maritbet girişmaritbet
İzmit’te depremzedelerin konut sorunu çözüldü

İzmit’te depremzedelerin konut sorunu çözüldü

Toplu Konut idaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İzmit’teki Arızlı Irak Konutları'nda oturan depremzedeler için yaptığı 138 konuttan 79'unun sahibi kurayla belirlendi

 

Toplu Konut idaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İzmit'teki Arızlı Irak Konutları'nda oturan depremzedeler için yaptığı 138 konuttan 79'unun sahibi kurayla belirlendi.

Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kura çekilişinde konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'ye vali olarak atandığı ilk günlerde Arızlı Konutları sorunu ile ilgili dosyanın önüne geldiğini, mahkeme kararlarını incelediğini söyledi.

Danıştay'ın söz konusu konutların devletin olduğu yönünde karar verdiğini hatırlatan Topaca, sonraki süreçte konutlarda oturan bazı kişilerce protesto eylemleri yaptığını belirterek, ''Önümüzde hukuki bir süreç varken bu tür eylemlerle sorunlar çözülmez. Çünkü mahkeme kararı kesin. Ben mağdur olmamanız için istekli oldum'' dedi.

Depremzedelerin TOKİ'den alacağı evlerin ödeme planına da değinen Topaca, ''Kişi başı 250 ile 360 lira arasında taksit, 8 bin lira da peşinat var. Toplam 55 ile 60 bin liralık bir bedeli bulunuyor. Depremzedeler kira öder gibi ev sahibi olacak. Bazıları için 8 bin lira çok olacağını düşünerek TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştüm. O peşinatları almadan kira öder gibi almak kaydıyla anlaştık. Biz o konuyu İl Özel idaresi ile halledeceğiz'' şeklinde konuştu.

''Kuraya katılmayan ve Arızlık Konutları'nda oturan bazı vatandaşların, 'biz bir şekilde burayı alacağız' dediğini aktaran Topaca, şöyle devam etti:

''Hiçbir şeyi zorla almak mümkün değil. Gelin sizde sağladığımız bu şartlara dahil olun ve kuranızı çekin. Eğer katılmazlarsa TOKİ orayı sürekli elinde tutmaz. Sonuçta orası da ticari bir yer. Satılığa çıkarıldığında oralar 1 günde satılır. Şu an devam eden tahliye davası, mülkiyete ilişkin dava değil. Danıştay zaten mülkiyetle ilgili kesin kararını verdi. Şu an yürüyen dava, bu kişilerin icra yoluyla tahliyesi ve borçlarının icra yoluyla alınmasına ilişkin bir davadır. Yani o davadan çokça şey beklememeliler. Bu hususta vatandaşlarımızın kendilerine boş ümitler veren kişilere kanmamasını devlet olarak uyarıyoruz. Kendilerini tekrar davet ediyoruz. Burada kuraya katılmazlarsa orada oturma şansları yok.''

''Kamuoyunda Arızlı Irak Konutları'nın lojman yapılıp devlet adamlarının oturtulacağı şeklinde düşünceler oldu'' diyen Topaca, sözlerini şöyle tamamladı:

''Benim asla öyle bir düşüncem olmadı. Buralar deprem nedeniyle yapılmış konutlar. O nedenle buraların, yapılış amacına uygun şekilde kullanılması gerekiyor. O da 'ne olur' diye düşündük. Sosyal Hizmetler Kurumu olabilir ya da ilimizde 70 bin üniversite öğrencisi var. Kampüse de çok yakın orası. ilimizdeki yurt kapasitesi de 6-7 bin civarında. Dışarıdan gelen öğrencilerimizin önemli bir kısmı, çok uygun olmayan şartlarda, sağda solda ikamet ediyor. Bu nedenle Arızlı Irak Konutlarının bulunduğu yerin Kredi Yurtlar Kurumu'na tahsis edilmesi yönünde düşüncemiz var.''

Konuşmanın ardından 138 konuttan 79'unun sahibi kurayla belirlendi. Bu arada, 83 metrekare olan tek tip konutların nisan ayında depremzedelere teslim edilmesi planlanıyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz