maritbet girişmaritbet
Ülker, Türkiye Finans hisselerini satmak istediğini açıkladı

Ülker, Türkiye Finans hisselerini satmak istediğini açıkladı

Ülker, Türkiye Finans’taki hisselerini satmak için yabancılarla görüştüğünü açıkladı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dergi ve ajansların editörleri ile sohbet toplantısında, şirketleri hakkında bilgiler verdi. Ülker, Türkiye Finans'taki hisselerini satmak için yabancı bir alıcı ile görüştüklerini söylerken, BİM'deki hisseleri için ise, hisselerinin yüzde 5'ni durduğunu hala değer kazanan hisselerini satmayabileceğini vurguladı. Şirketlerini birleştirerek sadeleştirdiklerini anlatan Ülker, 4 satış şirketi oluşturduklarını ifade etti. BİM'deki yüzde 5 hisselerinin durduğunu anımsatan Ülker, bu hisseleri satıp satmayacaklarına ilişkin, "Hala değer kazanıyor, satmasak daha iyi sanki. Yani satınca parayı ne yapacağınız önemli. Türkiye'de bu alışılmış bir şey değil ama bizim her zaman birkaç milyarımız var. Dünyanın her yerinde portföy yatırımı olarak kullanıyoruz. Öbür türlü işimizin sigortası olmaz" şeklinde konuştu.   
Türkiye Finans'taki hisselerini satmak istediklerini, yabancı bir alıcı ile görüştüklerini bildiren Ülker, hisse satım planlarını önce mevcut ortaklarına ilettiklerini, onlar ilgilenmeyince başka bir alıcı ile görüştüklerini söyledi. 

Godiva için de ürün üretebiliriz
Ülker, yakın zamanda satın aldıkları DeMet's Candy'nin kalitesinden memnun kalırlarsa Godiva için de ürün üretmek istediklerini söyledi. ABD'de de Ülker markasını sattıklarını belirten Ülker, ancak buraya yeteri kadar mal gönderemedikleri ve orada bir ayakları olmadığı için çok başarılı olamadıklarını kaydetti. Godiva'daki lüks algısını yok etmek istemediklerini vurgulayan Ülker, DeMet's Candy'yi ABD'deki Godiva'nın satın aldığını, kendilerinin şirketi doğrudan satın almadıklarını dile getirdi. Godiva'nın halka arzı konusunda da Ülker, "Godiva Türkiye'de halka açılmayacağına göre, ABD'de de halka açılmak için çok küçük" dedi. Gözde'de sermaye artırdıklarını belirten Ülker, "Orada yabancı yatırımcı gibi bir şey yok. Çünkü işlerimizi finanse etmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Murat Ülker, konsolidasyonun devam ettiğini ama 2013 yılında ciroyu daha önce yüzde 13-14 hedeflerken, yüzde 17-18 civarı büyüme ile kapattıklarını söyledi. Ülker, Fenerbahçe ve Galatasaray ile yaptıkları forma arkası anlaşmasının 2016 yılına kadar devam edeceğini kaydetti. Pendik'teki marina satışı ile ilgili de Koç ve başka gruplarla görüştüklerini aktaran Ülker, "Ama henüz para veren olmadı" dedi.  

Dosu Maya'nın satışı
Yıldız Holding Birleşme, Satın Alma ve Yatırımcı İlişkileri Genel Müdürü Nurtaç Ziyal ise 2010 yılında TMSF'den 106 milyon dolara aldıkları önceki adı Ak Maya, daha sonra Dosu Maya olan şirketin tamamını geçen cuma günü Lesaffre'ye satmak için bir satış sözleşmesi imzaladıklarını kaydetti. Söz konusu şirketin satış bedelinin 220 milyon dolar olduğu bilgisini veren Ziyal, Dosu Maya'nın 4 yıl içerisinde cirosunu yüzde 46, karını ise yüzde 56 büyüttüğünü dile getirdi. Yıldız Holding'in önceki yıllarda yaptığı birleşme ve satın almalara ilişkin de bilgi veren Ziyal, sözlerine şöyle devam etti: 

"2011 yılında 1 milyar 614 milyon 500 bin lira civarında şirket ve hisse alımı yapmışız. Aynı yıl 850 milyon 900 bin lira civarında hisse satışı gerçekleştirdik. 2012 yılında ise hisse satışlarımız 221 milyon 500 bin lira tutarında iken, hiç şirket alımı yapmamışız. 2013 yılına baktığımızda 709 milyon liralık şirket hissesi almışız, 1 milyar 47 milyon lira civarında şirket hissesi satmışız. DeMet's Candy'i de 2014 yılına koyunca, 456 milyon 500 bin lira civarında alım olurken; 512 milyon 900 bin lira civarında da hisse satışı gerçekleşti. Bu dönemde satış ya da alış miktarı hemen hemen aynı olurken, fiyat farkı kurdan kaynaklandı.  

2014 yılı için rakamsal bir hedefimiz yok. Alımlara stratejik bakıyoruz. Türkiye'de ve yurt dışında hedeflerimize uygun olan, özellikle yurt dışında bisküvi, çikolata ve şeker alanında bütün coğrafyalarda fırsatları sürekli takip ediyoruz. Stratejik ve finansal kriterlerimiz var. Bunlara uygun olanları inceledikten sonra, yatırım komitemizin aldığı karar ve Murat Ülker'in de onayı ile bünyemize katmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra bazen planlamadığımız fırsatlar da ortaya çıkıyor."  

"Yüksek faizi sevmiyorum çünkü teşebbüsü öldürür" 
Ülker, kurdaki artışın herkesi etkilediği kadar kendilerini de etkilediğini belirten Ülker, sadece çarpanın farklı olduğunu söyledi. Sanayici olarak yüksek faizi sevmediğini aktaran Ülker, "Çünkü teşebbüsü öldürür, işi öldürür, o yüzden yüksek faiz taraftarı değilim" diye konuştu. Stabilitenin bozulmayacağı, işlerin düzgün gideceğine dair ümidinin olduğunu vurgulayan Ülker, şunları kaydetti: 
"Aklıselimin hakim olacağına inancım var. Çünkü neden? 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' denir ya, şimdi herkes bir şey söylüyor 'seçimdir, şudur budur' diye. Ama geçen 10 senede ne oldu diye baktığım zaman, bundan sonra da aynı şeylerin oluyor olması lazım. O açıdan ben rahatım. Ben bunların hepsi akıllı diye bakıyorum. Benim prensibim odur. Karşındakini senden daha akıllı değerlendirirsen, daha rahat değerlendirirsin, daha rahat karar verirsin." 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ülker satmaktan vazgeçti, Getir ''Şok''a girdi!
  • 15.03.2022 17:18

Ülker satmaktan vazgeçti, Getir ''Şok''a girdi!

Yıldız Holding'in Şok Marketler'deki azınlık payları Getir'e geçmeyecek. Şok'un ...

Yazlık evlerde ısı yalıtımının önemi arttı!
  • 30.05.2021 07:00

Yazlık evlerde ısı yalıtımının önemi arttı!

İZODER, pandemi koşulları nedeniyle kentlerde yaşayanların yoğun ilgi gösterdiği ...

Rekabet Kurulu’ndan Erdemir’e beklenen onay geldi
  • 16.01.2021 09:33

Rekabet Kurulu’ndan Erdemir’e beklenen onay geldi

Erdemir’in Kümaş Manyezit’in tamamının satın alınması için Yıldız Holding ve Göz ...

Türkiye Finans'a "Avrupa'nın En İyi Ofis İç Mimarisi" ödülü
  • 07.12.2018 17:13

Türkiye Finans'a "Avrupa'nın En İyi Ofis İç Mimarisi" ödülü

Türkiye Finans, Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri gecesinde "Avrupa'nın En İyi O ...

Türkiye Finans’ın yeni Genel Müdürlüğü ödül aldı
  • 13.11.2018 16:13

Türkiye Finans’ın yeni Genel Müdürlüğü ödül aldı

Türkiye Finans Katılım Bankası, Londra’da bu yıl 27’incisi düzenlenen European P ...

En Zengin 100 Türk listesi açıklandı!
  • 02.03.2018 09:58

En Zengin 100 Türk listesi açıklandı!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 4,8 milyar dolarlık kişisel s ...