maritbet girişmaritbet
Halkbank'a gösterilen 450 milyon dolarlık teminat, Hazine arazisi çıktı!

Halkbank'a gösterilen 450 milyon dolarlık teminat, Hazine arazisi çıktı!

Bir holdinge 450 milyon dolar kredi açan Halkbank, gösterilen teminatın Hazine arazisi çıkmasıyla neye uğradığını şaşırdı

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle zor günler geçiren ekonomi yönetiminin başı, Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden birine kamu bankaları tarafından açılan kredi nedeniyle dertte. Hükümete yakınlığı ile bilinen holdingin, Türkiye Halk Bankası'ndan açılan 450 milyon dolarlık kredinin ipoteği Hazine arazisi çıktı.

Holdingin ortakları, kredi kartlarını bile ödeyemez hale geldi. Holdingin, bankalardaki tüm riski ise toplam 2.3 milyar dolara ulaştı. Ekonomi yönetimi, şimdi AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen holdingi kurtarmanın yolunu arıyor.

Bürokratların uykusunu kaçıran kredinin hikâyesi şöyle:

Özelleştirmelerin yıldızıydı

Ekonomi bürokratlarının uykusunu kaçıran 450 milyon dolarlık kredinin hikâyesi, üç yıl önce başladı. Katıldığı özelleştirme ihalelerinin büyük kısmını kazanan ve halen enerji dağıtım, madencilik, seramik alanında birçok şirketi bulunan holding, kamu bankalarının kapısını çaldı. Bu süreçte, sadece Halk Bankası'ndan holdinge 450 milyon dolarlık nakdi ve gayri nakdi kredi açıldı. 2011 yılında ise dağıtım ihalelerinin ardı ardına iptal edilmesiyle birlikte işler tersine döndü ve holding mali açıdan çıkmaza girdi.

İpoteği Hazine arazisi çıktı

Halk Bankası yönetimi bunun üzerine harekete geçerek, 450 milyon dolarlık alacağını garanti etmek için ek teminatların peşine düştü. Bu çerçevede, holdingin Kütahya'daki fabrika binası üzerinde banka lehine 450 milyon dolarlık ipotek düzenlenmesi kararlaştırıldı. Ancak yapılan araştırmada ipotek alınacak arazinin Hazine'ye ait olduğu belirlendi. Bunun üzerine Yönetim Kurulu, 16 Şubat 2012 tarih ve 04/02 sayılı karar ile tahsis edilen kredinin kullandırım koşullarında revizeler yaparak gayrimenkuller üzerinde ek teminatlar alınması kararlaştırdı.

Siyasetçi ve bürokratların uykusu kaçtı

Bankalara olan toplam kredi riski 2.3 milyar liraya ulaşan holding, Ankara'da siyasetçi ve bürokratların da korkulu rüyası haline geldi. Risk çok yüksek olduğu için, holdingin batmasına izin verilmiyor. Holdingin batması halinde, bankaların ve Türk ekonomisinin olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor. Bu nedenle, holdingin kurtarılması için bürokratlar formül arıyor. Krediyle ilgili bazı bürokratların görevden alınacağı konuşuluyor.

Patron “kredi kartını” ödeyemiyor

Türkiye'nin önde gelen holdinginin ortaklarının tüm mal varlıkları borçlarını ödeyemediği için ipotek altına alınırken, şirketin sahipleri de müşkül duruma düştü. Bu süreçte, Halk Bankası'nın dışında Holding'e kredi veren diğer özel bankalar da alacaklarını tahsil etmek için, holdingin ortaklarının peşine düştü. Yapılan araştırmalarda, holding ortaklarının, kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını bile ödeyemez hale geldikleri ve birçok kredi kartının da iptal edildiği tesbit edildi.

Risk 2.3 milyar liraya ulaştı

Türkiye'nin önde gelen holdingine açılan ve batma aşamasına gelen kredi ile ilgili bilgiler Sayıştay'ın kamu bankaları ile ilgili hazırladığı raporlara da konu oldu. Sayıştay'ın Halk Bankası'nın 2011 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporda, grubun kredi taksit ve faiz ödemelerinde zorlandığı belirtilerek, “Grubun, 823 milyon lirası Türkiye Halk Bankası'na ait olmak üzere, bankalara olan toplam nakdi ve gayri nakdi riski 2 milyar 380 milyon liraya ulaştığı tesbit edilmiştir” dendi. Sayıştay, banka yönetimine, alacağını tahsil etmek için gerekli önlemleri alması konusunda da uyarıda bulundu.

Hüseyin Özay/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Milas-Bodrum Havalimanı’nda yangın!
  • 30.06.2021 16:20

Milas-Bodrum Havalimanı’nda yangın!

Milas-Bodrum Havalimanı’nda kısa süreli yangın nedeniyle havalimanındaki sisteml ...

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!
  • 25.04.2021 07:45

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!

Fawori Dünyam 16 ilde 5.000 ustaya Bi’ Dünya Sürpriz Bi’ Dünya Fırsat’la ulaştı. ...

TÜRKÇİMENTO, sektörün ilk sanal konferans ve fuarını düzenliyor
  • 20.04.2021 17:10

TÜRKÇİMENTO, sektörün ilk sanal konferans ve fuarını düzenliyor

TÜRKÇİMENTO, 20-21 Nisan 2021 tarihleri arasında sektörün ilk sanal konferans ve ...

Halkbank, yeniden Mitsubishi Heavy'i seçti
  • 07.03.2021 08:00

Halkbank, yeniden Mitsubishi Heavy'i seçti

Form MHI Klima Sistemleri, 2020 yılının ardından 2021’de de Halkbank’ın Split Kl ...

LG InstaView buzdolapları ile 2021'de daha çok hijyen!
  • 29.12.2020 07:45

LG InstaView buzdolapları ile 2021'de daha çok hijyen!

InstaView Door-in-Door ve UVnano ile, daha fazla hijyen, kusursuz stil ve LG’nin ...

Sağlıklı yapılar için beton takip sistemi!
  • 17.12.2020 09:18

Sağlıklı yapılar için beton takip sistemi!

Bursa Beton, sağlıklı yapıların devamlılığı için beton takip sisteminin kullanım ...