maritbet girişmaritbet
Yapı denetimciler, denetlermiş’ gibi mi yapıyor? Patronlara göre…

Yapı denetimciler, denetlermiş’ gibi mi yapıyor? Patronlara göre…

İnşaat patronlarına göre yapı denetim kurumları denetlemiyor, ‘denetlermiş gibi’ yapıyor

“Yapı denetimci imzasının anlamı olmadığını bildiği için denetlermiş gibi çalışıyor. Oysa hem denetleyen hem de yapı denetim firmasına ruhsatı veren sorumlu olmalı. Sıkıysa ruhsat ve iskan verme yetkisini de belediye yerine yapı denetim firmasına versinler. Sorumlulukları arttırıp, yaptırımları da ağır tutsunlar. Yetki ve ağır yaptırım gelirse iş kazalarının yüzde 80'i yaşanmaz.” Yukarıdaki sözlerin sahibi 29 yıldır inşaat sektöründe iş yapan üst düzey bir yöneticiye ait. Türkiye son aylarda maden ve inşaatlarda meydana gelen felaketlerle sarsıldı. En son önceki gün Ankara'da bir inşaat işçisi dış cephe asansöründen düşerek hayatını kaybetti. Ölümlü kazalar sonrası her kesimden “Bu şantiyeler denetlenmiyor mu” sorusu geliyor. Sektör temsilcilerine göre yapı denetim kurumları denetlemiyor, denetlermiş gibi yapıyor. Sonuç; Sadece ekim ayında inşaatlarda 35 işçi hayatını kaybetti. 

HAVUZ FORMÜLÜ UYGULANMALI

29 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe üst düzey yöneticilik yapan inşaat patronu, sektörde bilenin çok ama iş yapanın az olduğunu söyledi. Yapı Denetim Kanunu'nun deprem sonrasında aceleyle hazırlandığını ve 2001'de yürürlüğe girdiğini anımsatan sektör temsilcisi, “Yapı denetim firmaları hızla artıyor. Sektörde iyi mimar ve mühendisler proje müdürlüğünü seçti ve yapı denetim firmalarının çalışan portföyü vasat hale geldi. Hatta maliyet nedeniyle part time çalışanlar da ortaya çıktı. İnşaat kazalarında şirket sahibi ve müdürler sorgulanıyor ama yapı denetim firmaları hakim karşısına çıkmıyor” dedi. 

İstanbul'un farklı ilçelerinde yüzlerce konut üreten başka bir sektör temsilcisi ise dönemsel olarak yapılan denetimlerin köklü çözüm getirmediğini, sürdürülebilir bir sistem gerektiğini söyledi. İnşaatçıların kendilerini denetleyecek yapı denetim firmalarını kendilerinin seçtiğini hatırlayan sektör temsilcisi, “Parasını bizim ödediğimiz firma bizi denetliyor. Oysa bir havuz sistemi olmalı. İnşaatları denetleyecek denetim firmasını bir sistem seçmeli. Ama bu inşaat şirketlerinin de denetim şirketlerinin de işine gelmez. Bu nedenle kimse sesini çıkarmıyor” dedi. İnşaat patronu, belediyelerin de inşaatçıları yapı denetim firması seçmede yönlendirdiğini belirtti.

Denetçi şikâyeti artıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, geçtiğimiz günlerde, yapı denetim kurumları ile ilgili şikayetlerin çoğaldığını, yapı denetimcileri denetleyecek-lerini söylemişti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Denetimi yapılan kuruluşlardan bin 855 tanesi faal olarak görevine devam ediyor. 4708 sayılı Kanun'un 81 ilde uygulanmaya başlandığı 01.01.2011 tarihinden bugüne kadar Bakanlıkça gerçekleştirilen 18 bin 317 şantiye denetimi sonucunda bin 566 adet kuruluşa geçici faaliyet durdurma cezası verilmiş, 155 adet kuruluşun ise belgesi iptal edildi” denildi.

İlgili haber için tıklayın

Gülistan Alagöz/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yapı denetim firmalarına 5 milyon lirayı aşkın ceza!
  • 18.11.2017 12:29

Yapı denetim firmalarına 5 milyon lirayı aşkın ceza!

Görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim firmalarına ...

Bakanlıktan yapı denetim firmalarına ceza!
  • 19.01.2017 08:42

Bakanlıktan yapı denetim firmalarına ceza!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı denetim firmalarına 2016 yılında 3,9 milyon ...

Yapı denetimciler, denetlermiş’ gibi mi yapıyor? Patronlara göre…
  • 21.11.2014 09:31

Yapı denetimciler, denetlermiş’ gibi mi yapıyor? Patronlara göre…

İnşaat patronlarına göre yapı denetim kurumları denetlemiyor, ‘denetlermiş gibi’ ...

Yapı denetim firmalarının denetimi sürüyor!
  • 20.09.2014 15:42

Yapı denetim firmalarının denetimi sürüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapı denetim firmalarını denetimi sürüyor ...

Yapı denetim firmaları göz hapsine girdi
  • 15.07.2014 15:06

Yapı denetim firmaları göz hapsine girdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı denetim firmalarını yakın takibe aldı ...

Sakarya'da yapı denetim firmaları mercek altında!
  • 15.06.2012 14:15

Sakarya'da yapı denetim firmaları mercek altında!

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya'da 3 yapı denetim firmasının izin belgesin ...