maritbet girişmaritbet
Aydın'daki Tralles Antik Kenti restorasyonla ayağa kaldırılıyor

Aydın'daki Tralles Antik Kenti restorasyonla ayağa kaldırılıyor

Antik çağın Batı Anadolu'daki önemli kentlerinden Tralleis'te büyük depremlerden zarar gören tarihi yapılar restorasyon ve çevre düzeni planları ile ayağa kaldırılırken, çok sayıda yerli ve yabancı turistin ağırlanması hedefleniyor

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 2012 yılından bu yana, kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Tralleis Antik Kenti'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, düzenlenmiş ören yeri statüsüne kavuşturulduğunu belirten Aktakka, çevre düzeni planının uygulanmasıyla yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmasını beklediklerini vurguladı. Tralleis'te tarihsel süreçte depremlerden zarar gören antik yapıların ayağa kaldırıldığını dile getiren Aktakka, şunları kaydetti:

"Antik kentte gymnasium binasının giriş kapısı özelliğini taşıyan, Üç Gözler ismini verdiğimiz ve Aydın'ın simgesi durumundaki yapı, depremlerden büyük zarar gören eserlerin başında geliyor. Hazırlanan proje gereği sağlamlaştırılmasının yanı sıra ışıklandırılarak şehrin girişinden dahi görünmesi sağlanacak. Bunun dışında Tralleis'te ortaya çıkarılan ve depremden zarar gördüğü anlaşılan sütunlu yolun ayağa kaldırılması için çalışmalar sürdürülüyor. Tralleis, bakanlığımızın çevre düzeni planı yıl içerisinde uygulandığında, çok geniş, zengin, gezilip görülecek bir yapıya kavuşmuş olacak."

Ödenek sıkıntısı yok
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aydın Özel İdaresi'nin destekleri ile antik kentin ayağa kaldırılması sürecinde ödenek sıkıntılarının bulunmadığını ifade eden Aktakka, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tralleis Antik Kenti, döneminin en önemli sanat ve ekonomi merkezlerindendir. Şehrin anıtsal yapıları, sivil mimarileri ortaya çıkarılmış, eski dönemlerdeki spor müsabakalarının kalıntılarına ulaşılmıştır. Bu yönleriyle Tralleis, birçok devrin aktivitelerini, sosyal yaşantısını yansıtacak özellik taşımaktadır. Helenistik dönemin yanı sıra Roma ve Bizans dönemlerine tanıklık etmiş, tarihin önemli izlerini içinde barındıran Tralleis Antik Kenti'ni yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir mekan haline getirmek için yoğun gayret harcıyoruz "

"Depremde kentteki yapıların çoğu zarar görmüş"
Kazıların bilimsel danışmanı Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu ise Tralleis Antik Kenti'ndeki çalışmaların Üç Gözler'in yanı sıra depremden büyük oranda zarar gördüğü belirlenen antik yol üzerinde yoğunlaştırıldığını anlatarak, şöyle dedi:

"Tralleis'in antik çağda büyük depremlerden zarar gördüğünü biliyoruz. Antik kentin 'Sütunlu Cadde' ismini verdiğimiz alanı da depremden önemli ölçüde etkilenen bölümler arasında. Kazı çalışmalarında, antik kentin işlek yollarından birisi olarak karşımıza çıkan caddeye ait çok sayıda sütun, kompozit başlık ve kemer, gün yüzüne çıkarılarak restorasyon projesi hazırlandı. Geç Roma dönemi dükkanları önünde bulunan ve gymnasium yapısıyla bağlantılı olan antik yol, sütunları, başlık ve kaideleri ile birlikte ayağa kaldırılacak."
Saraçoğlu, Tralleis Antik Kenti'ndeki kazılarda ayrıca seramik, kabartma, mozaik gibi dönemin gelenek ve kültürünü yansıtan farklı eserlere de ulaşıldığını kaydederek çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçiler tarafından görülebileceğini sözlerine ekledi.
AA

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!
  • 23.09.2022 17:00

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ocak-ağustos döneminde ülkeye gelen ziyaretçi ...

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"
  • 09.09.2022 15:04

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nde yapılan restorasyona i ...