maritbet girişmaritbet
TOKİ, Kuzey Yıldızı'nın bodrum katlardaki dairelerini iptal edecek!

TOKİ, Kuzey Yıldızı'nın bodrum katlardaki dairelerini iptal edecek!

Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'ndaki bodrum katlardaki kapıcı daireleri iptal edilecek. Sel bölgesinde incelemelerde bulunan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Karabel, "Bundan sonra bloklarımızı zemin katlardan itibaren kullanacağız. Bodrum katları da daha değişik amaçlarla kullanacağız." dedi.TOKİ Başkanı Ahmet Karabel, Samsun'daki sel felaketinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nda inceleme yaptı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karabel, bodr

Sel bölgesinde incelemelerde bulunan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Karabel, "Bundan sonra bloklarımızı zemin katlardan itibaren kullanacağız. Bodrum katları da daha değişik amaçlarla kullanacağız." dedi.TOKİ Başkanı Ahmet Karabel, Samsun'daki sel felaketinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nda inceleme yaptı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karabel, bodrum katlarda bulunan kapıcı dairelerini iptal edeceklerini söyledi. Şu ifadeleri kullandı: "Bizim burada elimizde bulunan mevcut dairelere veya Samsun Büyükşehir Belediyesi'yle yapacağımız görüşme neticesinde eğer uygun bir alan bulursak oraya yapacağımız bir blok ile kapıcı dairelerini konuşlandıracağız. Bu mümkün değilse elimizdeki mevcut bloklardan zemin katlardaki daireleri kapıcı dairesi olarak vereceğiz. Ve bodrum katlarındakileri iptal edeceğiz.''

TOKİ Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatları doğrultusunda bol yağış alan Karadeniz Bölgesi'nde ve bundan sonra yapılacak ihalelerin tamamında bodrum katlarında iskan yapmayacaklarına dikkat çekti. Karabel, "Bundan sonra bloklarımızı zemin katlardan itibaren kullanacağız. Bodrum katları da daha değişik amaçlarla kullanacağız.'' dedi.
 
Ahmet Karabel, sel gecesi debisinin maksimum 299 metreküp saniye olması gereken Yılanlıdere'nin 3,5 saat süren yağış neticesinde 710 metreküp saniyeye çıktığını hatırlattı. Şöyle konuştu: "Burada hesaplanan maksimum debinin 3 katı oranında bir yağış vardır. Büyük bir afet olmuştur. Bizim konutlarımız tamamen sağlamdır, herhangi bir sıkıntı yoktur. Mevcut imar planına göre yapılmıştır. Bazı vatandaşlarımızın korkuları var tabii ki haklı olarak, her blokumuzun altında 13-14 metre derinliğinde radye temelin altında 80 santim çapında demirli kazıklarımız mevcuttur. Burada değil bir santim, bir milim bile oynama olmaz."
 
SEL KAPANI YIKILDI İDDİASINA YALANLAMA
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise ziyaret için geldiği Karaman'da açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin Samsun'daki sel felaketi ile ilgili sorusu üzerine Eroğlu, burada çok kuvvetli bir yağış meydana geldiğini söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili ikazlarda bulunduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti: "Vatandaşları, bütün kurum ve kuruluşları uyardık. Bunun faydası oldu ama maalesef TOKİ evlerindeki bodrum katlarında kalan 2 kapıcı dairesinde böyle bir hadise yaşandı. TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor, dere yatağında değil. İmarlı saha, dereyle alakası yok. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Felakete, kuvvetli yağış sebep olmuştur.'' dedi.
 
Veysel Eroğlu, bazı kişilerin sel felaketinin DSİ tarafından yapılan sel kapanının üst kısmındaki yıkılma sebebiyle olduğunu iddia ettiğini hatırlattı. Bu iddiaların da gerçeği yansıtmadığını savundu: "Bu bir sel kapanıdır, herhangi bir biriktirme görevi, baraj gibi bir görevi yoktur. O kadar fazla yağış gelmiştir ki; bu sel kapanının üstünden taşmıştır ve sel kapanıyla vahşi çöp depo alanındaki alan dahi suyla dolmuştur.''
 
'Taşocağı bendi sebep oldu' iddiası
 
Gaziosmanpaşa Mahallesi sakinleri, sel baskınına Yılanlıdere çöp deponi alanının yukarısında bulunun taş ocağı için kurulan bendin neden olduğunu savundu. Fikret Sönmez isimli vatandaş şu iddialarda bulundu: "Yılanlıdere çöp deponi alanı olan yukarı kısımda bir taşocağı var. Bu ocaktan taş çeken araçlar köyden geçirilecekti. Köylüler buna izin vermeyince müteahhidin baskısıyla Yılanlıdere üzerine bir bent yapıldı. Sırf kamyonlar geçsin diye. Yukarıdaki su fazla gelince sürüklediği molozlar orayı kapattı. Su seviyesi 150 metreye kadar yükseldi ve o bent bir taraftan patlak verdi. Bu sular burada evlerin seviyesine kadar gelirdi. Ben 38 yaşımdayım, 3-4 sefer taşkın oldu burada, ama hiçbirisinde malımıza canımıza bir şey olmamıştı."
 
Bir kişinin daha cesedi bulundu
 
Canik ilçesinde meydana gelen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşların yaraları sarılıyor. Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nda vatandaşların sorunlarını dinleyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, afetzedelere para yardımı yapmaya başladıklarını söyledi. Bugün itibarıyla hasar tespiti yapılamayan konut ve iş yerlerinin tespitinin tamamlanacağını aktardı. Aksoy, Yılanlıdere Çöp İstasyonu'nun bulunduğu bölgede bir kadın cesedi daha bulunduğunu ve ölü sayısının 12'ye çıktığını açıkladı: "40-50 yaş arasında bir kadın cesedi bulundu. Tabii savcılıkça otopsisi yapıldıktan sonra bunun afet nedeniyle mi yaşamını yitirdiği yoksa başka bir şey nedeniyle mi net olarak anlaşılacak."
 
MUZAFFER ALTUNAY / Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor
  • 20.07.2023 15:35

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç Samsun Şehir Hastanesi ile ilgili bilg ...

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı
  • 30.12.2022 10:06

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı

Samsun Büyükşehir Belediyesince yapılan ve ilçelerden kent merkezine tek dolmuşl ...

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor
  • 13.07.2022 09:29

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "Bilim Merkezi ve Planetaryu ...

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak
  • 13.07.2021 11:01

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, elektrikli otobüslerin Türkiye ...

Demonte ahşap evler ilgi görüyor
  • 25.04.2021 12:28

Demonte ahşap evler ilgi görüyor

Samsun'un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) "demonte ev" üreti ...