maritbet girişmaritbet
Yurtbay Seramik’ten yatırım atağı!

Yurtbay Seramik’ten yatırım atağı!

Yurtbay Seramik, katma değeri artırmaya odaklandı

İhracatta iddiasını TİM'in “İlk 1.000 İhracatçı Raporu”nda 41 basamak yükselerek 510'uncu sıraya çıkmasıyla artıran Yurtbay Seramik, sektöründe ilk üç ihracatçı arasına girdi. Firma ürün çeşitliliğiyle sağladığı başarı sonrasında artan taleple, kapasite artırmayı da gündemine aldı. Yurtbay Seramik'in Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Girgin, 2013 yılında yaptıkları 45 milyon dolarlık ihracatla aynı zamanda Türkiye'nin en çok ihracat yapan ilk üç seramik firmasından birisi olduklarını vurguladı. Üretimlerinin yüzde 45'ini ihraç ettiklerini belirten Girgin, bu üretim/ihracat oranıyla öne çıktıklarını ifade etti.

54 ülkeye ihracat yapıyor

En önemli pazarlarının ABD, Kanada, Irak ile Kuzey Avrupa ülkeleri olduğu bilgisini veren Girgin, düzenli olarak 54 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. 2014'te ihracat rakamlarını korumaya çalışacaklarını belirten Girgin, “Bu rakamlar artabilir, ama artış satış miktarından ziyade katma değeri artırarak yapmayı hedefl iyoruz. Önemli olan da bu” dedi.

Geçtiğimiz yılı 120 milyon TL'lik iç satış, 45 milyon dolar da ihracat rakamlarıyla kapattıklarını açıklayan Mustafa Girgin, yıllık 20 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip olduklarını, geçen yıl tam kapasite çalışmalarına karşın iç ve dış pazarda bazı talepleri karşılayamadıklarını söyledi. Bunun kendilerini kapasite artırma yönünde plan yapmaya ittiğini anlatan Girgin, “Bunun için 6 milyon dolarlık ek bina inşaatı yaptık. Bu yıl talep gelirse, pazarı uygun görürsek toplam 30 milyon euroluk yatırımla kapasitemizi artırabiliriz. Bunun kararını henüz almadık. Talepleri olumlu görürsek düğmeye bastığımızda kapasite artış yatırımımızı hızlı bir şekilde yapabiliriz. Buna göre 3 etapta planladığımız yatırım sonunda kapasitemizi yüzde 50 artırarak yıllık 30 milyon metrekareye ulaşabiliriz” diye konuştu.

Kullandıkları enerjiyi kendi enerji santralinden karşıladıklarını açıklayan Mustafa Girgin, 750'den fazla çalışanlarıyla Türk sanayisine katkı sağladıklarını açıkladı. Son yıllarda yaptıkları teknik granit ve yapı kimyasalları ile de müşterilerine hizmet verdiklerini belirten Girgin, “Adana ve Eskişehir'de 5 milyon TL'lik yatırımla yapı kimyasalları üretimimiz sürüyor. YYK markasıyla bayilerimize ürünlerimizi veriyoruz. Yurt çapında 5 bölge müdürlüğü ve 150 ana bayi ile çalışıyoruz” dedi.

Fark, ürün çeşitliliğinde

Yer ve duvar karosu, sırlı granit, porselen karo, yapı kimyasalları, bordür, dekor ve küçük ebat seramikler ürettiklerini ifade eden Mustafa Girgin, “Bu çeşitlilik, bize önemli bir üstünlük getiriyor. Hem iç hem de dış pazarın taleplerine aynı anda cevap verebiliyoruz. Bu özelliğimizle piyasa olumsuzluklarından en az oranda etkileniyoruz” diye konuştu.

Teknik granit de bördür de üretebiliyor

2010-2014 yılları arasını kapsayan World Design Rankings'de (Dünya Tasarım Sıralaması) Türkiye, ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Sıralamada, Türkiye'den ödül alan tasarımcılar arasında, Hakan Gürsu, 46 ödül ile ilk sırada bulunuyor. İhracatın son derece uzun soluklu bir iş olduğuna dikkat çeken Mustafa Girgin, şunları kaydetti: “Dünyada seramik sektöründe ihtisaslaşma var. Kimi teknik granit yapıyor, kimisi yer karosu, kimi duvar, kimi bordür yapıyor. Biz hepsini yapıyoruz. İşletme sermayesi açısından bu bir dezavantaj. Ama devamlılık ve sürdürülebilirlik açısından bize önemli bir üstünlük getiriyor. Kendi sırrımızı bile üretiyoruz. Tahmin ediyorum, bu fabrika bu özelliğimiz açısından dünyada ilk beş firmanın içinde. Bütün bu karmaşık görünen organizasyon iyi bir altyapı gerektiriyor.”

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yurtbay Seramik Aster ve Alder serileriyle dikkat çekiyor!
  • 14.05.2022 17:03

Yurtbay Seramik Aster ve Alder serileriyle dikkat çekiyor!

Yenilikçi tasarımlar, ileri teknolojisi ile farklı koleksiyonlara imza atan ...

Yurtbay Seramik'in web sitesi yenilendi!
  • 12.04.2022 10:19

Yurtbay Seramik'in web sitesi yenilendi!

İş geliştirmekte, ürün tasarımlarında daima öncü olan, teknolojiyi bir adım önde ...

Yurtbay Seramik modernizm ve şıklığı mekanlara taşıyor!
  • 10.04.2022 10:19

Yurtbay Seramik modernizm ve şıklığı mekanlara taşıyor!

Doğaya ve sanata saygılı tavrı, iddialı tasarımlarıyla öne çıkan Yurtbay Seramik ...

Yurtbay Seramik Ceralia serisi ile doğal ve çağdaş mekanlar!
  • 14.03.2022 09:25

Yurtbay Seramik Ceralia serisi ile doğal ve çağdaş mekanlar!

‘Doğadan Sanat’a misyonu ile sektöre çözümler sunan Yurtbay Seramik’in, yeni ve ...

Yurtbay Seramik'ten banyolara "Flow" dokunuşu!
  • 07.02.2022 15:44

Yurtbay Seramik'ten banyolara "Flow" dokunuşu!

Yurtbay Seramik'in şık ve temizliğin en iyi ifadesi olan Flow Koleksiyonu, kendi ...

Yurtbay Seramik Victoria serisiyle daha şık mekanlar!
  • 05.01.2022 13:48

Yurtbay Seramik Victoria serisiyle daha şık mekanlar!

Ürünlerini tasarlarken ‘Doğadan Sanata’ mottosuyla hareket eden Yurtbay Seramik’ ...