maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin 8 aylık çelik ihracatı 9.5 milyar dolar oldu!

Türkiye'nin 8 aylık çelik ihracatı 9.5 milyar dolar oldu!

Türkiye'nin çelik ihracatında Ortadoğu gerilerken Uzakdoğu pazarı büyüyor

Dünya piyasalarındaki siyasi ve ekonomik gelişmeler ile Türk çelik ürünlerine art arda açılan anti-damping ve koruma önemi soruşturmaları çelik sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; sektör 2013 yılının sekiz ayını 9,5 milyar dolar ve 12,7 milyon ton ihracat ile kapattı. Türk çelik ihracatında Ortadoğu ülkeleri liderliğini sürdürürken; geçen yılın aynı dönemine oranla İtalya'ya olan ihracatımız miktarda yüzde 89 arttı, ABD'ye ise yüzde 11 azaldı. Çelik sektörünün yeni pazarları Tayland ve Endonezya ise bu dönemin dikkat çeken ülkeleri oldu. 

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı sekiz aylık verilerine göre; Türkiye'nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 gerileme ile 9,5 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 5 oranında düşüş ile 12,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2013 yılı Ocak-Ağustos dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 13,2 milyon tona; değer bazında ise 10,9 milyar dolara ulaştı.

Ocak-Ağustos 2013 rakamlarına göre, bölgeler bazında 5,32 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu birinciliğini sürdürdü. Bu bölgeyi 1,92 milyon ton ile Avrupa Birliği ve 1,36 milyon ton ile Kuzey Afrika izledi.

Ayrıca söz konusu dönemde Uzakdoğu pazarlarından Tayland ve Endonezya'ya yapılan ihracat, 2013 yılının Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı aylarına oranla 124 bin ve 44 bin ton artış gösterdi. Türk çelik sektörü ihracatında miktar ve değer bazında az bir paya sahip olan Uzakdoğu, yaşanan bu artışlarla sektör firmaları için alternatif bir pazar konumuna ulaşıyor.

Sekiz aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 5,67 milyon tonla çubuk, 1,3 milyon tonla kütük, 1,23 milyon tonla boru, 1,13 milyon tonla profil ve 1,07 milyon tonla sıcak yassı olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2013 Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 25,2'lik bir düşüş ile 1,27 milyon ton, değerde ise yüzde 25,3'lük gerileme ile 953 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bölgeler açısından incelendiğinde ise ilk sırayı 591 bin ton ile yine Ortadoğu aldı. Bu bölgeyi 156 bin ton ile Avrupa Birliği ve 145 bin ton Kuzey Afrika izledi.

Sektörün Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Türk çelik sektörü olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Piyasalardaki koşullardan çabuk etkilenen bir sektöre sahibiz. Küresel pazardaki olumsuz gelişmeler toplam ihracatımıza gerileme olarak yansıyor. Özellikle son dönemde Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmeler, Mısır ve Suudi Arabistan'a olan ihracatımızı düşürdü. Aynı dönemde bizim için çok önemli bir ihracat pazarı olan ABD'den ve Kolombiya'dan ürünlerimize gelen antidamping ve koruma önlemi soruşturmaları ihracat pazarlarımızı daraltan diğer bir unsur oldu. Ancak gerçeği yansıtmayan iddialarla mücadelemizi sürdüreceğiz ve rakiplerimizin ihracat pazarlarımızdan pay almasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Namık Ekinci, “Ayrıca bu dönemde yaşanan düşüşlere rağmen ihracatımızın arttığı ülkeler de söz konusu. Ortadoğu, Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika bizim en önemli pazarlarımızı oluştursa da büyüyen pazarlarımız da umut verici. Örneğin; İtalya, Cezayir, Tayland, Endonezya, Zambia, Küba, Somali, Uganda ve Vietnam gibi ülkelere olan ihracatımız arttı. Olumlu siyasi ve ekonomik koşullar ile birlikte sektörümüzün çok kısa sürede toparlanacağına inanıyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yaş 44,5’e yükseldi
  • 21.02.2024 17:09

Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yaş 44,5’e yükseldi

Avrupa Birliği’nde ortalama yaş 2013'ten bu yana 2,3 yıl arttı. ...

Avrupa ülkelerinde konut fiyatları yükseldi
  • 10.01.2023 16:45

Avrupa ülkelerinde konut fiyatları yükseldi

Avrupa Birliği'nde (AB) konut fiyatları geçen yılın üçüncü çeyreğinde önceki yıl ...

Endonezya'da meydana gelen depremin şiddeti uydu görüntülerine yansıdı!
  • 28.11.2022 17:22

Endonezya'da meydana gelen depremin şiddeti uydu görüntülerine yansıdı!

Endonezya'da meydana gelen şiddetli deprem sonrasında yaşanan zemin kayması, uyd ...

Tayland'da 2 bin 800 metrekarelik devasa malikhane!
  • 08.03.2022 14:49

Tayland'da 2 bin 800 metrekarelik devasa malikhane!

Architects 49 (Phuket) Limited mimarlık şirketi tarafından Tayland Saumi Adası'n ...

Avrupa Birliği'nde inşaat üretimi ağustosta azaldı
  • 19.10.2021 15:44

Avrupa Birliği'nde inşaat üretimi ağustosta azaldı

Avrupa Birliği'nde (AB) inşaat üretimi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirle ...

Milano Citylife projesi tamamlanıyor
  • 11.09.2021 12:15

Milano Citylife projesi tamamlanıyor

Bjarke Ingels Group, Milano'nun CityLife bölgesine açılan kapısı niteliğindeki p ...