maritbet girişmaritbet
Antalya'daki Perge Stadyumu ilk haline dönüştürülüyor

Antalya'daki Perge Stadyumu ilk haline dönüştürülüyor

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Antalya'daki 12 bin kişilik Perge Stadyumu'nun eski ihtişamına kavuşturulacağını açıkladı.

Antalya Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, Perge Antik Kenti'ndeki bazı yapıların restorasyonu gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda Perge Stadyumu'nun ilk haline döndürülmesi için akademisyenlerden oluşan bilim heyeti kurulacak.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, yaptığı açıklamada, Perge alanına yönelik Antalya Bölge Kurulu tarafından onaylanmış, rölöve ve resüsitasyon projelerinin olduğunu söyledi.

Projeler için ödenek tahsis edildiğini vurgulayan Karabayram, "Bu stadyum 12 bin kişilik bir alan. Anadolu'nun ikinci büyük stadyumu, en iyi korunmuş birinci stadyumu. Kireç taşından yapılmış. Restorasyon yapılırken alandaki bütün malzemeler kendi stadyum malzemesi olacak." diye konuştu.

"Turizme de hizmet edecek"

Stadyumdaki oturma taşlarının korunacağını, blok blok ayrılan taşların numaralar verilerek, stadyumdaki orijinal yerlerine oturtulacağını anlatan Karabayram, restorasyon için gerekli malzemenin büyük çoğunluğunun bölgede bulunduğunu, bu malzemelerin kullanılacağını kaydetti. 

Cemil Karabayram stadyumun, gerek geleneksel oyunların gerekse Antalya turizmine katkı sağlayacak birçok gösterinin yapılabileceği bir alan olacağını vurguladı. 

"2018'de bitirmeyi hedefliyoruz"

"Perge içindeki stadyumun ayağa kaldırılması, bölge için çok önemli bir etken olacaktır. Perge'nin yeniden ayağa kaldırılması için yaklaşık 4 milyon liralık ödenek ayrıldı. Çalışmalar valiliğimiz üzerinden yapılıyor." diyen Karabayram, stadyumun yanı sıra Perge Helenistik Kule ve mozaikli alanların, anıt mezarlarının da ele alınacağını belirtti. 

Restorasyon çalışmalarını 2018'de bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Karabayram, "Roma döneminden kalan ve Anadolu'nun ikinci büyük stadyumunda proje etüt çalışması yapılıyor. Çok kısa sürede restorasyon için ihalesi gerçekleştirilecek. Burada, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Müze Müdürlüğümüz ile koordineli çalışıyoruz. En geç 2018-2019 döneminde hizmete açmış olacağız." dedi.

"Bilimsel kriterlerle hareket ediliyor"

Perge için akademisyenlerin yer alacağı bilim heyeti oluşturulacağını söyleyen Karabayram, her projenin tek tek değerlendirileceğini anlattı.

Karabayram, "Bu tür yapılar iklimsel koşullara karşı sürekli tahribat altında. Geçmişte gerek depremlerden gerekse iklimsel koşullardan etkilenmiş olan yapılar. Dokunmadan ve hiçbir müdahalede bulunmadan korumamız mümkün değil. Bunlar hala tartışılıyor ama buranın restorasyonu için çok ciddi bilimsel kriterlerle hareket ediliyor." şeklinde konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 8 milyonu aştı!
  • 18.08.2022 11:40

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 8 milyonu aştı!

Türkiye'de en fazla 5 yıldızlı otele sahip Antalya'ya, yılın 7,5 ayında yurt dış ...