maritbet girişmaritbet
Berlin Duvarı'nın yıkılmasının üzerinden 25 yıl geçmiş

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının üzerinden 25 yıl geçmiş

Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

Brandenburg Kapısı ve çevresinde Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25'inci yıldönümü kutlanıyor. Hafta boyunca sürecek etkinlikler çerçevesinde tanınmış bazı müzik gruplarının da sahne alması bekleniyor.

Şehrin farklı noktalarında kurulan dev ekranlarda 25. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan animasyon gösterileri sunuluyor.

'Işık Duvarı' için 7 bin balon

"Işık Duvarı" isimli sanat projesi çerçevesinde Berlin Duvarı'nın uzaldığı hat boyunca 7 bin balon bağlandı. Balonlar helyum gazıyla şişirildikten sonra Berlin semalarına salınacak. 

Berlin Belediyesi'nin kültür projelerinden sorumlu basın sözcüsü Gabriele Miketta, balonların helyum gazıyla şişirilmelerinin saatler alacağını, saat 19:20'den itibaren Brandenburg Kapısı'ndan salıverilmelerine başlanacağını söyledi.

Merkel: Doğu Almanya hukuk devleti değildi

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıl dönümünün kutlandığına işaret eden Merkel ise , "Bu gün bize, insanların özgürlük arzusunun uzun süre bastırılamayacağını gözler önünde seriyor" dedi.

Eski Doğu Almanya'da devlet baskısına ve engellemelere karşı, korkularını yenen vatandaşların sayısının 1989 yılında arttığını ifade eden Merkel, yerel seçimlerde usulsüzlüklerin ortaya çıkarıldığını, açık bir şekilde fikirleri tartışmak için kiliselerde bir araya gelindiğini, haklarını aramak için gruplar oluştuğunu ve talepler için sokaklara çıkıldığını anlattı.

Doğu Almanya'nın 40. kuruluş yıldönümü olan 7 Ekim 1989'de görkemli bir şekilde kutlama yapıldığını, ancak aynı zamanda barışçıl eylemleri yapanların peşine de düşüldüğünü belirten Merkel, o dönemde yine de insanların pazartesi akşamları yapılan gösterilere katıldığını hatırlattı.

Başbakan Merkel, "Medeni cesaret gösteren vatandaşların sayısı arttı. İki Almanya arasında sınırların kalkmasını onların cesaretine borçluyuz" dedi.

İnsanların kendi kaderini ele almasıyla Avrupa'nın bölünmesinin ve soğuk savaşın "tarih olduğunu" vurgulayan Merkel, "Bugün Avrupa Birliği çatısı altında 28 ülkeden yaklaşık 500 milyon insan yaşıyor ve bazıları da bu topluma girmeyi arzuluyor'' dedi.

Birinci Dünya Savaşı, Nasyonal Sosyalizm ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinin ardından Avrupa ülkelerinin bir araya gelemediğini ve soğuk savaşın başladığını anımsatan Merkel, "Almanya, Avrupa ve dünya iki bloğa ayrılmıştı. Berlin'in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu" şeklinde konuştu.

9 Kasım 1989'dan önceki günlerde artan protesto gösterilerine rağmen Berlin Duvarı'nın yıkılacağını kimsenin mümkün görmediğini ifade eden Merkel, "Evet, özgürlüğü elde etmek için mücadelede bulunmak cesaret ister. Özgürlüğü kullanmak da cesaret ister" diye konuştu.

Batı Afrika'daki Ebola virüsü salgınına da değinen Merkel, bu hastalığı durdurmak için araçlar ve yolları arama konusunda Alman bilim adamlarının da yapılan çalışmalarda yer aldıklarını belirtti.

İhmal edilen ve yoksulluktan kaynaklanan sağlık alanlarına daha fazla dikkati çekmek istediğini ifade eden Merkel, "Salgının bu kadar belirgin olmadığı dönemde, yeteri kadar buna dikkat çekilseydi, muhtemelen bir aşı bulurduk" dedi.

Duvarın yıkılışı

Eski Sovyetler Birliği'nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya'daki sendika eylemleriyle eski doğu blokunda başlayan reform süreci, 1989'da Macaristan ve Doğu Almanya'yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya'da insanlar özgürlük için 1989'un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran “Utanç duvarını” yıktı. Bu iki Almanya'nın birleşmesinin önünü açtı.

Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, sınırı ve böylelikle Berlin Duvarı'nı aşarken öldürüldü. Kayıtlara göre bu rakam, 136 olsa da hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Dünya

Yorum Yaz