maritbet girişmaritbet
Fuat Oktay ‘Afete Hazır Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla desteklenmeli’

Fuat Oktay ‘Afete Hazır Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla desteklenmeli’

Milli Eğitim Bakanlığı ile AFAD tarafından proje kapsamında hazırlanan "Afete Hazır Okul" programının tanıtımı Antalya'da yapıldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, afete hazır olmanın bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli özelliği olduğunu belirterek, hazırlanan projelerle Türkiye'nin afetlere hazır hale geleceğini söyledi. AFAD tarafından "Afete Hazır Türkiye" projesi kapsamında hazırlanan "Afete Hazır Okul" programının tanıtıldığı Okul Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Eğitim Programı, Kundu Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde başladı. Oktay, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok ülkeye göre daha az derecede afet geçirmesine rağmen daha fazla kayıp verdiğini ve hoş olmayan görüntüler yaşadığını söyledi. Bu durumun eğitim ve bilinçaltı davranışlarla alakalı olduğuna dikkati çeken Oktay, Türkiye'yi afete hazır hale getirmek için 2012 yılında yola çıktıklarını, "Afete Hazır Türkiye" projesini hazırladıklarını kaydetti. Öncelikle Türkiye'nin risklerini belirleyip buna göre kurumların koordine bir şekilde çalışmalarını sağlayacak sistem üzerinde durduklarını ifade eden Oktay, Türkiye'yi sıfırıncı bir noktaya, yani afet anına hazır hale getirmek için çalıştıklarını vurguladı. 

1,5 yıl sistem üzerinde yoğunlaştıklarını bildiren Oktay, "Hangi projeyi yürütürseniz yürütün, hangi sistemi, hangi teknolojiyi uygularsanız uygulayın insan unsurunda takılıyorsunuz. İnsana yatırım yapmadığınız sürece bu planların, projelerin uzun vadeli olması mümkün olmuyor" dedi. Bu doğrultuda ilk olarak ailelere yönelik çalışma yaptıklarını dile getiren Oktay, afetler olmadan aile bireylerinin, çocukların, evlerin afete hazır olup olmadığı yönünde eğitimler verildiğini belirtti. Ev alırken sadece manzarasının bakılmaması, her boyutuyla değerlendirilmesi gerektiği yönünde insanları bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyleyen Oktay, "Aile boyutuna baktığımızda belli bir yaşın üzerindeki eğitimin etkili olduğunu ancak davranışa yansımadığını gördük. Herhangi bir panik halinde bilinçaltımız ortaya çıkıyor ve öyle davranılıyor. Aile içine yönelik çalışmalarımızda bunlara değiniyoruz" diye konuştu. 

Oktay, Türkiye'nin geleceğinin afetlere hazır olması için ikinci etapta okullara yöneldiklerine dikkati çekerek, okulları afete hazır hale getirmek için kolları sıvadıklarını kaydetti. Bunun için ilk etapta Milli Eğitim çalışanlarıyla bir araya geldiklerini dile getiren Oktay, milli eğitim müdürleri, ilçe müdürlerine yönelik eğitimle Türkiye'nin en ücra köşesindeki okullara ulaşacaklarını ifade etti.  Sadece bugüne yönelik değil, uzun vadeli çalışma yürüttüklerinin altını çizen Oktay, "Afete hazır olmak bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli özelliğidir. Yaptığımız projelerle Türkiye de afete hazır olacak, bunda kararlıyız. Uzun soluklu bir proje, inşallah yüzümüzün akıyla çıkarız. Arzumuz bu başarı hikayesini dünyaya bizim anlatıyor olmamız" diye konuştu. Bu projelerin sürekli hale getirileceğini dile getiren Oktay, projelerin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla daha da güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. 

"Beşikten bu işi öğrenmek gerekiyor"
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ise Türkiye'nin en acı veren konularından birine yönelik önemli bir proje geliştirildiğini söyledi. Afet hakkında birçok şey söylendiğini, etkinlikler yapıldığını ancak Türkiye'de ne zaman bir afet olsa aynı hataların tekrarlandığını ifade eden Öztürk, "Maalesef verilen eğitimler davranışa yansımıyor. Eğitimlerin kalıcı bir şekilde yapılması için beşikten bu işi öğrenmek gerekiyor. Bu açıdan bu projenin başarılı olacağına inanıyorum" dedi. Herhangi bir afetten sonra insanların nasıl hareket etmesi, davranması gerektiğini çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, fiziki şartların da afetlere göre hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Antalya'nın afet bölgesi kapsamında ikinci sırada yer aldığını ve risk alanlarının buna göre belirlenip, tedbirlerinin alınması gerektiğini anlatan Öztürk, Antalya'nın fiziki mekanların dayanıklı hale getirildiğini, binalarda güçlendirme çalışmalarının yapıldığını bildirdi. 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...