maritbet girişmaritbet
Ariel Şaron'un gömüldüğü çiftlik kime ait

Ariel Şaron'un gömüldüğü çiftlik kime ait

Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Negev çölünde gömüldüğü aile çiftliğinin bulunduğu arazinin, Filistin asıllı Mısır vatandaşı Fayiz Selim Süleyman el-Zirbavi'ye ait olduğu iddia edildi

Şaron'un toprağa verildiği Shikmim çiftliğinin bulunduğu arazinin kendi ailesine ait olduğunu öne süren Zirbavi, Mısır'ın Ariş kentindeki evinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaşadığı süre içinde topraklarımızı gasp eden Şaron, öldüğünde de topraklarımızı gasp etti" dedi. Zirbavi, dedelerinin Gazze Şeridi'ne yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Shikmim çiftliğine ait araziyi 1920 yılında satın aldığını ve tapunun şu anda İsrail'de 1948 yılında göç edenlere ait gayrimenkullerin kayıtlı olduğu dairede bulunduğunu söyledi. Negev çölündeki en büyük kent olan Beersheva'da (Bi'r Seba) yaşayan dedelerinin 25 bin dönüm araziye sahip olduğunu belirten Zirbavi, bu araziler içerisinde Shikmim çiftliğinin de yer aldığını ve 'İsrail işgali' öncesinde bu toprakların dedesinin adına kayıtlı olduğunu ifade etti. 1948'deki İsrail işgali sonrasında dedelerinin önce Mısır'daki Refah kentine, ardından da Ariş kentine göç ettiklerini aktaran Zirbavi, "Bu toprakların ailemize ait olduğunu gösteren hem Osmanlı'nın hem de Birleşik Kralık'ın tanıdığı belgeler var elimizde" ifadelerini kullandı. Araziyi geri almak için hukuk mücadelesi verdiklerini aktaran Zirbavi, henüz bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Zirbavi: "Negev çölünde yer alan Dimona kentindeki arazilerimizin üzerinde Negev Nükleer Araştırma Merkezi kurulduğunu öğrendik. Bunun ardından çiftliğin bulunduğu arazimizi geri almak için Şaron'a dava açtık ancak bir sonuç alamadık. Bunun yanı sıra mülkiyet hakkı için resmi yollardan Mısır Dışişleri Bakanlığına başvurduk. Şimdiye kadar olumlu bir sonuç alamadık."

İsrail'in kurulduğu 1948 yılından itibaren girdiği tüm savaşlara katılan Ariel Şaron, 3 bin 500'den fazla Filistinlinin öldüğü, bin 800 kişinin de kayıp olduğu Lübnan'daki Filistin mülteci kampları Sabra ve Şatilla'ya saldırı emrini veren kişi olarak tanındı. 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kalan Şaron, geçen 11 Ocak Cumartesi günü ölmüş, 13 Ocak'ta aile çiftliğinde gömülmüştü.

AA

Yorum Yaz