maritbet girişmaritbet
Gaziantep'teki Kuzey Şehir projesi hızla yükseliyor

Gaziantep'teki Kuzey Şehir projesi hızla yükseliyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Gaziantep'te hayata geçirilen sosyal konut projesi Kuzey Şehir'in yüzde 10'u tamamlandı.

Türkiye'nin en büyük konut projesi olan Gaziantep'teki "Kuzey Şehir"de inşaatlar hızla yükseliyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Gaziantep'te bugüne kadar 20 bin 217 konutun inşasını gerçekleştiren TOKİ, Türkiye'nin en büyük konut projesini de yine bu kentte hayata geçiriyor. 

Gaziantep için kurgulanan modelde, yol ve parseller ile bir mahalle kurgusu oluşturularak, şehrin doğal kademeli topoğrafyası bozulmadan, standart 12 ev tipi ile geleneksel şehir dokusu elde ediliyor. Mahallenin yeşil alanla çevrelenmesi, farklı ölçeklerde meydanların oluşturulması, araç yollarının sınırlandırılması, engellilerin kullanımını da içeren otoparklar ile ulaşım ağının ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınması, temel tasarım ilkelerini oluşturuyor. 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin Gaziantep'te hayata geçirdiği Kuzey Şehir Projesi, Türkiye'deki 23 ilden daha büyük olacak. İlk bölümünde yaklaşık 3 bin konutun çalışmalarının sürdüğü projenin 2023 yılında tamamlanması öngörülüyor. 

TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, üniversite ve kamu idareleri uzmanları ile Kuzey Şehir için çalıştıklarını bildirdi. 

Proje 2023'e kadar tamamlanacak

50 bin konutluk projeye büyük önem verdiklerini, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni 2023'e kadar tamamlayacaklarını kaydeden Turan, şöyle konuştu:

"Bu büyük proje ile mevcut yerleşimle bağları güçlü, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran, sıcak ve samimi insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfuslu yeni bir yerleşim bölgemiz olacak. Gaziantep Kuzey Şehir'de her profilden ve her yaş grubundan insanımız, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını kaliteli bir yaşam alanında karşılayabilecek. Sosyal donatıların planlı ve estetik bir biçimde yansıtıldığı yeni yerleşimde, geleneksel mahalle kültürümüz ve komşuluk ilişkileri ile toplumumuzun tüm demografik zenginliklerinin bir arada olduğu örnek bir proje hayat bulacak."

Projenin ilk bölümünde 17'si işyeri, ikisi cami, dördü ticaret merkezi ve ikisi mescit olmak üzere toplam 2  bin 793 konut bulunacağını aktaran Turan, projenin yaklaşık yüzde 10'unun tamamlandığını, betonarme temel kazı çalışmalarının ise hızla devam ettiğini vurguladı.

Turan, projenin büyüklüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz en büyük projelerden biri. Yalnız Türkiye değil Avrupa ölçeğinde de büyük bir proje. Yaklaşık 250-300 bin kişinin ikamet edeceği bir yaşam alanı oluşturulacak. Türkiye'de 23 il nüfusunun 300 binin altında olduğunu hatırladığımızda, bu projenin önemi ve büyüklüğü daha iyi anlaşılır."

Projenin mimarlık, mühendislik ve planlama açısından da birçok ilki barındırdığına dikkat çeken Turan, yatay mimariye ağırlık verilerek mahalle konseptinin gözetileceğini belirtti.

Turan, alt ve üst gelir gruplarına yer verilecek projenin yapılacağı alanda, araziler üretilip farklı kesimlerin ve özel sektörün de projeye dahil olmasının sağlanacağını bildirdi.

İlk teslimat 1,5 yıl sonra

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de projenin yaklaşık 3 bin konutluk ilk bölümünün ihalesinin geçen yıl yapıldığını anımsattı.

Projedeki konutların hızla yükseldiğini belirten Şahin, bu konutlardaki kaba inşaatın bitmek üzere olduğunu bildirdi.

10 bin bin konutluk ikinci etabın ihalesinin de hazırlandığını aktaran Şahin, "Büyükşehir Belediyesi olarak bu büyük projenin fen ve imar işleri bize düşüyor. Konutlar bittiğinde, bu anlamda 100 milyonluk bir yatırım ihtiyacı var. Bu alandaki çalışmalar sürüyor. Yol ve altyapıyı oluşturduğumuzda orası 50 bin konutta insanların yaşayabileceği aksa dönüşecek. Biz alt yapıyı yaptıkça TOKİ de hızla üst yapıyı sürdürecek." şeklinde konuştu.

İlk konutların 1,5 yıla kadar sahiplerine teslim edileceğini öngördüklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Orası 200 binden fazla insanın yaşayacağı bir yer olacak. Bu nüfus, hali hazırda her gün şehrin bir tarafından öbür tarafına gidiyor. Zamanlama, stres ve trafik başta olmak üzere birçok soruna çözüm olacak bir proje hayata geçiriliyor. Tüm dünyada üretim neredeyse şehir oraya taşınıyor. Biz de şimdi üretimin olduğu yere şehir kuruyoruz. Üretimde yer alan insanlarımızın konut ve işyeri aksını bir arada toplayan bir projeyi hayata geçireceğiz."  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çimento üretimi ve ihracatı haziranda arttı
  • 11.09.2020 11:21

Çimento üretimi ve ihracatı haziranda arttı

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre; haziran ayında çimento ür ...

Kuzey Şehir projesinde kuralar çekildi
  • 27.06.2018 14:54

Kuzey Şehir projesinde kuralar çekildi

Yaklaşık 200 bin kişinin ikamet edeceği Kuzey Şehir'in 1. etabındaki 913 konut i ...

Gaziantep'teki Kuzey Şehir projesi hızla yükseliyor
  • 16.02.2017 10:59

Gaziantep'teki Kuzey Şehir projesi hızla yükseliyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Gaziantep'te hayata geçirilen ...

'Kuzey Şehir Projesi'nin önemi daha iyi anlaşılacak'
  • 25.05.2016 10:30

'Kuzey Şehir Projesi'nin önemi daha iyi anlaşılacak'

TOKİ ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen 50 bin ko ...

Gaziantep'te 50 bin konut için çalışma başlatıldı!
  • 25.08.2015 10:29

Gaziantep'te 50 bin konut için çalışma başlatıldı!

Artan nüfus oranı ile her geçen gün konut ihtiyacı duyulan Gaziantep’in bu sıkın ...