maritbet girişmaritbet
TOKİ, Ataköy'ü de kapsama alanına aldı

TOKİ, Ataköy'ü de kapsama alanına aldı

TOKİ'nin 15 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu tasarruf hakkını elde ettiği İstanbul Bakırköy'deki Ataköy sahil şeridi için yeni proje başlatıldı.

TOKİ'nin 15 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu tasarruf hakkını elde ettiği İstanbul Bakırköy'deki Ataköy sahil şeridi için yeni proje başlatıldı. 50 metre genişliğinde sahil şeridi vatandaşın ortak kullanımına açılıyor. İki yılda tamamlanan projeyle alana konaklama tesisi, kafe, kültür merkezi, fuar alanı, otel, yürüyüş parkuru, rezidans, spor alanları ve müze yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Ataköy sahil şeridini vatandaşa açacak radikal bir adım attı. Kıyı alanlarının kamunun ortak kullanımına açık hale getirilmesi için yeni bir planlama çalışması başlatıldı. Ataköy Turizm Merkezi planlama alanı içerisinde yer alan taşınmazlara ilişkin yapılan tapu, etüt, harita, plan, parselasyon planı, proje, ruhsat, yapı kullanma izni, kat irtifakı ve kat mülkiyetine dair tüm işlemler bakanlıkça durduruldu. Yeni imar planıyla yürüyüş yolu ile birlikte 50 metre genişliğinde sahil şeridi vatandaşın kullanımına sunulacak. İki yıl içerisinde bitirilmesi planlanan çalışma kapsamında bu sahaya konaklama tesisi, kafe, kültür merkezi, fuar alanı, otel, yürüyüş parkuru, rezidans, spor alanları ve müze yapılacak.

 

422 bin metrekarelik alana ilişkin hazırlanan yeni imar planının bir hafta içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Bu alandaki inşaatlara ilişkin yeni ruhsat alınması gerekiyor. Yeni planda emsal değerleri de düşürülecek. Konuya ilişkin olarak bir grup gazeteciye bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, proje sahipleriyle tek tek görüşüldüğünü belirterek, yeni yapıların mimari anlayışa uygun bir şekilde planlanacağını ifade etti. Bakanlıkça yürütülen planlama çalışmaları sonuçlandırılana kadar verilen ruhsat ve izinlerle kat irtifakının iptal edilmesine ilişkin olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bakırköy Belediye Başkanlığı ve Bakırköy Kaymakamlığı'na yazı gönderildi.

 

Ataköy sahil şeridine ilişkin yeni proje konusunda özel sektörü de mağdur etmeyeceklerini dile getiren Bayraktar, "Buradaki ana hedefimiz Ataköy kıyı alanı ve sahil şeridinde halkın kıyı alanlarından faydalanarak denizle bütünleşmesinin sağlanması. Ataköy sahil şeridinin siluetinin korunarak, kamu yararına yönelik kullanım alanlarının tesis edilmesi." dedi. Sahil şeridindeki arazinin hasılat paylaşım yöntemiyle geçen yıl TOKİ tarafından 858 milyon liraya ihalesinin yapıldığına işaret eden Bayraktar, ihaleyi alan firmanın yeni imar planına göre hareket edeceğini kaydetti. Bayraktar, "Mimari anlayışa uygun bir yeniden planlama yapacağız. Emsal değerin düşürülmesine ilişkin olarak yeni şartlara uymayanlar dava açmak isterlerse de açabilirler. İsterlerse paralarını da iade ederiz. Sonuçta vatandaşın faydasına olacak bir iş yapılacak." değerlendirmesinde bulundu.

 

420 dönümlük alan üzerinde yapılacak yeni yerlerin turizm sektörüne de katkı sağlayacağını aktaran Bayraktar, maddi olarak devletin herhangi bir kaybının olmayacağı görüşünde. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de görüştüklerini ifade eden Bayraktar, yeni planın İstanbul'un marka değerine de katkı sağlayacağını söyledi. Bayraktar, "Bu alana marina yapılmasına ilişkin çalışmalar gelecekte olabilir. Sahilde denize girmek de mümkün. Daha fazla turistin İstanbul'a gelmesi için de çalışılacak. Topkapı surlarından Florya'ya kadar yeni bir düzenleme oluşturuyoruz. Bunun için de Fatih, Zeytinburnu ve Bakırköy belediye başkanlıkları ile görüştük. Yeni mimari siluetle de turizme katkı sağlanabilir. Alana özel sektörün 1 milyar dolar yatırım yapacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

 

25 yıl özel şahıs kullandı

İstanbul Bakırköy'de bulunan Ataköy sahil şeridi 25 yıl özel şahıslar tarafından kullanıldıktan sonra TOKİ'nin 15 yıl süren hukuk mücadelesiyle gündeme gelmişti. TOKİ'nin uzun yıllar süren mücadele sonucu tasarruf hakkını elde ettiği arsanın bugüne kadar yıkık, metruk binalar ve mezbelelik görünümüne son vermek için Ataköy Turizm Merkezi planlama alanı içerisinde ihaleye çıkarılmıştı. Parselde ilgili koruma kurulunun da görüşüne başvurularak ruhsat alınıp inşaat faaliyetine başlandı. Ancak bakanlığa gelen yoğun talepler üzerine Ataköy sahilindeki yoğun yapılaşmayı düşürmek amacıyla bakanlıkça kanun hükmünde kararname ile yeni bir planlama çalışması yapılmasına karar verildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...