maritbet girişmaritbet
Tarihi Kentler Birliği Kayseri'de buluşuyor

Tarihi Kentler Birliği Kayseri'de buluşuyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki: "Yerel yönetimler bu işe sahip çıkmaya başladı. İnsanlarda tarih hassasiyeti başladı" dedi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği ile ilgili, Yerel yönetimler bu işe sahip çıkmaya başladı. İnsanlarda tarih hassasiyeti başladı" dedi.

Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması etkinliğinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, birliğin Türkiye için en önemli birliklerden birisi olduğunu söyledi.

Birliğin toplantılarına farklı şehirlerden yöneticilerin katıldığını ve bu yöneticilerin birbirlerine bilgiler aktardığını belirten Özhaseki, "Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi Anadolu'dur. Onlarca medeniyet kurulmuş ve yok olmuş. Bu bilgileri birbirimize aktarmazsak yok olup gider" dedi.

Anadolu'da bir çok medeniyetin hüküm sürmesinin Türk toplumu açısından bir şans olduğunu vurgulayan Özhaseki, şunları kaydetti:

"Bu topraklara hükmeden bir devlet kendinden önceki medeniyeti yakıp yıkmış. En sonunda bizim belediye başkanlarımız bir medeniyet olarak gelmiş. Geride kalan ne kadar tarihi eser varsa onları yok etmeye çalışmışlar, yol açacağız, imar gelecek diyerek tarihi eserleri yıkmışlar. Böyle bir talan coğrafyasında yaşıyoruz. Geriye kalan ufak tefek eserleri de hazineciler takip etmişler. Yerel yönetimler bu işe sahip çıkmaya başladı. İnsanlarda tarih hassasiyeti başladı. Kayseri'de de 6 bin yıllık geçmişi olan yerler kazılıyor. Buralardan 24 bin tablet çıktı. Her taraftan çanak çömlek fışkırır, bizim buralardan da senet, fatura çıkıyor."

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise birliğin gelecek yıl 15. yılını kutlayacağını hatırlatarak, "Bu birlik kurulurken 15 yıl sonra Türkiye'de kültür öncelikli bir kimlik oluşturmak hedefi vardı. Dünyanın en önemli düşünürlerini yetiştiren bu coğrafyanın çocuklarının dünyada yeni kavramlar geliştirmesi ve bulunduğu yerin kimliğini kendisine yakışır şekilde gelecek nesillere aktarması gerekir" ifadelerini kullandı.

Bilgi aktarımının her alanda önemli olduğunun altını çizen Sözen, "Eğer bir toplum kendi değerlerini geleceğe aktaramıyorsa nefes darlığı sıkıntısı vardır. O toplumun medeniyeti bir gün kesintiye uğrar. O yüzden biz bu toplantılarda birbirimizi öğrenerek, birbirimizin önünü açarak yarınları kurmak istiyoruz" dedi. 

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da Tarihi Kentler Birliği'nin klasik bir belediyecilik birliğinden öte, bir akademi, bir okul olduğunu ve her katılımcının birlik toplantılarından bir şeyler öğrendiğini kaydetti. 

Sercan Küçükşahin, Esma Küçükşahin, Murat Kaban/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi Kentler Birliği Kayseri'de buluşuyor
  • 27.09.2014 12:40

Tarihi Kentler Birliği Kayseri'de buluşuyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki: "Yerel yönetimler bu işe sahip çık ...