maritbet girişmaritbet
İstanbul, konaklama ücretleriyle Madrid ve Atina'yı geride bıraktı

İstanbul, konaklama ücretleriyle Madrid ve Atina'yı geride bıraktı

Yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında yükselişini sürdüren Asya ile Avrupa'nın kesişim noktası İstanbul, konaklama ücretleriyle Madrid ve Atina'yı geride bıraktı

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), İstanbul'un Konaklama Kapasitesi Raporu'nun ikincisini yayımladı. İstanbul'un mevcut otel sayısı ve konaklama kapasitelerinin detaylandırıldığı raporda, Avrupa ve Anadolu yakasında otel yatırımları açısından öne çıkan bölgeler ve devam eden yatırımlar da yer aldı. Rapora ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan TUROB Başkanı Timur Bayındır,  İstanbul'un var olan eşsiz turizm zenginliğinin her geçen gün daha geniş kitlelere yayıldığını belirterek, "İstanbul'un marka değeri giderek yükseliyor. Tarih ve coğrafyadan kalan miras ile beslenen şehrimiz, gelişen teknoloji ve modern hizmetleri ile vazgeçilmez bir cazibe noktası haline geldi" dedi. İstanbul'da konaklama sektöründeki en büyük payın tesis açısından 4 yıldızlı oteller, yatak kapasitesi bakımından ise yaklaşık 34 bin yatakla 5 yıldızlı otellerde olduğunu bildiren Bayındır, Kültür veTurizm Bakanlığı tarafından belge sahibi olmayan konaklama işletmelerinin ise bin 272 tesis ve 70 bin 87 yatakla toplam kapasitenin yarısına eşdeğer olduğunu söyledi. 

İstanbul'daki tesisler en düşük sezonda bile yüzde 60 doluluğa ulaşıyor
Şehirde, ortalama oda ücretlerinin sezonuna ve kalitesine göre 49 ila 200 avro arasında değiştiğini kaydeden Bayındır, İstanbul'daki en fazla yatağın ise Fatih, Şişli, Beyoğlu ve havalimanı bölgesinde yer aldığını anlattı.

İstanbul'daki otellerde doluluk oranlarının sakin sezonda bile Avrupa şehirlerinin ortalama doluluk oranlarını geçtiğini bildiren Bayındır,  şöyle konuştu:

"Avrupa'daki doluluk oranları yüzde 50-60 arasında değişirken, İstanbul'daki otellerin doluluk oranları yüzde 90'lara kadar çıktı. Yoğun sezonda oteller neredeyse tam kapasiteyle hizmet veriyor. Oda kapasiteleri kısıtlı olmasına rağmen doluluk ile ilgili en çok sorun yaşayan tesisler özel kategoriye giren oteller ve butik oteller olarak ortaya çıkarken, en fazla doluluk oranına sahip tesisler ise beş yıldızlı oteller olarak görülüyor. İstanbul'daki tesisler en düşük sezonda bile yüzde 60 doluluğa ulaşıyor. Öte yandan beş yıldızlı otellerde 100 avronun altında otel bulunmazken, dört yıldızı otellerde ise rakam 100-199 avro arasında değişebiliyor. Butik otellerde de beş yıldızlı otellere yakın rakamlarla satış yapılırken, yüksek talebin olduğu sezonda 49 avronun altında üç yıldızlı oda da bulunabiliyor. İstanbul'un ortalama oda fiyatları yaklaşık 119 avro iken Madrid'de 97 avro, Atina'da 87 avro. İstanbul bu rakamlarla Avrupa'nın önemli turizm destinasyonlarını geride bırakıyor."

Avrupa Yakası'nda yatak kapasitesi 100 binin üzerine çıktı
Konaklama tesislerinin, turizm ve iş merkezleri ile doğru orantılı olarak, Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Atatürk Havalimanı bölgesinde yoğunluk kazandığına işaret eden Bayındır, bu bölgelerdeki kapasitenin, toplam kapasitenin yüzde 75'ini geçtiğini ve sayının 100 binin üzerinde olduğunu dile getirdi.

Öte yandan megakent olma yolunda ilerleyen şehirde çok sayıda yeni otel yatırımının da sürdüğünü anlatan Bayındır, "Yatırım aşamasında olan 36 bin yatak kapasitesine sahip tesis var. Yeni yatırımlarda en büyük oran ise 22 bin 68 yatak kapasitesi ile 5 yıldızlı otellere, bölgesel olarak da 6 bin 88 yatak ile Şişli'ye ait. Şişli'yi, Beyoğlu, Zeytinburnu ve Fatih takip ediyor. İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli turizm işletmesi sayısı 40 bin 676 oda ve 82 bin 354 yatak. Belgesiz tesislerle birlikte toplam konaklama kapasitesi, 75 bin 79 oda ve 152 bin 441 yatağa ulaştı. Yeni yatırımlarla konaklama kapasitesinde yaklaşık yüzde 25 artış öngörülüyor" diye konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...