maritbet girişmaritbet
TSKB GYO, halka arz için TALEP TOPLUYOR

TSKB GYO, halka arz için TALEP TOPLUYOR

2010 yılının ilk GYO halka arzını TSKB GYO gerçekleştiriyor. Türkiye’nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olan TSKB’nin iştiraki TSKB GYO hisselerini halka arz ediyor

 

2010 yılının ilk GYO halka arzını TSKB GYO gerçekleştiriyor. Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olan TSKB'nin iştiraki TSKB GYO hisselerini halka arz ediyor.
TSKB GYO'nun 200 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı içinde mevcut ödenmiş sermayesini 100 milyon TL'den 150 milyon TL'ye çıkartması için başlatılan halka arz çalışmalarında son aşamaya gelindi. 1 – 2 Nisan 2010 tarihinde talep toplama yöntemiyle halka arzı gerçekleşecek olan TSKB GYO hisseleri, 1,05 - 1,16 TL fiyat aralığından satışa sunulacak. Halka arz ile mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması yöntemiyle 50 milyon TL sermaye artırımı yapılmış olacak.
 
Halka arzın ardından TSKB GYO'nun yüzde 33,33 oranında hissesi önümüzdeki hafta İMKB'de işlem görmeye başlayacak. Halka arzdan beklenen 52,5 milyon TL ile 58 milyon TL aralığındaki gelir, TSKB GYO'nun başta Adana otel yatırımı olmak üzere, yeni projelerinde kullanılacak.
Halka arzda, TSKB konsorsiyum lideri olarak görev yaparken, Yatırım Finansman Menkul Değerler eş lider olarak yer alıyor. Oluşturulan konsorsiyumda ayrıca 21 aracı kuruluş daha bulunuyor.
 
Halka arz seferberliği kapsamında 2010'da halka açılacak ilk GYO
TSKB GYO'nun halka arzı nedeniyle düzenlenen basın toplantısına TSKB GYO Genel Müdürü Korkut Ün, TSKB Kurumsal Finansman Müdürü Hakan Aygen ile Yatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Murat Tanrıöver katıldı. Basın toplantısında konuşan Ün, 2008 ve 2009'da dünyada yaşanan ekonomik daralmanın ardından 2010'da halka açılacak ilk GYO olmanın gurunu yaşadıklarını belirtti.
 
TSKB GYO olarak halka arz için Şubat 2011 tarihine kadar zamanlarının bulunduğu belirten Ün, “Ancak önemli bir projeyi bitirerek hizmete açmış olmanın verdiği güvenle, geliştirme çalışmalarını yürüttüğümüz otel projesi başta olmak üzere halihazırda çalışmalarını sürdürdüğümüz diğer yatırım alternatiflerini değerlendirmek için halka arz kararı aldık. Halka arz gelirinin tamamı şirket bünyesinde tutulacak olup, gelecek yatırımlarda kullanılacaktır. Genel ekonomik konjonktürün de halka arz için uygun bir ortam sağladığını düşünüyoruz. Nitekim yaptığımız görüşmelerde yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların ilgisi de bunu teyit ediyor” dedi.
 
Gayrimenkul sektöründe de hızlı düşüşlerin yaşandığı 2008 ve 2009 yılının ardından 2010 yılında Türkiye'nin yalnızca yerli yatırımcılar için değil, yabancı yatırımcılar için de cazip bir ülke durumuna geldiğinin altını çizen Korkut Ün, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Bugün gayrimenkul sektörünü değerlendiren yatırımcılara göre, İstanbul 2010 yılında 27 Avrupa metropolü arasında mevcut gayrimenkullerinin performansı sıralamasında 7., satın alma fırsatlarında 5., proje geliştirme fırsatları açısından ise 1. sırada yer alıyor. Sektörde çok hızlı olmamakla birlikte düzenli bir iyileşme beklentisi bulunuyor.  2010, GYO'lar açısından da olumlu bir yıl olarak değerlendiriliyor. Yatırımcılar, GYO'ların sahip oldukları şeffaflık ve kurumsal yönetim ilkeleri nedeniyle tercih edileceklerini ifade ediyorlar.”
 
TSKB GYO, ticari gayrimenkuller üzerinde yoğunlaşacak
Büyüme odaklı bir iş stratejisini ön planda tutan TSKB GYO'nun, Türkiye'nin stratejik gelişen gayrimenkul alanlarında yer aldığının altını çizen Ün, “TSKB GYO'nun yatırım faaliyetleri büyük oranda ticari gayrimenkuller üzerinde yoğunlaşmakta olup, konut ve benzeri alanlarda oluşabilecek yatırım fırsatları da zaman zaman gündeme gelebilmektedir” dedi.
 
TSKB GYO'nun hali hazırdaki portföyünün; kira geliri getirmekte olan toplam yaklaşık 20 bin m2 büyüklüğündeki Fındıklı Ofis Binaları ile Karaköy'deki Tahir Han Binası, Pendik'te yer alan 80 bin m2 inşaat alanına ve 30 bin m2 kiralanabilir alana sahip Pendorya Alışveriş Merkezi ve Adana şehir merkezinde, üzerinde şehir oteli geliştirme çalışmaları sürdürülen 3.600 m2 büyüklüğündeki arsadan oluştuğunu anlatan Ün, söz konusu gayrimenkul portföyünün değerinin yaklaşık 279 milyon TL düzeyinde olduğunu açıkladı.
 
Korkut Ün'ün verdiği bilgiye göre, TSKB GYO'nun 2006 yılı sonunda 12 milyon TL olan aktif büyüklüğü, 2009 sonu itibarıyla 298 milyon TL'ye, özsermaye büyüklüğü 12 milyon TL'den 164 milyon TL'ye ulaştı. TSKB GYO'nun 2008 yılında 3 milyon TL düzeyinde olan net karı, Pendorya AVM'nin tamamlanarak hizmete açılması ile birlikte 2009 sonu itibarıyla 55 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
 
Halka arzdan elde edilecek gelir, yeni projelerde kullanılacak
TSKB GYO'nun yatırım stratejisinin, büyüme odaklılık, proje geliştirme vizyonu, sürdürülebilirlik ve portföyde çeşitlendirme olmak üzere dört ana başlıkta toplandığını anlatan Ün, gelecek dönem projelerindeki ana hedeflerini ise şöyle özetledi:
“TSKB GYO olarak, portföyümüzde kalıcı olarak yer alacak ve uzun dönemli gelir sağlayacak büyüme hedeflerine odaklanıyoruz. Bu çerçevede, her yıl en az yeni bir projeye başlamayı planlıyoruz. Portföyümüzü, değer oluşturacak ve yüksek getiri sağlayacak yeni projelerle büyütmeyi hedefliyoruz. Bu stratejiler çerçevesinde, yatırımlarımızın doğru konumlandırma, doğru projelendirme ve doğru yönetim ile, çevresiyle bütünleşik ve hem ticari hem sosyal açılardan uzun soluklu projeler olmasına dikkat ediyoruz. Şirket olarak ticari gayrimenkul ağırlıklı olmak üzere doğru coğrafyalarda geniş yelpazeli bir portföy hedeflemekteyiz. Özellikle ticari gayrimenkullerde çeşitlendirmeye giderek, sektörün önde gelen oyuncuları arasına girmek ilkesiyle ilerliyoruz.”
 
Yabancılardan yoğun ilgi
Toplantıda soruları yanıtlayan Yatırım Finansman A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Murat Tanrıöver, düzenlenen roadshow'da Avrupa'da Londra, Frankfurt, Helsinki ve Stockholm olmak üzere 4 önemli finans merkezinde 26 yatırımcı ile görüştüklerini ve TSKB GYO'nun hisselerine yoğun ilgi olduğunu söyledi.
TSKB Kurumsal Finansman Müdürü Hakan Aygen de, bu yıl birçok GYO'nun halka arz sürecinde olacağı ve İMKB'de talebin düşüp düşmeyeceği yönündeki soruyu, “Önemli olan ilk veya son halka arz ediliyor olmak değil. Talebi belirleyecek olan, şirketin ve halka arzın iyi bir yapıya sahip olmasıdır” dedi.

Halka Arzın Künyesi
• Halka arz fiyat aralığı:1,05-1,16 TL
• Talep toplama tarihleri: 1-2 Nisan 2010
• Halka arz yöntemi: Fiyat aralığı ile talep toplama
• Halka arz edilen nominal tutar:  50 milyon TL
• Halka arz oranı: Yüzde 33,33
• Ek satış hakkı ile: Yüzde 38,33
• Aracılık yöntemi: Bakiyeyi yüklenim
• Halka arz şekli:
- Sermaye artırımı (50 milyon TL)
- Ortak satışı (Ek satış olması halinde) 7,5 milyon TL
• Satmama taahhüdü: 180 Gün
• Tahsis grupları:
- Nominal değerdeki (% 50) kısım yurtiçi bireysel yatırımcılara
- Nominal değerdeki (%2) kısım yurtiçi kurumsal yatırımcılara
- Nominal değerdeki (%48) kısım yurtdışı kurumsal yatırımcılara
• Halka Arz Büyüklüğü: Yukarıdaki fiyat aralığından hesaplandığında 52,5 milyon TL ile 58 milyon TL, ek satış dahil 60,4 milyon TL ile 66,7 milyon TL
• 31 12 2009 itibarıyla aktif büyüklüğü: 298 milyon TL
• 31.12.2009 itibarıyla net aktif değer: 164 milyon TL
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İŞ GYO ve TSKB GYO birleşme kararı aldı!
  • 19.04.2017 10:00

İŞ GYO ve TSKB GYO birleşme kararı aldı!

Kira gelirlerini artırmak için birleşme kararı alan İŞ GYO ve TSKB GYO, açıklama ...

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, GYO’daki paylarını yükseltiyor
  • 12.06.2014 10:59

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, GYO’daki paylarını yükseltiyor

TSKB’nin GYO’daki hissesi 100 milyon 955 bin 219 liralık nominal değere yükseldi ...

TSKB GYO’nun 2014 yılı ara dönem faaliyet raporu!
  • 01.05.2014 11:23

TSKB GYO’nun 2014 yılı ara dönem faaliyet raporu!

TSKB GYO, 1 Ocak 2014 ile 31 Mart 2014 ara hesap dönem faaliyet raporunu hazırla ...

TSKB GYO’nun genel kurul toplantısı sonuçlandı
  • 26.03.2014 16:41

TSKB GYO’nun genel kurul toplantısı sonuçlandı

TSKB GYO’nun 2013 yılının masaya yatırıldığı genel kurul toplantısı sonuçlandı ...

TSKB’nin TSKB GYO’daki payı yüzde 66.44’e ulaştı
  • 12.03.2014 09:21

TSKB’nin TSKB GYO’daki payı yüzde 66.44’e ulaştı

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın TSKB GYO’dan hisse alarak şirket paylarındaki ...

TSKB’nin TSKB GYO’daki payı yüzde 66.24’e ulaştı
  • 05.03.2014 08:46

TSKB’nin TSKB GYO’daki payı yüzde 66.24’e ulaştı

Türkiye Sinai Kalkınma Bankası’nın TSKB GYO’dan hisse alarak şirket paylarındaki ...