maritbet girişmaritbet
AVM ciro endeksi Aralıkta yüzde 19.17 arttı

AVM ciro endeksi Aralıkta yüzde 19.17 arttı

AVM Ciro Endeksi 2013 Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 19,17 artarak 174 puana ulaştı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneğinden (AYD) yapılan açıklamaya göre, AYD ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin aralık ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2013 Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 19,17'lik bir artış göstererek 174 puana çıktı. Ciro Endeksi bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında endeks Aralık 2013'te yüzde 2,4 artmış oldu.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar 2013 Aralık ayında, İstanbul'da 827 lira, Anadolu'da 624 lira olarak gerçekleşerek Türkiye genelinde 705 liraya ulaştı. Bir önceki yılın aralık ayına göre, 2013 Aralık ayında en büyük artış hipermarket kategorisinde kaydedildi. Hipermarket kategorisinde endeks bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7 arttı. Teknoloji, market, elektrikli eşyalar ciroları yüzde 4, giyim ciroları yüzde 3, AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 3 ve genel kategorisi yüzde 2 artış kaydetti. 2013 Aralık'ta bir önceki yılın aynı  dönemiyle karşılaştırıldığında ayakkabı, çanta ve yiyecek kategorilerinde düşüş yaşandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, 2013 yılını da sektörün rekor düzeyde bir artışla kapattığın belirterek, endeksin Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 19,17 artarak 174 puana ulaştığını söyledi. Belgü, yeni yıl kampanyalarının da etkisiyle AVM ciro endeksinin genellikle yılın son ayında önemli artışlar kaydettiğini vurgulayarak, "Ancak ay ortasında yaşanan bazı gelişmeler Aralık ayının alışılagelmiş yükselişlerine etki etmiş ve cirolar beklenildiği kadar artmamıştır. Tüketici Aralık ayında gerek mevsimin ılıman gitmesi gerekse konjonktürden etkilenmiş ve zaruri ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmiştir" ifadelerini kullandı.
AA

Yorum Yaz