maritbet girişmaritbet
TOKİ, Van ve Erciş’i kentsel dönüşümle yeniden inşa edecek!

TOKİ, Van ve Erciş’i kentsel dönüşümle yeniden inşa edecek!

TOKİ, şimdi de Van ve Erciş’te depremin izlerini silmek amacıyla kentsel dönüşüm hamlesi başlatıyor

 

23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de Van Merkez ve Erciş'te meydana gelen depremden sonra, 300 gün gibi kısa bir sürede afet konutlarını inşa eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), şimdi de Van ve Erciş'te depremin izlerini silmek amacıyla kentsel dönüşüm hamlesi başlatıyor. Bölgede uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle ağır hasarlı ve enkaz halindeki binalar yıkılarak yerine depreme dayanıklı yeni konutlar inşa edilecek.Proje kapsamında Van Merkez Şerefiye Mahallesi'nde 874, Erciş'te de 871 konut inşa edilecek. Erciş'te uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle depremde ağır hasar gören Yusuf Paşa Cami ile Erçiş Belediyesi hizmet binası da yeniden inşa edilecek. 
 
 
Şerefiye Mahallesi yenilenecek 
Afet konutlarını kış aylarının zor şartlarına rağmen 300 günde tamamlayan TOKİ, depremin izlerini tamamen silmek amacıyla kolları sıvadı. Van Merkez Şerefiye Mahallesi'nde uygulanacak kentsel dönüşüm çalışmaları için hasar gören binaların yıkım çalışmaları tamamlanarak hak sahipleri ile anlaşmalar da sağlandı. İdare, Şerefiye Mahallesini874 depreme dayanıklı, modern konut inşa edecek. 
 
 
Spor alanları oluşturulacak 
Van Merkez Şerefiye Mahallesi'nde inşa edilecek konutlar 90 ve 125 metrekare büyüklüğünde bu alan için özel olarak tasarlandı. Konut bölgesi yaya yolları ile birbirine bağlanacak. Oyun alanları, oturma alanları, spor sahaları gibi sosyal donatılara da yer verilecek. Proje alanında yeni konutlarda ikamet edecek vatandaşlarımızın kullanımına yönelik ticaret merkezi inşa edilecek.Yıkımları tamamlanan Polis lojmanları ise proje kapsamında yenilenecek. 
 
Erciş TOKİ ile yeniden doğacak
23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde en fazla can kaybının yaşandığı Erciş'in çehresi,  TOKİ'nin uygulayacağı kentsel dönüşüm projesiyle değişecek. 
 
Erciş'te 44 hektarlık alanda uygulanacak kentsel dönüşüm kapsamında hasarlı, ağır hasarlı ve enkaz halinde bulunan147 işyeri ve 400 konut yenilenerek 871 konut inşa edilecek. Konutlar 105, 115, 125, 135 ve 150 metrekare olmak üzere 5 farklı tipte yapılacak. 
 
 
7 dönüm yeşil alan
 
Proje alanında sportif faaliyetlerin karşılanması için 3.000 metrekare spor ve oyun alanları tasarlandı. Çevreyle iç içe yaşama imkanı sunulacak projede, 7.000 metrekarerekreasyon alanı oluşturuldu. 
 
Yusuf Paşa Camii yeniden inşa edilecek
Kentsel dönüşüm projesiyle depremde ağır hasar gören Yusuf Paşa Camii de yeniden inşa edilecek.1600 metrekare olarak planlanan 2500 kişilik cami, ilçenin bütününe hitap edecek bir konumda planlandı. 
 
Kentsel dönüşümle ilçenin en önemli ticaret merkezi Atatürk Caddesi üzerinde zarar görmüş işyerlerin yerine altta işyeri üstte büro kullanımına uygun yeni ticari alanlar oluşturulacak. Yaklaşık 20 metre genişlikte planlanan Atatürk Caddesi, Erciş için önemli bir yaya bölgesi olacak. 
 
Erciş'e otantik çarşı 
 
Erciş meydanının bir cephesini yerel ticaretin yeniden canlanacağı otantik çarşı oluşturacak. Otantik çarşı,iç avluya bakan 16 adet ve dış cephede de 20 adet işyeri ile yaklaşık 16.350 metrekare inşaat alanına sahip olacak. Otantik çarşı konut bölgesi ile meydanı birleştiren bir yapı olarak planlandı. İç avluya bakan işyerleri, halen faaliyet gösteren peynirci ve kasaplar için konumlarından uzaklaşmaksızın, daha sağlıklı koşullarda ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için tasarlandı. İpek Yolu'nun kesişme noktasında ticaret merkezi olması yönüyle de Karakoyunlu Devleti'ne başkentlik yapmış olan Erciş bu sayede tarihi ticari önemini günümüzde de artırarak sürdürecektir. 
 
Belediye hizmet binası da yenileniyor
 
Depremde ağır hasar gören ve daha sonra yıkılarak enkazı temizlenen Erciş Belediyesi hizmet binası da yenilenecek. Erciş –Van karayoluyolu üzerine inşa edilmesi düşünülen hizmet binası, 7.500 metrekare alan üzerine kurulacak. Erciş-Van yolu cephesine 12.000 metrekare alan üzerine özel bir hastane,15.000 metrekare alana sahip bir de alışveriş merkezi inşa edilecek. 
 
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk olarak belediye hizmet binası ile Atatürk Caddesi ve çevresindeki ticari kullanımların inşaatı başlatılacak. Bununla birlikte Yusuf Paşa Camii ve meydanı, uygulamaya geçirilecek ilk yapılardan olacak.Kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasıyla deprem sonrasında enkaz halinde ve ağır hasarlı binalar yenilenerek Erciş merkezinde ticaretin yeniden canlanması sağlanacak.Sosyal donatılar ve rekreasyon alanlarıyla bölge halkının refah seviyesinin artırılması ve ilçenin sağlıklı çevre koşullarına kavuşturulması hedefleniyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...