maritbet girişmaritbet
Ayder Yaylası projesi 20 Ocak'ta netleşecek!

Ayder Yaylası projesi 20 Ocak'ta netleşecek!

TOKİ'nin Ayder Yaylası'nda gerçekleştireceği proje için 20 Ocak'ta çalıştay yapılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaylanın bugün geldiği noktayı, “Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik” sözleriyle özetlemişti. Ayder için önemli adım Proje belli oluyor...

TOKİ Başkanı Ergün Turan, kamu, özel sektör, meslek odaları, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve yöre insanlarının katılımı ile ekim ayında yaptıkları arama konferansının ardından şimdi de nihai projenin tamamlanması için alanında uzman kişilerle çalıştay yapacaklarını söyledi. Turan, Ayder Yenileme ve Koruma Projesinin nihai halini alması için düzenlenen çalıştayda ele alınacak konuları şöyle anlattı:

5 MASADA TARTIŞILACAK

“5 masa kurulacak. Her masada 10-12 uzman ile masa raportörü ve moderatör olacak. Turizm ve kırsal kalkınma, planlama ve mimari, ulaşım ve erişilebilirlik, enerji-altyapı ve mevzuat olmak üzere 5 masada 5 konu uzmanlarca tartışılacak. Kentsel tasarım için 4 farklı alternatif proje çalışması yaptık. Çalıştayda mülkiyet sorunlarının çözümü, proje modelleme yaklaşımının geliştirilmesi, doğal ve sosyolojik olarak sürdürülebilir bir alan yönetimi konularında ortak kararlar üreteceğiz. Sonrasında kentsel tasarım projelerimizi tamamlayıp, projemizi vatandaşlarımıza tanıtacağız. Bölgedeki bütün paydaşları bir araya getirip sürdürülebilir bir Ayder nasıl inşa ederiz bunun arayışı içerisindeyiz. Yaptığımız arama konferansı, alan gezisi ve gerçekleştireceğimiz çalıştay neticesinde Ayder'i doğal güzelliklerine tekrar kavuşturup özlediğimiz Ayder'i inşa edeceğiz. Doğayı bozmadan, kısa vadeli çıkarlar yerine uzun vadeli çıkarlar için yatırım yapılmalı ve parçacı yaklaşımdan çok bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı. Biz de bunu yapacağız. Hem Türkiye hem de dünya için model alınan bir uygulama yapmaya çalışacağız.”

200 BİNA KAÇAK

Ayder'de, gelişen turizmle birlikte son 10 yılda doğal bozulma ve betonlaşma söz konusu olduğunu belirten Başkan Turan, “600'ün üzerinde parsel var, parseller üzerinde 269 tane bina mevcut. Bu binaların 2 tanesi tescilli eser, 98 tanesi de korunması gereken eser. Geriye kalan 200'e yakın binanın tamamı kaçak. Buranın sürdürülebilirliği yok. Birkaç yıl içerisinde turizm gelirlerinde doğal bozulmayla beraber düşüşler olacaktı. Bu projeyle geleneksel dokuya uygun bir dönüşüm yaşanırsa bölge, turizm açısından yeniden bir cazibe merkezi olur” dedi.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, Ayder Yaylası için arama konferansı düzenledi!
  • 16.10.2017 10:22

TOKİ, Ayder Yaylası için arama konferansı düzenledi!

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası'nda gerçekleştirilecek kentsel dö ...

Emlak vergisinde kritik tarih 31 Mayıs!
  • 11.05.2021 11:37

Emlak vergisinde kritik tarih 31 Mayıs!

2020 sonu itibari ile bina, arsa ve arazi sahiplerinin mayıs ayının sonuna kadar ...

Knauf’tan global pazarda 10 milyar euronun üzerinde ciro
  • 17.11.2020 11:27

Knauf’tan global pazarda 10 milyar euronun üzerinde ciro

Knauf Türkiye Genel Müdürü Ali Türker, “Pandemi sürecinin global zorluklarına gö ...

Giresun'daki selzedelere bir ay ücretsiz internet!
  • 28.08.2020 09:40

Giresun'daki selzedelere bir ay ücretsiz internet!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selden zarar gören vatandaşları ...

Bakan Kurum'dan Ayder Yaylası ile ilgili açıklama!
  • 30.12.2018 01:21

Bakan Kurum'dan Ayder Yaylası ile ilgili açıklama!

Bakan Murat Kurum, Rize’de deniz doldurularak elde edilen alan üzerinde yapılan ...