maritbet girişmaritbet
Konak Tüneli'nde ışığa 300 metre kaldı

Konak Tüneli'nde ışığa 300 metre kaldı

İzmir şehir için trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak Konak Tünelleri'nde devam eden kazı çalışmalarında sona yaklaşılıyor

Türkiye'nin en büyük şehir içi tünel projelerinden biri olan Konak Tüneli'nde sona yaklaşılıyor. Yeşildere ve Konak yönlerinde devam eden kazılarda son 300 metreye gelindi. Yılbaşında iki ucu birleşecek olan tünelde trafik mayıs ayında akmaya başlayacak.

Yerin yaklaşık 100 metre altında kazı çalışmalarının devam ettiği sahada AA muhabirine açıklamalarda bulunan yüklenici firmanın Proje Müdürü İsmet Durnabaş, Eylül 2012'de başlayan projede 300 personelin üç vardiya ile 24 saat çalıştığını, toplam bin 670 metrelik tünelin bin 300 metresinde kazıların tamamlandığını ifade etti.

Tünelin yüzde 80'ini bitirdiklerini, betonlama çalışmasında da yüzde 50'lerde olduklarını belirten Durnabaş, çalışmalarda kullanılan 80 iş makinesinin 30 bin kamyon eşdeğerdeki hafriyatı depolara taşıdığını kaydetti.

Projenin kentte yaşamın aktif olarak devam ettiği semtlerin altında ilerlediğini, bu nedenle hassas davranmak zorunda olduklarını ifade eden Durnabaş, günde 2-3 metre ilerleyebilen projenin yıl başında bitirilmesini öngördüklerini söyledi.

Durnabaş, şöyle konuştu:

"Tünel çalışmaları sorunsuz ilerliyor. Bu hızla gidersek ocak ayında yani yıl başında tünelin iki ucunu birleştirmeyi planlıyoruz. Bir aksilik yaşanmazsa, yeni yılda deniz havasını Yeşildere tarafına geçirmiş olacağız. Tünel açma çalışmasının sonuçlanmasını takiben betonlama çalışması da 2 ayda tamamlanacak. Üst yapı, elektrik ve elektromekanik çalışmalarının da tamamlanmasıyla bir aksilik olmazsa Mayıs ortasında trafiğe açmayı planlıyoruz."

Projenin Konak Tüneli çıkışındaki kamulaştırma sorunlarının çözüldüğünü, tünelin sorun yaşanan bölümü geride bırakarak 200 metre ilerlediğini anlatan Durnabaş, bu bölgede İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde yürütülen kazı çalışmalarının da mart ayında iki yılını dolduracağını, yolun trafiğe açılmasının arkeolojik kazıların bitmesine bağlı olduğuna dikkati çekti.

Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ise programlarının mayıs ayında yolu trafiğe açmak olduğunu belirterek, "Şu an için arkeolojik kazı çalışmalarının bu hedefi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyoruz" dedi.

Şehir içi geçişini 2 dakikaya indirecek

İzmir'de Konak ve sahil bölgesindeki trafiği, tünel ve köprülü kavşaklarla Yeşildere Caddesi'ne, buradan da Ankara ve İstanbul yönüne aktarmayı hedefleyen proje 2011 yılında başlamış, Konak tarafındaki tünel açma çalışmaları arkeolojik buluntulara rastlanması nedeniyle bir süre durmuştu. Yapılan kurtarma kazılarında 18. yüzyıla ait Musevi Mezarlığı ve Roma dönemine ait bir mozaiğe rastlanmıştı.

Tamamlandığında bin 674 metre uzunluğunda 2 şeritli 2 tünelin hizmet vereceği bağlantı yolu, Yeşildere'de 8 kollu köprülü kavşak ile başlayacak, Konak'ta Arkeoloji Müzesi önünde yer alan Bahribaba Parkı'ndan yapılacak çıkışla son bulacak. Tüneller sayesinde kentin kuzey ve güney yakasını şehir içi trafiğine girmeden birbirine bağlanacak ve trafik yoğunluğu yaşanan yollara alternatif olarak yolculuk 2 dakikaya indirilmiş olacak.

Tolga Albay, Hayrullah Saruhan/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konak Tünelleri 21 Mayıs’ta hizmete giriyor
  • 15.05.2015 09:44

Konak Tünelleri 21 Mayıs’ta hizmete giriyor

İzmir'de hayata geçirilen Konak Tünelleri projesinde çalışmalar sürerken tünelin ...

Konak Tünelleri mayısta açılıyor!
  • 24.02.2015 11:58

Konak Tünelleri mayısta açılıyor!

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Konak Tünelleri'nin Mayıs ayında ara ...

Konak Tüneli'nde ışığa 300 metre kaldı
  • 16.10.2014 12:27

Konak Tüneli'nde ışığa 300 metre kaldı

İzmir şehir için trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak Konak Tünelleri'nde devam ...

İzmir'e yapılan Konak Tünelleri bu yıl bitecek
  • 17.01.2014 12:22

İzmir'e yapılan Konak Tünelleri bu yıl bitecek

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Konak Tünelleri'nde in ...

İzmir'deki Konak - Yeşildere Tünelleri'nde ilk 110 metre geçildi!
  • 08.11.2012 12:41

İzmir'deki Konak - Yeşildere Tünelleri'nde ilk 110 metre geçildi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuyla ilgili açıkla ...