maritbet girişmaritbet
Dünya ülkeleri TOKİ için sıraya girdi

Dünya ülkeleri TOKİ için sıraya girdi

Kamu kaynağı kullanmadan 471 bin konut üretip, şehirler kuran TOKİ, dünyaya model oldu.

ABD, Fransa, İtalya başta olmak üzere 11 ülkeden yabancı heyetler TOKİ'yi ziyaret ederek yoksulu nasıl ev sahibi yaptığını araştırıyor. Son gelen Tanzanya heyeti de projelere hayran kaldı.

İRAN'A İŞİN SIRRINI ÖĞRETECEĞİZ
İran İskan ve Kentsel Gelişim Bakanı Ali Nikzad beraberindeki heyet, geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret ederek, TOKİ tarafından Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan konutlara hayran kalmıştı. Tahran Confair 2010 İnşaat Fuarı'nda imzalanan “iş birliği mutabakat zaptı”yla ise iki ülke arasında konut alanında bilgi paylaşımına karar verilmişti.
 
TOKİ, kamu kaynağı kullanmaksızın yapımını tamamladığı 471 bin konutla bir dünya markası haline geldi. Konut projeleriyle dar gelirli vatandaşın ev hayallerini gerçeğe dönüştüren TOKİ, yabancı kurumların ilgisi nedeniyle fazla mesai yaptı. TOKİ'yi son bir yılda ABD, Fransa, İtalya başta olmak üzere 11 ülkeden yabancı heyetler ziyaret ederken, son gelen Tanzanya heyeti de ülkelerinde 12 milyarlık potansiyel olduğunu bildirdi.
 
KONGO'DAN İSPANYA'YA
Finansmanından yapım hızına, alt gelir konutlardan lüks konutlara, gecekondu dönüşümünden kentsel yenilemeye kadar TOKİ modelini tanımak için Türkiye'ye gelen Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanı Noureddine Moussa, 5 yıl içinde 1 milyon konut yapımını kapsayan programlarını TOKİ ile yapılan görüşmeler sonuçlanıncaya kadar durdurmuştu. Ankara'ya gelen İspanya İskan Bakanı Beatriz Corredor Sierra ise “Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi”ne hayran kalmıştı. Kongo Cumhuriyeti Başbakanı'nı temsil eden Dr. Freddy Mbakata da Ankara Gölbaşı Örencik Konutlarından etkilendiklerini ifade etti.
 
300 BİN KONUTLUK DAVET
Yine TOKİ'yi ziyaret eden Madagaskar Toprak Yönetimi ve Ademi Merkeziyet Bakanı Hajo Herivelona Andrianainarivelo, kendi ülkesinde yapılacak 300 bin konut için TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a bizzat davette bulunmuştu. Hollanda'nın 2. Dünya Savaşı'nda tamamen yıkılan Rotterdam'ı yeniden inşa etmek amacıyla kurduğu IHS Enstitüsü ise, TOKİ'nin Diyarbakır Sur bölgesinde yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceleyerek kitap haline getirdi. Senegalli Bakan Sakho da Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin sosyal yönüyle dikkat çekici olduğunu ifade etmişti.
 
KAYNAK: Cenk ESEN - Türkiye
  • Etiketler:

Yorum Yaz