maritbet girişmaritbet
TOKİ: Önemli olan fay hattı değil, bina!

TOKİ: Önemli olan fay hattı değil, bina!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı, ''Kütahya-Simav'da inşaatı süren afet konutlarının fay hattı üzerinde bulunduğu'' yönündeki iddialara cevap verdi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, ''Kütahya-Simav'da inşaatı süren afet konutlarının fay hattı üzerinde bulunduğu'' yönündeki iddialar üzerine yaptığı değerlendirmede, ''Türkiye'nin büyük bölümü deprem hattında. Önemli olan desteklenmiş temel üzerinde yükselen, depreme dayanıklı bina inşaa etmek'' dedi.

Karabel, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin Simav'da, 2008'de başlatılan 192 konut, ticaret merkezi ve camiden oluşan toplu konut uygulamasını tamamladığını ve bu konutların depremde en küçük bir zarara uğramadığını belirterek, ''Bu da bizim ne kadar sağlam konut yaptığımızı gösteriyor'' diye konuştu. Karabel, yeni afet konutlarının da bu konutların hemen yanıbaşında yapıldığına dikkati çekti.

Türkiye'nin bütün bölgelerinin deprem riski altında bulunduğunu vurgulayan Karabel, bu nedenle yer seçimi kadar binaların sağlam inşaa edilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Japonya gibi gelişmiş ülkelerde, çok yüksek şiddette deprem yaşanmasına karşın can kaybı olmadığına veya çok az olduğuna işaret eden Karabel, TOKİ tarafından yapılan binalarda, yapılar için uyulması zorunlu olan ''Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'' başta olmak üzere tüm yönetmelikler ve şartnamelere uyulduğunu, konutların yüksek deprem performanslı radye temel ve tünel kalıp teknolojisiyle inşa edildiğini söyledi.

Projelendirme öncesinde inşaatın yapılacağı arazide jeolojik ve jeoteknik etütleri yaptıktan sonra, deprem riskini göz önünde bulundurarak en uygun temel tipi ve taşıyıcı sistemin belirlendiğini anlatan Karabel, TOKİ'nin bütün uygulamalarının denetimini, Kamu İhale Kanunu çerçevesinde müşavir firmalara yaptırdığını, ayrıca kendi bünyesinde istihdam ettiği personel vasıtasıyla da düzenli olarak inşaatların denetimini gerçekleştirdiğini, müşavir firmaların bulunmadığı işlerde ise müşavirlik ihalesi yapılıncaya kadar, Toplu Konut Kanunu uyarınca valiliklerden temin edilen teknik personelle denetimlerin yapıldığını kaydetti.

 TOKİ'nin 19 Mayıs'ta meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremle sarsılan Simav'da ''jet bir çalışma'' sürecine girdiğini, 20 Mayıs'tan itibaren çalışmalara başladığını, depremden bir hafta sonrada afet konutlarının ihalesini yaptığını, yüklenici firmaların 28 Mayıs'tan itibaren hafriyat ve zemin çalışmalarına başladığını hatırlatan Haluk Karabel, yeni afet konutlarının Simav'daki mevcut TOKİ 192 konutun yanı başında yapıldığına işaret etti ve bu konutların depremde herhangi bir zarar görmediğini vurguladı.

TOKİ, Simav'da, 96 adet 2 1, 832 adet 3 1 konut olmak üzere toplam 928 konut, 2 adet 32 derslikli ilköğretim okulu, 1 adet 600 kişilik cami ve 8 dükkanlı ticaret uygulaması gerçekleştirilmiş olacak. Konutlar, kış gelmeden hak sahiplerine teslim edilecek.

-TOKİHABER.COM.TR

Bu arada, TOKİ, kendi haberlerini internet üzerinden duyurmak amacıyla, ''tokihaber.com.tr'' adıyla bir site açtı. Sitede, TOKİ ve konut sektörü ile ilgili haberler yer alacak.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz