıların diğer turistlere göre daha çok para harcadıklarını kaydettiler. Irak, İran ve Suriye'den Mersin'e gelen turistlerin yol üzerinde birçok yerde durarak alışveriş yaptığına dikkati çeken turizm ve iş dünyasının temsilcileri, Lübnanlı turistlerin, siyasi karışıklıklar nedeniyle Suriye ve Irak'ı kullanmaktan ziyade deniz yolunu tercih ettiğini, böylece yolculuk esnasında fazla harcama yapmadıklarını bildirdi. 
 

AVRUPA'NIN EN İYİSİ TÜRKİYE'DE
Kentte sayıları artan alışveriş merkezlerinde (AVM) faaliyet gösteren işletmeciler de bu durumdan oldukça memnun. 

Mersin Forum Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Adem Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Ortadoğu pazarında AVM kültürünün çok yaygın olmadığına dikkati çekerek, bu nedenle Türkiye'deki AVM'lerin tercih edildiğini söyledi. 

Arap dünyası için Mersin'in Türkiye'ye, Türkiye'nin de Avrupa'ya açılan kapı olarak nitelendirildiğini anlatan Erol, şöyle devam etti: 

Ziyaret ettiğimiz ülkelerdeki turizmcilere 'Avrupa'ya gitmeyin, çünkü Avrupa'nın en iyisi Türkiye'de'' ifadesini kullanıyoruz. Türkiye, Ortadoğu'nun bir numaralı ülkesi. Artık insanlar Fransa, İtalya gibi yerlerde para harcamaktansa, gezerek yabancılık çekmeyeceği, kendisini ülkesindeymiş gibi hissettiği ülkelerde tatilini geçiriyor.'' 

Mersin Forum AVM'nin aylık ziyaretçi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğunu vurgulayan Erol, şunları kaydetti: 

Mersin, Tarsus ve Hatay'daki potansiyeli iyi kullanırsak, Arap turistler paralarını Avrupa'da değil ülkemizde harcayacak. Zaten şu an için bizim ziyaretçilerimizin neredeyse yüzde 30'una yakınını Araplar oluşturuyor. Amacımız sadece turist sayısını arttırmak değil. Ortadoğu'nun zengin turistlerini ülkemizde ağırlamak istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde 32 kişilik bir heyet geldi ve yaklaşık 3 saatlik bir alışverişte kişi başı ortalama 4 bin 200 dolar para harcayıp ülkelerine döndüler. Gelecek dönemlerde bu gibi kafileleri ağırlamaya devam edeceğiz.'' 

Özel uçak turları, cruise gemileri ile binlerce kişiyi Mersin'de ağırlayacaklarını ifade eden Erol, ''Cruise gemilerinin Mısır ve Suriye'den gelmesi ile ilgili çok önemli kararlar almıştık. Nisan ayının sonunda başlamasını planladığımız bu proje, o bölgelerdeki siyasi sıkıntılar nedeniyle askıya alındı. Şimdi yeniden görüşmeler başladı, çok kısa zaman içerisinde Cruise gemileri Mersin'e yanaşacak. Uçak seferleri konusunda Arap ülkelerinin önemli turizm firmaları ile görüşmeler devam ediyor. Bu projeleri hayata geçirdiğimizde, Mersin Türkiye'nin alışveriş turizminde başkenti olabilir'' diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz