maritbet girişmaritbet
TOKİ, büyük 'şehir projelerine' de imza atacak

TOKİ, büyük 'şehir projelerine' de imza atacak

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) "Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi" kapsamında sadece konut değil şehirler de inşa edecek.

Türkiye'nin farklı şehirlerindeki büyük konut alanlarında yürütülen uygulamaları "Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi" ile farklı bir safhaya taşıdıklarına dikkati çeken Turan, "Artık TOKİ sadece konut değil, master planlı büyük yerleşim projeleri hayata geçiriyor. Yeni şehirler inşa ediyoruz, sadece insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayan değil aynı zamanda yeni sosyal yaşam alanları oluşturan şehirler inşa ediyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında yapılacak yerleşim yerlerinin cadde, alışveriş alanları ve sosyo-kültürel faaliyetlerin yapılabileceği yeni yaşam alanlarını kapsayacağını belirten Turan, şöyle konuştu: 

"Anadolu'nun pek çok şehrinde, konut birimlerini 10 binlerle ifade ettiğimiz yüksek yaşam kalitesine sahip konut alanlarımız bulunuyor. Şanlıurfa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Manisa bu şehirlerimizden bazıları. Şehirlerimizde, kent kimliği ve merkezi niteliklerle bağları güçlü olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023'e kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Zengini, fakiriyle her kesim her gelir grubundan insanın yaşadığı bir şehirleşme modeli içinde esnafların olduğu onlarca caddenin, yüzlerce sokağın olduğu bir şehir inşasından bahsediyoruz. Büyüme talebinin olduğu yerlerde, büyüme trendini gördüğümüz yerlerde yeni şehirler oluşturma konsepti ile gidiyoruz."

"Proje'nin ilk adımı Gaziantep'te atılacak"

Turan, "Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler Projesi"nin ilk adımının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Gaziantep Kuzey Şehir Projesi ile hayata geçeceğini dile getirdi.

Gaziantep'te yapılacak çalışmayla ilgili bilgi veren Turan, "8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde ilk aşamada 3 bin konutun üretimini yapıyoruz. 2023 yılına kadar tamamlayacağımız bu büyük projeyle mevcut yerleşimle bağları güçlü, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde 'merkez' nitelikleri barındıran, sıcak ve samimi insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfuslu yeni bir yerleşim bölgemiz olacak" şeklinde konuştu. 

Turan, Manisa Akgedik'te de 5 bin konutluk projenin ilk etabı olan bin 101 konutun yapımı için de çalışmaların başladığını vurguladı.

TOKİ'nin mimari yapısı değişti

Başkan Ergün Turan, TOKİ'nin geçmiş dönemin şartlarında, özellikle dar gelirli vatandaşlar için acil barınma ihtiyaçlarına dönük, düşük bütçeli uzun vadeye yayılmış ödeme koşulları olan, ekonomik açıdan cazip konutlar üretmenin esas olduğunu anımsattı.

"O gün yapılan üretimler, kişi başına milli gelirle doğru orantılı olarak üretildi" ifadesini kullanan Turan, şunları kaydetti: 

"Bugün ise başka bir safhadayız. Gelir seviyesi, yaşam beklentisi yukarı taşınmış bir ülke olarak vatandaşlarımızın da doğaldır ki TOKİ'den beklentileri farklılaştı, gelişti, daha üst seviyeye taşındı. İnsanlarımız artık sadece 'barınma' ihtiyacını gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı, kendisine sosyalleşme imkanı sunan sosyal yaşam alanları talep ediyor. TOKİ olarak vatandaşlarımızın bu beklentisine cevap vererek yeni üretim disiplinleriyle yeni üretim modellerini hayata geçirmeye başladık. Bu doğrultuda yatay mimari, yöresel mimari, semt kültürünü barındıran mahalle konsepti ve mutlak kalite unsurlarını temel hareket noktalarımız olarak belirledik. TOKİ olarak konut bölgelerinin ve genel şehir planının elverdiği alanlarda, yatay mimari yaklaşımla çok katlı olmayan üretimler hayata geçiriyoruz. Kuşkusuz metropoller gibi istisnai bölgeler vardır ama şunu özellikle vurguluyoruz (Şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacak.)"

Turan, TOKİ'nin artık kalitede yeni bir evreye geçtiğini vurgulayarak "İleri teknolojinin kullanıldığı, güvenli, estetik arayışına yanıt veren yapılarımızı, TOKİ tecrübesiyle inşa ediyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...