maritbet girişmaritbet
Avrupa'nın hasta adamı Fransa

Avrupa'nın hasta adamı Fransa

Krizle boğuşan Fransa'ya kendi medyası ve ekonomistleri ağır eleştiriler yöneltti. Gazeteler “Hasta Adam Fransa” ifadesini kullandı.

Otizm Fransa'yı ele geçirdi” diyenler bile oldu.Bir zamanlar Türkiye için “hasta adam” ifadesini kullanan Fransa'ya, içine sürüklendiği kriz ortamı sebebiyle aynı sıfat takıldı. Üstelik Euro Bölgesi'nin 2. büyük ekonomisine bu sıfatı, kendi medyası ve ekonomistler layık gördü. Ülkede yayınlanan L'Opinion ve ekonomi gazetesi Echos'un görüşlerine yer verdiği ekonomistler, Fransa'yı “Avrupa'nın hasta adamı” ilan etti. Ekonomist Bruno Cavalier daha ileri giderek “Otizmin (genelde zihinsel engelliler için kullanılır) Fransa'yı ele geçirdiğini” söyledi ve “Yapısal reformlar zamanında yapılmazsa uzun vadede Fransa, Avrupa'nın hasta adamı olmaya devam eder” uyarısında bulundu. Deutsche Bank'ın Avrupa başekonomisti Gilles Moec ise, “Euro Bölgesi'nin geneline kıyasla her alanda büyük bir yavaşlama gösteren Fransa'yı, Avrupa'nın büyük problemlerinden biri olarak görüyoruz. Artan işsizlik ve iktisadi faaliyetlerdeki gerileme konusunda Fransız siyasetçilerin ne gibi tedbirler alacağı ve bunların ne derece uygulanacağı, AB'yi derinden endişelendiriyor” dedi. Almanya'nın özel bankalarından Berenberg'in ünlü ekonomisti Holger Schmieding de şunları söyledi: “İspanya ve Almanya büyürken, Fransa'da ciddi bir yavaşlama yaşanıyor. Bu, uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından ülke notunda düşüş meydana getirecektir.”Fransa'da hükümetin 2013 için açıkladığı ekonomik hedeflerin hiçbiri tutturulamadı. Ülkede özellikle istihdam piyasası, sosyal güvenlik sistemi ve sanayi “hasta” olarak nitelendiriliyor. Son 21 aydır aralıksız artan işsizlik oranı, yüzde 11.25'e çıktı. Son rakamlara göre ülkede resmi olarak 3 milyon 500 bin kayıtlı işsiz bulunuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yayınladığı rapora göre Fransa'daki işsizlik oranında 2015'e kadar bir düşüş beklenmiyor. Avrupa Komisyonu da Fransa'nın bu yılki bütçe açığının, hükümetin öngördüğünden fazla olacağını bildirdi. Eurogroupe Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Fransa'nın acilen tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.
PROTESTO GÖSTERİLERİ RUTİN OLDU!

Fransa hükümetinin krizi aşmak için hayata geçirdiği kemer sıkma tedbirleri, sık sık sokaklarda protesto ediliyor. Emekli maaşlarının düşürülmesi ve emeklilik yaşının yükseltilmesi, kamu bütçesinin kısılması, eğitim ve sosyal yardım desteklerinin azaltılması, Fransızlardan büyük tepki topluyor. Ülkede zenginler bile, kazançlarına getirilen yüzde 75 gelir vergisi sebebiyle huzursuz...
Hayrettin TURAN ÖZEL HABER

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor
  • 11.10.2023 14:17

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi ...

Çerkezköy-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren etabında çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı
  • 22.10.2021 12:03

Çerkezköy-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren etabında çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlaya ...

1915 Çanakkale Köprüsü'nün yaklaşım viyadüklerine tabliyeler yerleştiriliyor
  • 17.06.2021 15:11

1915 Çanakkale Köprüsü'nün yaklaşım viyadüklerine tabliyeler yerleştiriliyor

Asya yakasında bulunan Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında yer alan Gelibolu ...

3 boyutlu yazıcıyla inşa edilen, içinde yaşam başlayan ev böyle yapıldı!
  • 04.05.2021 13:20

3 boyutlu yazıcıyla inşa edilen, içinde yaşam başlayan ev böyle yapıldı!

Hollanda'nın Eindhoven şehrinde, tamamen 3 boyutlu yazıcıyla inşa edilen evin il ...