maritbet girişmaritbet
'Yeşil binaları artırmamız elzem hale gelmiştir'

'Yeşil binaları artırmamız elzem hale gelmiştir'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ'nin desteğiyle CNR Expo Yeşilköy'de düzenlenen 2. CNR Emlak Zirvesi ve CNR Emlak Fuarı başladı.

Zirvenin açılışında konuşan Ceylan, 15 yıl önce gayrimenkul sektörüyle ilgili bu derece yoğun fuar ve zirveler düzenlenmediğini aktararak, "Son yıllarda önemli zirve ve fuarlar birbiri ardına gelmektedir. Sektör son 15 yılda önemli gelişmeler kat etti. Yatırımları dünyada örnek teşkil edecek projeler sunuldu. Bu açıdan son derece önemli bir başarıya imza attığımıza inanıyorum. Bu durum, hükümetin inşaat ve altyapı sektörüne verdiği önemi gösteriyor. Hükümetimiz inşaat sektörünü ekonominin lokomotifi olarak görmektedir." diye konuştu.

Ceylan, ülkedeki toplam milli gelirin yüzde 8-9'unu inşaat sektörünün oluşturduğunu dile getirerek, dünya nüfusunun yüzde 54'ünün şehirlerde yaşadığını kaydetti.

Kentsel dönüşümün hızlanması için hazırlanan kanun teklifinin yasalaşmasını beklediklerine işaret eden Ceylan, dönüştürülmesi gereken 7,5 milyon konutun sadece 1 milyon 150 bin adedinin dönüştürüldüğünün altını çizdi.

Ceylan, yılda 500 bin konut ve iş yerini dönüştürme hedefi içinde olduklarını aktararak, bakanlık bünyesindeki kentsel dönüşüm hesabını güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

İller Bankası kanununda düzenlemeler getirileceğini anımsatan Ceylan, bu kapsamda İller Bankası'nın 20'den fazla gayrimenkulünü satışa çıkardıklarını ve buradan gelecek paranın kentsel dönüşüm alanında kullandırılacağını belirtti.

Ceylan, kentsel dönüşümde yaşanan bürokratik zorlukları aşmak için çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak, bina ve parsel bazlı dönüşüm yerine alan bazlı dönüşümü önemsediklerini ifade etti.

"Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türkiye yatırım cazibesini koruyor"

TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik de inşaat ve emlak sektörünün dünya rekabet arenasında en başarılı olunan sektörler arasında bulunduğunu belirterek, "Bu sektör, alt sektörleriyle birlikte her geçen gün büyümekte, gelişmekte ve Türk ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etmektedir." dedi.

Bu yıl da konut satışlarında yeni bir rekor kırılacağı öngörüsünde bulunan Özçelik, iç pazar gelişirken, gerek kamu kuruluşlarının, gerekse özel sektör projelerinin büyük ilgi gördüğüne dikkati çekti.

Özçelik, özellikle son 10 yılda Türkiye'de mimari, malzeme ve proje açısından son derece önemli eserlerin ortaya çıktığına işaret ederek, "Türkiye'de kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023 yılına kadar kente göçün devam edeceği ve kentleşme oranının yüzde 84'lerin üzerine çıkması bekleniyor. Buna göre kentleşen nüfusun 2023 yılında 71 milyon olması öngörülüyor. Bu göç kaynaklı kentleşme nedeniyle 2025'e kadar göç alan şehirlerde konut talebi devam edecektir." diye konuştu.

Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türkiye'nin yatırım cazibesini koruduğunun altını çizen Özçelik, "Yabancı yatırımcılara sunulan fırsatlar açısından piyasalara baktığımızda, mevzuattan vergi düzenlemelerine, teşviklerden altyapı ve iş gücüne, geniş bir yelpazede, devletimiz büyük kolaylıklar sunuyor." şeklinde konuştu.

"Yeşil binaları artırmamız elzem hale gelmiştir"

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise enflasyon, faiz oranları ve döviz kurlarının gayrimenkul talebini sınırlayabildiğini belirterek, enflasyon görünümündeki bozulmanın pozitife çevrilmesinin önem arz ettiğini söyledi.

Yenigün, kentsel dönüşümün ülke için hayati önem arz ettiğini vurgulayarak, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı ve mülkiyet hakkı olmak üzere bölge halkının tüm haklarının gözetilmesi gerektiğini belirtti.

İmar mevzuatının yeni baştan ele alınmasının yanı sıra dikey yapılaşma tercihlerinin tarihi ve çevresel doku gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Yenigün, "Yeşil binaları artırmamız elzem hale gelmiştir." dedi.

Zirvenin açılışında ayrıca CNR Fuarcılık Grup Başkanı Cem Şener ile yeşil binalar üzerine 14 kitap yazan Jerry Yudelson da konuşma yaptı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Mehmet Ceylan, 11. Gayrimenkul Fuarı'nı değerlendirdi!
  • 20.05.2017 14:37

Mehmet Ceylan, 11. Gayrimenkul Fuarı'nı değerlendirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 11. Gayrimenkul Fuarı ve Ara ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi
  • 17.03.2012 19:21

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kalbi 1. Gayrimenkul liderler zirvesinde attı ...