maritbet girişmaritbet
Hayati Yazıcı’nın katılımıyla Rize’de kentsel dönüşüm çalışmaları değerlendirildi

Hayati Yazıcı’nın katılımıyla Rize’de kentsel dönüşüm çalışmaları değerlendirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize'de kentsel dönüşüm çalışmalarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık yaptı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda Türkiye ile Bulgaristan arasındaki transit geçiş belgesi sorununa ilişkin, "Yapılan anlaşmaya göre, komşumuz Bulgaristan, Türkiye taşımacılık sektörüne 6 aylık süreyi kapsayacak şekilde 125 bin taşıma belgesi vermesi gerekirken sadece 5 bin adet vermiştir" dedi. Bazı programlara katılmak üzere Rize'ye gelen Bakan Yazıcı, partisinin seçim irtibat bürosunun açılışında yaptığı konuşmada, seçim zamanlarında bazı kişilerin yapamayacakları sözler verdiğini belirterek, hükümet olarak yaptıklarının ortada olduğunu, vatandaşın seçimlerde kıyas yaparak oy kullanacağını söyledi. Buradaki programın ardından, Rize Valiliğine geçen Bakan Yazıcı, kentsel dönüşüm çalışmalarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık yaptı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, "Kapıkule'de tırların geçişlerde yaşadığı sıkıntılarla ilgili neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki soru üzerine, Avrupa'ya açılan kapılarda komşu ülke Bulgaristan'dan tır geçişleriyle ilgili sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu belgelerden birinci derece sorumlu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'dır. Geçiş hizmetlerini sağlayan bakanlık olarak da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak yakinen takip ediyoruz. Bu uygulamanın müsebbibi maalesef haksız uygulama içerisinde olan komşumuz Bulgaristan'dır. 

Yapılan anlaşmaya göre, komşumuz Bulgaristan, Türkiye taşımacılık sektörüne 6 aylık süreyi kapsayacak şekilde 125 bin taşıma belgesi vermesi gerekirken sadece 5 bin adet vermiştir. Dolayısıyla Türkiye, bu yükümlülük ve taahhüt ihlali dolayısıyla Bulgar araçlarının çıkışına ilişkin elektronik ortamda işlem süreçlerini tamamlayan sistemi devre dışı bırakmıştır. Bu, bilinçli yapılan bir uygulamadır" diye konuştu.

Taşımacılık sektörünün bu uygulamadan kaynaklanan sorunlarını gidermek üzere alternatif güzergahlar oluşturduklarını kaydeden Yazıcı, "Bunlardan biri İpsala Gümrüğü ve bir diğeri de Ro-ro seferleri yapan limanlarımıza taşıyıcılarımızı yöneltmek. Taşıyıcı sektörünün örgütsel yapısının da bakışı bu. Onlar da bu haksız uygulama karşısında direnç göstereceklerini ve alternatif güzergahlar bulmak suretiyle Avrupa'ya ve diğer ülkelere taahhüt ettikleri yükü taşıyabileceklerini ifade etmişlerdir. İpsala Sınır Kapısı'nın yanında Tekirdağ, Zonguldak ile İstanbul'da Pendik ve Ambarlı'daki Ro-ro seferlerini, taşıyıcılar açısından Bulgaristan'ın oluşturduğu bu sorunu çözmek için bir araç haline getirdik" dedi.

Bakan Yazıcı, Kapıkule Sınır Kapısı ile ilgili olarak sürekli bilgi aldığını ifade ederek, şunları söyledi: "Kapıkule Gümrük Kapısı'nda Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya ve diğer ülkelere geçiş yapmak üzere bekleyen kuyruk yok. Sadece bu olay başlamadan önce 70 tır değişik sebeplerle bizim parkta bekliyor, karşı tarafta da 40 civarında Türk plakalı tır bekliyor. İpsala'daki tır kuyruğunun 12 kilometre olduğu ifade edildi. Bu da sayısal olarak 600 tıra tekabül etmektedir. İnşallah, Bulgar dostlarımız bu uygulama noktasında haksız olduklarını ve bizim o haksız uygulamaya karşı alternatif üretmek suretiyle çözüm yoluna girdiğimizi görerek daha basiretli davranırlar, haksız uygulamayı ortadan kaldırırlar ve geçişler daha önce olduğu gibi devam eder."

Kaçak çay konusu
Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, "Ağrı Kültür ve Turizm Müdürlüğünün resmi sitesinde Doğubayazıt ilçesini tanıtırken turistlere yönelik 'kaçak çay içme keyfini yaşayın' ibaresini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Çok yanlış olduğunu değerlendiriyorum. Değerlendirilecek bir konu değil, çok yanlış bir uygulama yapmışlar. Nitekim yayın dolayısıyla bizimkilerin de müdahalesi oldu, siteden (ibare) kaldırıldı. Öyle bir şey olamaz. Belki de ithal çayı ifade etmeye çalışmış olabilirler. Türkiye'de içilen çayların hepsi kaçak değil. Bizim 10 bin ton civarında çay ithalatımız var ama ithal edilen çaya yüzde 140 gümrük vergisi uyguluyoruz. Buna rağmen ithalat var. Her ne olursa olsun Ağrı'da Kültür ve Turizm Müdürlüğünün sitesinde bu tür bir nitelemenin doğru olmadığına ilişkin yapılan yayınlar haklı. Yayınları dikkate aldık, müdahalemiz oldu. Bu yayınlarla beraber Ağrı Valiliği olaya müdahale etmiştir ve siteden kaldırılmıştır."

Öte yandan, Bakan Yazıcı'nın bugün katılacağı duyurulan Rize Üniversitesi Mütevelli Heyeti Toplantısı'nın yarın yapılacağı bildirildi.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünden bugüne kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 15.03.2023 15:51

Dünden bugüne kentsel dönüşüm çalışmaları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Gr ...

Rize-Artvin Havalimanı'nda tarih belli oldu!
  • 25.09.2020 09:38

Rize-Artvin Havalimanı'nda tarih belli oldu!

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanı inşaatı ...

Trabzon'da dönüşüm çalışmaları sırasında yer altı şehri çıktı
  • 01.01.2018 11:36

Trabzon'da dönüşüm çalışmaları sırasında yer altı şehri çıktı

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi'nde süren kentsel dönüşüm çalışm ...

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 20.06.2017 15:41

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkentte yürütülen kentsel dönü ...

Fikirtepe'de yarış kızışıyor, fiyatlar artacak!
  • 01.05.2016 09:50

Fikirtepe'de yarış kızışıyor, fiyatlar artacak!

İstanbul'da kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe'de çalışmalar tüm h ...