maritbet girişmaritbet
TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı'nın yaptırdığı göz hastanesinin inşaatı devam ediyor

TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı'nın yaptırdığı göz hastanesinin inşaatı devam ediyor

İHH, TİKA, İslam Kalkınma Bankası ve Nijer Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle başkent Niamey'de yapımına başlanan göz sağlığı ünitesinin inşaatı sürüyor

İHH İnsani Yardım Vakfı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Kalkınma Bankası ve Nijer Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, başkent Niamey'de temeli atılan göz sağlığı ünitesi yardımlarla yükseliyor. İzmit ilçesindeki restoranda Kuran-ı Kerim tilaveti ve İHH'nın çalışmalarını içeren sinevizyon gösterisiyle başlayan toplantıda konuşan gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, gönderilen yardımların arkasında Nijer, Somali, Suriye ve dünyanın birçok ülkesinden Müslümanların dualarının bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin son yıllarda her konuda büyük mesaf kattettiğini belirten Dilipak, özellikle TİKA'nın birçok ülkede çok güzel hizmetler yaptığını anlattı. "Türkiye, insani yardım amaçlı karşılıksız dağıttığı 7 milyar dolarla dünyanın bir numaralı ülkesi oldu" diyen Dilipak, Türkiye'nin en büyük başarısının bu olduğunu kaydetti.

Dilipak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen sene hükümet, Türk Kızılayı, İHH, TİKA olarak muhtaç ve mazlum insanlara 7 milyar dolar dağıtmışız. Bunu hiçbir karşılık beklemeden yapmışız.. Asıl sıkıntı bu. Siz ne yapıyorsunuz? Bu paranın kaynağı ne, nereden geliyor nereye gidiyor? Nijer'de katarakt hastanesi yapacaksınız. O Nijerliler ticaretini sizlerle yapmaya başladığında, çocuklarını Türkiye'de okutmaya başladıklarında, onlar ayakları üzerinde doğrulmaya başladıklarında, emperyalistler buraları nasıl sömürecek? Türkiye'nin zenginliğinin arkasında Nijerlilerin, Somalililerin duası var."

Türkiye'nin 10 yıl önce 300 milyon dolar bulamadığını, şimdi ise Merkez Bankasında 150 milyar dolar bulunduğuna dikkati çeken Dilipak, son zamanlarda ülkenin güçlenmesini engellemek için çeşitli oyunlar oynandığını ileri sürdü.

Dilipak, konuşmasının ardından ricası üzerine tiryakilerin kürsünün önüne bıraktığı paketlerdeki sigaraları kırarak, "Sigaraya yılda 10 milyar dolar, insani yardım için 7 milyar dolar veriyoruz" dedi.

İHH KİYAD Şube Başkanı Yeşildal 
İHH KİYAD Şube Başkanı İsmail Yeşildal ise gelecek yıl tamamlanması hedeflenen proje kapsamında 5 yıl boyunca Lemorde Devlet Hastanesine bağlı çalışacak göz sağlığı ünitesinde katarakt ameliyatlarının ücretsiz yapılacağını söyledi.

7 milyon dolara mal olması beklenen ünitenin 500 bin lirasının Kocaeli İHH tarafından temin edileceğini aktaran Yeşildal, "Şu ana kadar 200 bin lira taahhüt edildi. Nijer'de önlenebilir körlük yüzünden gündelik hayata katılamayan ve başkalarına bağımlı hayatlarını devam ettirmek zorunda kalan on binlerce insanın ışığa kavuşturulması için çabalıyoruz. Hayırsever vatandaşların yardımlarını bekliyoruz" diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da dünyanın her yerinde insani yardımlarla mazlumları sevindiren İHH'nın gerçekleştirdiği hizmetlerin çok değerli olduğunu dile getirerek, "Nijer'deki hastanenin tamamlanması için Kocaeli'nin üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getireceğine inanıyorum. Ben de gereken desteği vereceğim" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Zeynep Aykan (10) harçlıklarından biriktirdiği 600 lirayı, Ebra Kula (14) da 400 lirayı İHH'nın kumbarasına attı. İHH Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, herkesin en az çocuklar kadar duyarlı olmasını dileyerek, bağış yapan çocuklara hediye verdi.

Toplantıda davetlilere katarakt hastalarının yaşadığı zorlukları anlayabilmeleri için görmeyi engelleyen gözlük dağıtıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İHH, İdlib'de 16 bin 239 briket ev inşa etti
  • 21.10.2021 16:47

İHH, İdlib'de 16 bin 239 briket ev inşa etti

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca, Suriye'nin İdlib bölgesi ...

Akfen, 4 milyon tonluk karbon emisyonunu sıfırladı!
  • 02.06.2021 09:53

Akfen, 4 milyon tonluk karbon emisyonunu sıfırladı!

Akfen Yenilenebilir Enerji, 562 bin ağacın temiz havasına eşdeğer karbon azaltım ...

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı
  • 09.04.2021 10:23

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Arnavutluk’ta TİKA’nın yenilediği öğrenci yurdunu ...

TİKA, Afganistan'daki tarihi Ali Şir Nevai Camisi’ni yeniledi
  • 13.10.2020 11:34

TİKA, Afganistan'daki tarihi Ali Şir Nevai Camisi’ni yeniledi

TİKA tarafından Afganistan'ın batısında bulunan tarihi Ali Şir Nevai Camisi, res ...

Sokak kedileri için "kedi evi" projesi
  • 08.12.2018 13:32

Sokak kedileri için "kedi evi" projesi

Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şehit Uhud Kadir Işık Gençlik Merkezi ile İ ...

Başkan Erdoğan, Kayseri Çarşısı için talimat verdi
  • 08.12.2018 10:08

Başkan Erdoğan, Kayseri Çarşısı için talimat verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın Kerkük kentinde 26 Kasım'da yanan Ka ...