maritbet girişmaritbet
TOKİ'den 50 ilde satılık 8 bin ev! İşte ayrıntılar!

TOKİ'den 50 ilde satılık 8 bin ev! İşte ayrıntılar!

TOKİ, şimdi de 50 ilde daha önceki satışlarından elinde kalan konutları çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle satışa başladı

TOKİ, 8 BİN KONUT SATIYOR
Türkiye'de konut yapımını krize rağmen aralıksız sürdüren tek kuruluş Toplu Konut İdaresi (TOKİ)... İşte TOKİ, şimdi de 50 ilde daha önceki satışlarından elinde kalan konutları çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle satışa başladı. 8 bin konut böyle satılacak.

Ankara'dan İstanbul'a, Bitlis'ten Edirne'ye 50 ilde yaklaşık 8 bin konut satışa çıkaran TOKİ, bunlardan 12 ilde alt gelir grubu için 500 konut satacak. TOKİ, 35 bin ila 450 bin TL arasındaki konutlar için 120 ila 180 aya kadar vade uyguluyor.

PARA DERGİSİ'NİN haberine göre tüm konutlar açık satış yöntemiyle satılacak. TOKİ'nin açık satış yönteminde kura ve ön şart aranmıyor; başvuru önceliğine göre satış yapılıyor. Açık satış yöntemiyle yapılan satışlarda, konut alıcıları ilgili banka şubelerinden (çoğunlukla Ziraat Bankası) seçtikleri konutun peşinat tutarını yatırarak, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalıyorlar. Peşinat bedeli borç bakiyesinden düşülerek, kalan tutar taksitlendiriliyor. Bu yöntemle örneğin İstanbul Halkalı'da 489, Ankara Güdül'de 270 TL taksitle ev alma fırsatı doğuyor.


NASIL EV SAHİBİ OLUNUR?
Tüm illerdeki konutlar için konut seçimini yapan alıcılar, tercih ettikleri konutun satş bedelinin yüzde 20, 30, veya 40'ı oranındaki peşinat miktarını son başvuru tarihine kadar projeye göre, ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayacaklar. Borcun geri kalanı yüzde 20 peşinat oranı için 96 ay, yüzde 30 peşinat oranı için 108 ay vade ve yüzde 15 indirim, yüzde 40 peşinat oranı için 120 ay vade ve yüzde 25 indirim olacak şekilde aylık taksitler halinde ödenecek.


Bazı projelerde yüzde 10 peşinatla 180 ay vade seçeneği de bulunuyor. Bu seçenekten Ankara-Ayaş, Aydın-Merkez, Balıkesir-Bandırma, Balıkesir-Edremit, Balıkesir-Merkez, Bartın, Bitlis-Tatvan, Bolu, Burdur-Bucak, Edirne, Kahramanmaraş-Afşin, Kahramanmaraş-Elbistan, Kahramanmaraş-Serintepe, Konya-Çumra, Manisa, Manisa-Turgutlu, Mardin-Midyat, Mersin-Anamur, Ordu-Ünye, Sinop, Tokat-Turhal ve Zonguldak-Ereğli'de bulunan konutlar için yararlanılabilecek.

AYDA 250 TL'YE EV
Uşak-Merkez, Mersin-Silifke, Manisa-Akhisar, Manisa-Merkez, Konya-Seydişehir, Isparta-Merkez, Gaziantep-Şahinbey, Erzurum-Palandöken, Erzincan-Üzümlü, Bolu-Merkez, Bitlis-Rahva, Antalya-Çıplaklı ve Adana-Karaisalı'da alt gelir grubu için konutları da satışa çıkaran TOKİ, 250 TL taksitle evsahibi olma imkanı sunacak. Bu konutlar da çekilişsiz kurasız başvuru sırasına göre yapılacak. Alt gelir grubu projelerine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin TC vatandaşı olması; projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisinde başvuracakların ise en az 5 yıldır ikamet ediyor olması veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olması şart koşuluyor.
 
Toplu Konut İdaresi'nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresi'nden konut kredisi kullanmamış olması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) 30 yaş ve üzerinde olması gerekiyor. Ancak, eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bayanlarda (bekar) yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlendi.

Ayrıca başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol gibi her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 1.600 TL olması gerekiyor. Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek.
 
ŞEHİT AİLELERİ, GAZİ, DUL VE YETİMLERE KREDİ
Toplu Konut Fonu'ndan şehit ailelerine, terör malulleri ile dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisi veriliyor. Bu krediden yararlanabilmek için Emekli Sandığı'ndan alınacak hak sahibi olduğuna dair belgeyle Ziraat Bankası'na başvurulması gerekiyor. Bu krediden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama yok. Sadece tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli oluyor. Bu krediyle istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkün.
Kredinin miktarı 2010 yılı için 56 bin 954 TL olarak belirlendi. Geri ödemesi ise alınmakta olaunan maaşının dörtte biri tutarındaki miktarın Emekli Sandığı'nca kesilmesi suretiyle yapılıyor. Krediye faiz uygulanmıyor.
 

TOKİ konutlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için

Web: www.toki.gov.tr

  • Etiketler:

Yorum Yaz