maritbet girişmaritbet
İzmir'in yeni gemilerinden ilki hizmete alındı

İzmir'in yeni gemilerinden ilki hizmete alındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Körfezi'nde yolcu taşımacılığında kullanacağı 15 yolcu gemisinden ilki hizmete alınd

Büyükşehir Belediyesinin 117 milyon lira kaynak ayırdığı yeni gemilerin ilki, Üçkuyular Vapur İskelesi'nde düzenlenen törenle hizmete girdi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gemilerin karbon kompozit malzemeden imal edildiğini ve 420 yolcu kapasiteli olduğunu söyledi. Kocaoğlu, Çakabey adı verilen geminin İzmir Körfezi'nde halen kullanılan yolcu gemilerinden 2,5 kat daha hızlı ve 2,5 kat daha az yakıt tükettiğini belirtti. İhale sürecinde yaşanan tartışmalara değinen Kocaoğlu, o dönem "adrese teslim", "skandal ihale" gibi açıklamaların yapıldığını vurgulayarak, "Bu filmi biz İzmir Körfez'ini kurtaracak kazıcı geminin alımında da gördük. Bu gemiyi Çiğli Ata Sanayi'de vatandaşımız yaptı. Yine Tuzla Tersanesi'nde diğer gemi yapıldı. Birinci ihalede şu anda belediye başkan adayı olan kişi, 'Uyarı yaptık, gemiler kompozit değil saç olması lazım, karar yanlıştır' demişti. Bize karar bildirdiğini söyledi ama bize bir şey de bildirilmedi. Sayın aday çok şeyler söyledi. Türkiye Cumhuriyeti insanlarının her biri bir cevherdir, kahramandır. Bize bu gemileri yapacak kahraman gerekiyordu. O da Özata Denizcilik'tir. Gerçekten kahramanlık yapmıştır. 

Her türlü baskılara, manipülasyonlara rağmen ihaleye girmiş, almış ve gemi gelinceye kadar da denizcilik sektöründe 'yapamayacaklar' dedikodularını da göğüsleyerek bugüne kadar geldik" diye konuştu. 

Yıldırım "Eşit şartlarda yarışmak istiyorum"
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ı eleştiren Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın aday ile 17 Aralık öncesindeki koşullarla yarışmak istiyorum. Bunu istediğim için 17 Aralık sonrasındaki konulara değinmiyorum. O konuları genel siyaset yapanlara bırakalım, eşit şartlarda yarışalım. O zamandan bu tarafı genel siyasetçilerin ve vatandaşlarımızın değerlendirmesine bırakalım. Dün bir konuşmasında 'Genel başkanı konuştu, kendisi konuşmadı' demiş. Konuşmamamın nedeni konuşamayacağımdan, genel siyaseti bilmediğimden, herhangi bir şeyden çekindiğimden değil, konuşmamamın nedeni centilmence yarış olmasını istediğimden, eşit şartlar altında yarışmak istediğimden, mücadele etmek istediğimdendir. Biz eşit yarışı, kuralları eşit olan yarışı seviyoruz. Eşit yarışalım ki kimin ne olduğu, kimin bu kente nasıl baktığı iyice ortaya çıksın." 

İzmir'de Türkiye'nin en büyük fuar alanını 400 milyon liralık yatırımla yaptıklarını, 15 geminin maliyetinin 117 milyon lira olduğunu ifade eden Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Biten başlayan yatırımlar, ihaleler, temel atma törenlerinin rakamı 1,5 milyar lirayı geçiyor. Bu beceriksizlik oluyor, başka türlü çalışmak becerikli oluyor. Bütün sırrımız her şeyi şeffaf yapmamızdır. Bütün yükleniciler yarışa giriyorlar. 100 liralık işi, yüzde 20-30 fiyat kırarak yapıyoruz. 100 liralık işi 300 liraya yaparsanız siz bir iş, biz ise üç iş yaparız. Bir belediye eğer kredi notu olarak merkezi hükümetin 6-7 basamak üzerindeyse ve belediye kalkıp 'Merkezi hükümetten daha fazla yatırım yaptım' diyebiliyorsa, bunu devletin rakamları ile ispat edebiliyorsa, hükümet 5 milyar liralık yatırım yaptığı kentte aynı fiyata gayrimenkul sattıysa, İzmir 37,5 milyar lira vergi verdiyse siz kente 2007'ye kadar şaşı bakıyordunuz. 2011'e kadar şaşı baktınız. O tarihten sonra da hiç bakmıyorsunuz. Gözünüzü kapattınız."

Özata Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven ise Çakabey ismi verilen geminin karbon kompozit malzemeden yapıldığını ifade ederek, yapımı devam eden gemilerin yakın zamanda teslim edileceğini kaydetti. Ataseven, Çakabey'in karbon kompozit malzemeden katamaran tipinde imal edilmiş dünyada en büyük yolcu gemisi olduğunu vurguladı. Gemilerden 13'ünün saatte 18 deniz mili, 2'sinin ise 30 deniz mili hızında olacağını belirten Ataseven, gemilerde fiziksel engelliler için özel bölüm bulunduğuna işaret etti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sipariş ettiği 15 gemiden 13'ü iç körfezde sayıları arttırılacak iskelelerde hizmet verecek. Teslim edilen Çakabey, Konak ile Karşıyaka arasında sefer yapacak. Daha süratli olan iki gemi ise dış körfezde Güzelbahçe, Karaburun, Eski Foça ve Urla arasında kullanılacak. 

AA

Yorum Yaz