maritbet girişmaritbet
İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

TOKİ öncülüğünde bugün yapılan İFM Merkez Bankası’nın ihalesinde 445 milyon lira teklif geldi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Ataşehir'de hayata geçirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) kamu ayağındaki Merkez Bankası'nın ihalesinin ilk oturumu yapıldı. İlgili iki firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklif 445 milyon 144 bin 524 TL ile YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den geldi.

TOKİ Başkanı Turan, inşaatın yapımını “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli” ile ihale ettiklerini söyledi. 
 Merkez Bankası hizmet binasının 2.bölge 10.parselde yer aldığını, 15 bin 960,61 metrekare ve 55 katlı olup, içerisinde ofis, ticaret alanı, otel yer alacağını, söyleyen Turan, İhalede YDA İnşaat ile İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş.'nin teklif verdiğini söyledi. Bir önceki süreçte yeterli rekabet ortamı oluşmaması nedeniyle ihaleyi bugün yaptıklarını söyleyen Turan, “Üçüncü kez gerçekleştirildiğimiz ihalemizin ilk oturumunda YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 445 milyon 144 bin 524 TL, İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş 220 milyon TL teklif verdi” dedi.

İkinci oturum bir hafta sonra 

Bugün yapılan ihalede istekli yüklenicilerden teklif aldıklarını söyleyen Turan, ihalenin ikinci oturumunu gerçekleştirip ihaleyi kazanan ilgili yükleniciyi açıklayacaklarını belirterek, “Arsayı alan şirket, arsa üzerinde proje geliştirecek, elde ettiği gelirin satışta belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ'ye verecek" dedi.

İstanbul Finans Merkezi'nin kamu ayağında TOKİ tarafından inşaatı devam eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) binalarının ardından hayata geçecek olan Merkez Bankası ihalesinin yapılması ile Finans Merkezi için önemli bir adım daha atılmış olduğunu belirten Turan, “İnşaatları devam eden SPK ve BDDK binaları ile ihalesini yaptığımız merkez bankası finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek İstanbul Finans Merkezi projesinin 768 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek" dedi.

 Yılda 20 milyar Euro gelir

 İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle yılda yaklaşık 20 milyar Euro gelir elde edileceğini belirten Turan, “İstanbul, finans merkezi olmak için Dubai, Pekin, ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Projede Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kamu kurumları inşaatları da yer alıyor” dedi.

Merkezin, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Turan, “İstanbul Finans Merkezi'nin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, 'devler liginde' hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz.” açıklamasında bulundu.  

Şehir içinde finans şehri

50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de oluşturan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, "Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir, bir finans şehri ekleniyor" dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İFM Merkez Bankası ihalesinde dev kapışma!
  • 02.08.2017 16:03

İFM Merkez Bankası ihalesinde dev kapışma!

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet ...

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı
  • 27.07.2017 14:06

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

TOKİ öncülüğünde bugün yapılan İFM Merkez Bankası’nın ihalesinde 445 milyon lira ...

İFM Merkez Bankası ihalesi 27 Temmuz’da yapılacak!
  • 07.07.2017 10:38

İFM Merkez Bankası ihalesi 27 Temmuz’da yapılacak!

TOKİ, Ümraniye’deki Uluslararası Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas ...