maritbet girişmaritbet
TOKİ 500 bin konut daha yapacak

TOKİ 500 bin konut daha yapacak

Bugüne kadar 477 binden fazla konut yapan TOKİ, 2023 yılına kadar, dönüşüm projeleri dahil 500 bin konut daha üretecek

Kaynak: Selma Şenol / Bugün

TOKİ Başkanı 30 bin konutun dönüşümünü bitirdiklerini söyledi. Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerini yürüten TOKİ, hedef büyüttü. Bugüne kadar 81 ilde 477 binden fazla sosyal konut yapan TOKİ; 2023 yılına kadar 500 bin yeni konut yapacak. Bunların arasında kentsel dönüşüm projeleri de olacak. 4 Mart'ta başlayacak Konut Kurultayı'nın tanıtımıyla ilgili toplantıda konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar bugüne kadar 148 bin konut dönüşümünü projelendirdiklerini, 50 bin konuta başladıklarını ve 30 binini tamamladıklarını söyledi.

Vatandaş karşısında devleti ister

Geleceğin şehirlerini yaratmanın, ancak kentsel dönüşümle mümkün olacağını savunan Bayraktar TOKİ'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük gecekondu dönüşümü ve kentsel yenileme uygulamasını hayata geçirerek 16 şehirde 248 projeyi yürüttüğünü ifade etti. Bayraktar, şöyle devam etti:

''Dönüşüm kurumların tek başına altından kalkabileceği bir iş değildir. Bu süreçte tüm aktörlerin desteği alınmalı; her kesimden temsilciler biraraya gelerek çözüm üretilmelidir. Kentsel dönüşümde devlet-vatandaş bütünleşmesi sağlanmalı; yasal düzenlemeler yapılmalı ve koordinatör kurum belirlenmelidir. Dönüşüm kesinlikle özel mülkiyete konu edilmemelidir. Yapım aşamasında özel sektör devreye sokulmalıdır. Anlaşma aşamasında vatandaş karşısında devleti görmek ve devletten garanti almak ister. "

Notu düşük olana iş vermiyoruz

Güney Kore ve İspanya'nın Türkiye'den bu konuda iki adım önde olduğunu, kişi başına gelir seviyesini 15 bin doların üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşümde başarılı olabildiklerini anlatan Bayraktar, ''Bize benzeyen iki örnek Meksika ve Brezilya'dır. Biz Meksika ve Brezilya'dan daha başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz'' dedi.

Konut kalitesi üzerine bir soruyu da cevaplandıran Bayraktar, şunları söyledi:

'Notu çok düşük olan müteahhitleri dışlıyoruz, onlar iş alamıyorlar. 'Bu müteahhit bu işi yapamaz' deyip işi iptal ediyoruz. 2003 yılının başında 300 kadar müteahhitimiz vardı yüzde 35'i döküldü. İşini bitiremedi, iflas etti. Ama şu anda TOKİ'de iş yapan 600 kadar müteahhit var ve işini yapamayan müteahhit oranı da yüzde 6'lara, 7'lere düştü. Müteahhitlerde de çok ciddi kalite artışı oldu."

30 milyarlık yatırım yaptı

TOKİ, gecekondu dönüşümü/kentsel yenileme uygulamaları için bugüne kadar 30 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdi. Önümüzdeki döneme ilişkin model arayışlarını ise sürdürüyor. Bu amaçla İstanbul'da 4-5 Mart tarihlerinde Konut Kurultayı'nı topluyor. 19 yabancı, 51 Türk konuşmacının yer alacağı kurultay sonrasında bildiriler, acil eylem planına dönüştürülecek.

Libya inşaattaki büyümeyi etkiler

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay Türk inşaat sektörü ve ekonomisinin krizi atlattığı bir dönemde gerçekleşen Libya'daki siyasi gerilimin büyüme tahminlerini etkileyeceğini savundu. Yapı Sektörü 2010 raporu tanıtımında gazetecilerler biraraya gelen Onay, siyasi olarak öngörülemeyen Libya'daki gelişmelerin Türk inşaatçıların 15 milyar dolarının bağlanmasına neden olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türk müteahhitleri yurtdışında iş yaptıkça yapı malzemelerinin de ihracatı artıyor. Dolayısıyla burdaki sıkıntının uzun sürmesi ihracata ve dolayısıyla ekonomiye olumsuz yansır. Bu gelişme olmasaydı bu yıl inşaat sektörünü yüzde 16, ekonominin yüzde 8'ler seviyesinde büyümesini beklemek mümkündü ama  şimdi tahmin zor. Olayların ne kadar süreceği ve ne kadar para kaybedeceğimize göre değişir

  • Etiketler:

Yorum Yaz