maritbet girişmaritbet
TOKİ'ye özel mevzuat! İstisna tutuldu

TOKİ'ye özel mevzuat! İstisna tutuldu

Toplu konutun dışında sınır karakolu, sosyal tesis, kamu hizmet binası da yapmaya başlayan TOKİ'nin yapacağı tüm ihaleler Torba Yasa'ya eklenen bir madde ile Kamu İhale Kanunu'ndan istisna hale getirildi

TOKİ (Toplu Konut İdaresi), toplu konut projeleri dışındaki her türlü projesinde de kamulaştırma, mülkiyet, arsa temini, imar işlemleri ve uygulama projesine ilişkin şartlar aranmaksızın ihaleye çıkabilecek. TBMM'de görüşülen torba kanun tasarısına AK Parti'nin önergesiyle TOKİ'nin elini güçlendirecek ve projeleri hızlandıracak yeni bir madde eklendi.
 
Buna göre TOKİ, toplu konut dışında inşa ettiği tüm projelerde kamulaştırma, mülkiyet, arsa temini, imar işlemleri ve uygulama projesine ilişkin şartlar aranmaksızın ihaleye çıkılabilecek. TSK için sınır karakolları da inşa etmeye başlayan TOKİ'nin ödenek yetersizliği ve kamulaştırma sıkıntıları nedeniyle yavaş kalması eleştiri konusu oluyordu. Maddenin gerekçesinde TOKİ'nin toplu konut projeleri yanında sosyal tesis ve kamu hizmet binası projeleri de yaptığı ve bu alanda büyük bir ihtiyacı karşıladığı belirtilerek, ihaleye çıkılabilmesi için belirlenen şartların ve kolaylıkların sadece toplu konut projeleri bakımından değil tüm projeler için uygulanabilmesi amacı taşındığı ifade edildi.
Yapılan düzenleme üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TOKİ'nin devlete yaptığı kamu binaları nedeniyle Kamu İhale Kanunu'ndan istisnai hale getirildiğini, bundan böyle ödenek olmaksızın da ihaleye çıkabileceğini kaydetti.
 
Berber salonuna alınan parfümden polemik çıktı
Tasarının siyasi partilerin hesaplarının denetimlerine yeni kıstaslar getiren maddesinde de yine AK Parti önergesiyle değişiklik yapıldı. Buna göre kapatılan partilerin, kapatma tarihine kadar olan hesapları da Anayasa Mahkemesi'nce denetlenerek, kesin hesaba bağlanacak. Söz konusu önerge değişikliği ile kabul edilen maddenin görüşülmesi sırasında CHP'li Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "CHP, kayıp paraların hesabını versin" diyerek, "CHP'ye haksızlık yaptığını" savundu. Özyürek, "(Kayıp para) diye bir şey yok. Hepsi banka aracılığıyla muhataplarına yapılmış ödemelerdir" dedi.
 
Uçak biletini kendisi alan bazı AK Partili milletvekillerinin, bu biletlerini Anayasa Mahkemesi'nin gider kabul etmediğini belirten Özyürek, "Eminim ki onlara parti görev vermiştir ve gitmişlerdir" dedi. Özyürek'in "Kişisel bakım, parfümeri gibi ürünlerin bir siyasi partinin harcamaları arasında bulunması doğru değildir" sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, sataşmadan dolayı söz alarak, şunları söyledi: "AK Parti hesaplarıyla ilgilendiğiniz kadar CHP hesaplarıyla ilgilenmiş olsaydınız CHP'nin hesapları Anayasa Mahkemesi'ne intikal etmezdi. AK Parti Genel Merkezi'nde küçük bir berber salonu var. Buranın ihtiyacı için yapılmış bir harcama. Üzerinde çok fazla durmanın gereği yok." Kılıç'ın konuşması üzerine yeniden söz alan Özyürek de, "Açıklamalarımın hepsi Anayasa Mahkemesi kararına dayalıdır. 'Anayasa Mahkemesi yanlış yaptı' diyebilirsiniz ama 'Mustafa Özyürek gerçek dışı beyanda bulundu' diyemezsiniz" dedi. Özyürek, şöyle devam etti:
 
"Ben 'AKP parfümeri ticareti yapıyor' demedim ama bazı parfümeri giderleri yazılmıştır ve bunu Anayasa Mahkemesi kabul etmemiştir. Siz diyorsunuz ki 'bizim berber dükkanımız var ve biz bunu kaydederiz.' Bu tip yanlışlar olabilir ama Başbakan meydan meydan dolaşıp 'CHP kayıp paraların hesabını versin' derse benim de bunları ifade etme hakkım doğar."

Kaynak: Vatan
  • Etiketler:

Yorum Yaz