maritbet girişmaritbet
Gaziantep'te Mavikent 5. etap kura çekilişi yapıldı

Gaziantep'te Mavikent 5. etap kura çekilişi yapıldı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mavikent 5. etap bin konut kura çekiliş töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Gaziantep'in merkez Şahinbey Belediyesince yaptırılan "Mavikent 5. etap bin konut" kura çekiliş töreninde yaptığı konuşmada, belediyenin yaptığı sosyal konut projelerinin önemine dikkati çekerek, her zaman belediyeleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Sosyal konutun kentlerin gelişiminde önemli rol aldığını aktaran Şimşek, bu anlamda Şahinbey Belediyesinin önemli işler hayata geçirdiğini, bütçesinin önemli bölümünü bu işlere ayırarak halkın daha iyi koşullarda yaşamasına vesile olduğunu vurguladı. 

Referandum sürecine değinen Şimşek, zaman zaman yöneltilen eleştirileri hatırlatarak, Türkiye'nin hızla gelişmesi nedeniyle mevcut sistemin gelişime ayak uyduramadığını, o yüzden artık daha istikrarlı şekilde Türkiye'nin yoluna devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Şimşek, halkın tüm fikirlerine ve kararlarına saygılı olduklarına işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

"En iyisini siz bilirsiniz. Millet her zaman doğrusunu bilir, doğrusunu yapar ama bu kararı verirken bilgiye dayalı karar verirsek ülkemiz, bizler ve çocuklarımız için daha doğru olur. Ben 65. hükümette Başbakan Yardımcısıyım. Cumhuriyetimiz 1923'te kuruldu. 94 yılda 65 hükümet gelmiş. Hükümetlerin ortalama ömrü 1,5 yıl bile değil. Siz bir konut projesi yapsanız, hemen inşaata başlasanız 1,5 yılda zor bitirirsiniz. Basit bir konut projesi bile 1,5-2 yılda bitirilebiliyor ama Türkiye'deki hükümetlerin ortalama ömrü 1,5 yıl. Niye bu anayasa değişikliğine ihtiyaç var diyenlere benim cevabım şu; bu anayasa değişikliğiyle, getirilecek hükümet sistemi bugünün sorunu değil. Bizim bugün için bir sorunumuz yok, bu parti meselesi değil, bu bir memleket meselesi çünkü Türkiye'de tek başına hükümetler maalesef süreklilik arz etmiyor." 

16 Nisan'da sandıktan evet oyunun çıkması halinde Türkiye'de sürekli olarak 5 yıl kesintisiz milletin çoğunluğunun destekleyeceği hükümetin iş başında olacağını aktaran Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2019'tan itibaren millet sandığa gittiğinde 5 yıl kesintisiz bir cumhurbaşkanı seçecek. Bu cumhurbaşkanı, hükümetini kuracak, icraatına baslayacak. Aynı gün meclisi seçeceksiniz. Hükümeti denetleyecek meclis güçlü olacak ve yasaları çıkaracak. Cumhurbaşkanının sınırlarını meclis belirleyecek. Hiç kimse yetkisini anayasadan, kanunlardan almadığı bir yetkiyi kullanamayacak. 65 hükümet yerine bugün, 18. hükümet olması gerekirdi, eğer 5 yılda bir hükümet olsaydı. Biz diyoruz ki; kimi başa getirirseniz getirin, 5 yıllığına getirin. 5 yıl kesintisiz icraat, güçlü meclis hükümet, bağımsız ve tarafsız yargı olsun."

Mevcut anayasanın 1980 darbesinden sonra yazıldığını belirten Şimşek, o günden bu yana iktidara gelen hükümetlerin anayasayı değiştirme noktasında beyanatlarda bulunduğunu ancak bir türlü sistemde önemli bir değişikliğin hayata geçirilemediğine işaret etti. Şimşek, şu an yapısal sorunun çözümü için anayasa değişikliğinin gündeme geldiğini söyledi. 

Şimşek, mevcut anayasaya göre cumhurbaşkanına çok büyük yetkilerin verildiğine, ancak sorumluluğunun olmadığına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Bugün Cumhurbaşkanı da Başbakan da aynı partiden, bir sorun yok. Bugün geçiniyorlar, idare ediyorlar ama önümüzdeki 10 yıllarda başka bir partiden cumhurbaşkanı, başka bir partiden de başbakan olursa iki başlılık Türkiye'yi krizlere götürür. Bu çok önemli. O yüzden anayasa değişikliği, anayasadaki çok önemli bir yapısal sorunu çözmek içindir. Çift başlılığı ve bunun getireceği sorunları ortadan kaldırmaya yönelik adımdır. Tabii bu değişiklikle ilgili bazı eleştiriler de var. Diyorlar ki 'Bu anayasa değişikliği, cumhurbaşkanına meclisi fesih yetkisi veriyor. Padişaha bile bu kadar yetki verilmedi'. Sevgili kardeşlerim bu doğru değil. Anayasada cumhurbaşkanına fesih yetkisi verip de cumhurbaşkanının devam edeceği bir durum asla ve asla söz konusu değil. Anayasada böyle bir değişiklik yoktur. Anayasa sadece meclise erken seçim kararı alma yetkisi veriyor. O zaman meclis hem kendini hem de cumhurbaşkanını feshediyor ama bundan kimse bahsetmiyor. Dolayısıyla sadece karşılıklı erken seçim kararı alıyor. İşin özü bu."

Şimşek, anayasa değişikliğiyle ilgili "Seçilmemiş bir kişi, cumhurbaşkanı makamı boşalırsa ülkeyi yönetecek" şeklinde eleştirilerin olduğunu hatırlattı.

"O da doğru değil. Sadece eğer cumhurbaşkanlığı makamı istifa veya başka bir sebeple boşalırsa başkan yardımcısı sadece seçime götürmek üzere 45 günlüğüne vekalet eder. Diyorlar ki 'Bir kişiye bu kadar yetki olur mu?' Yeni bir yetki yok." diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Bugün başbakan ve cumhurbaşkanında olan yetkiler, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde toplanıyor. Yeni bir yetki yok. Hiç kimseye sınırsız yetki vermiyoruz. Yani bugün anayasa değişikliğiyle ilgili yapılan tüm eleştiriler, maalesef var olan anayasa değişikliğinin çarpıtılmasıyla ilgilidir. 'Partili cumhurbaşkanı olur mu?' diyorlar. ABD'de başkanın partisi var, tüm dünyada cumhurbaşkanının partisi oluyor. Dolayısıyla bu eleştiri de sorun gibi gösterilse de gerçekte değildir. Bu anayasa değişikliğinde, güç-fren sistemi dengesi gözetilmiştir." 

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibarıyla güçlü olması gerektiğine işaret eden Şimşek, o yüzden anayasa değişikliğinin de bir ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuşmasının ardından beraberinde Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci'yle konutların kura çekimini gerçekleştirdi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gaziantep'te Mavikent 5. etap kura çekilişi yapıldı
  • 03.04.2017 09:39

Gaziantep'te Mavikent 5. etap kura çekilişi yapıldı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mavikent 5. etap bin konut kura çekiliş tören ...