maritbet girişmaritbet
Samsun Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları’nın etrafı duvarla çevrilecek!

Samsun Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları’nın etrafı duvarla çevrilecek!

Samsun'da, Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nın etrafı duvarlarla çevrilecek. Duvarlar sayesinde yeni bir su taşkınının binalara girmesi önlenecek

Samsun'da, Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nın etrafı duvarlarla çevrilecek. Duvarlar sayesinde yeni bir su taşkınının binalara girmesi önlenecek. Toplu konutların duvarla çevrilmesi çalışması Samsun'un ardından bazı TOKİ projelerinde uygulanacak. Ülke genelinde dere yataklarına yakın yerlerde yapılacak binalarda 1,5 metre üzerinde bulunmayan tüm katlar kapatılacak.

Samsun'da meydana gelen sel felaketinin ardından yeni acıların yaşanmaması için hükümet harekete geçti. TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı radikal önlemler almaya hazırlanıyor. Öncelikli olarak TOKİ tarafından beş kişinin hayatını kaybettiği Kuzey Yıldızı konutlarının etrafı duvarlarla çevrilecek. Dere yatağına çakılacak beton kazıklarla suyun tekrar yükselmesine karşı önlem alınacak. Duvar düzenlemesi ile ani su yükselmesi ve baskınların önüne geçilecek. Samsun'da başlayacak çevre duvar uygulamasının bazı TOKİ projelerinde de uygulanması üzerinde duruluyor. TOKİ'nin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da sel baskınlarına karşı yeni bir önlem paketi hazırladı. Bakanlık Ayamama Deresi felaketinin ardından İstanbul'da başlatılan derenin ulaşabileceği maksimum su yüksekliğinin 1,5 metreye kadar altındaki hiçbir binaya iskan verilmemesi çalışmasının kapsamının genişletilmesi üzerinde duruyor. Uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde Türkiye genelinde dere yataklarına yakın yerlerde yapılacak binalarda suyun ulaşabileceği yüksekliğin 1,5 metre üzerinde bulunmayan tüm dükkan, daire ve bodrum katlar kapatılacak. Kapıcı dairesi de dahil olmak üzere hiçbir yerleşim yeri belirlenen yüksekliğin altında kalamayacak. TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı da tüm dere ıslah projelerini yeniden ele alacak. Buna göre ıslah edilen dere yatakları üzerindeki köprü ve yol geçişleri maksimum su yüksekliğine göre yeniden planlanacak. Su geçiş yerleri selle birlikte gelen ağaç, toprak ve molozdan kaynaklı tıkanmalara karşı genişletilecek. Hiçbir dere yatağının üzeri ise kapatılamayacak.

Hükümet 400 milyar dolarlık kentsel dönüşüme hazırlanırken TOKİ de harekete geçti. Mersin'de yapılan Kentsel Dönüşüm Çalıştayı'nın açılışında konuşan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, konutun insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğuna dikkat çekti. İdare'ye sosyal konut üretimi ve gecekondu dönüşümleri görevinin verildiğini belirten Karabel, 500 bin konut hedefinin üzerine çıkıldığını kaydetti. 2023 yılı için de yeni bir 500 bin konutluk hedefin ortaya konulduğunu aktaran Karabel, "Bugün itibarıyla 50 binini tamamladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Son 9,5 yılda 47 milyar TL'lik bir yatırım gerçekleştirildi." bilgisini verdi.

Öte yandan Samsun'da iki gün önce Yılanlıdere çöp depolama mevkiinde cesedi bulunan Kadriye Aktaş'ın yanında olan ve kayıp olarak aranan 13 yaşındaki Cansu K.'nin cesedine ulaşıldı. Köylüler tarafından Kadriye Aktaş'ın cesedinin 100 metre ilerisinde bulunan Cansu K.'nin, sel sularına kapılarak öldüğü tahmin ediliyor. Son bulunan cesetle birlikte Canik ilçesinde ölenlerin sayısı 13'e yükseldi.

Ercan Baysal/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları’nın etrafı duvarla çevrilecek!
  • 12.07.2012 07:58

Samsun Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları’nın etrafı duvarla çevrilecek!

Samsun'da, Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nın etrafı duvarlarla çevrilecek. Duvarl ...

TOKİ dere yataklarına ev yapıyor!
  • 06.07.2012 09:38

TOKİ dere yataklarına ev yapıyor!

Yalçın Doğan, Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde TOKİ'nin riskli bölgelerde ev ya ...