maritbet girişmaritbet
Rüzgar türbinlerinin bakımı ve onarımı nasıl yapılıyor?

Rüzgar türbinlerinin bakımı ve onarımı nasıl yapılıyor?

Ülke Enerji, rüzgar enerjisine ilgi duyan gençlere türbin bakımlarının nasıl yapıldığını anlattı.

Rüzgar enerjisine yönelik ilgi gün geçtikçe artıyor. Temiz ve çevreci enerjinin nasıl elde edildiği, devasa türbinlerin bakım ve onarımlarının nasıl ve kimlerle gerçekleştiği birçok kesim tarafından merak ediliyor. Ülke Enerji, bu soruların cevaplarını Çevreci Enerji Derneği ile birlikte düzenlediği ve üniversiteli gençlerin yoğun ilgi gösterdiği “Rüzgar Türbinlerinde Bakım ve Onarım” video konferans etkinliğinde aktardı.


Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine A'dan Z'ye servis hizmetleri sunan Ülke Enerji, rüzgar enerjisine yönelik ilgiyi cevapsız bırakmıyor. Tüm çalışanlarını, alanında uzman olarak yurtdışında aldırdıkları eğitimlerle yetiştiren Ülke Enerji, Çevreci Enerji Derneği ile ortaklaşa gerçekleştirdiği video konferans etkinliğinde “Rüzgar Türbinlerinde Bakım ve Onarım” konusunu katılımcılara aktardı. Etkinlikte rüzgar enerjisinden en yüksek verimi elde edebilmek için türbin bakımlarının önemine ve bu bakımların hangi koşullarda gerçekleştiğine dair açıklamalarda bulunan Ülke Enerji Operasyon Müdür Yrd. Erhan Özalp, rüzgar enerjisinde hem üretimin hem de ekonominin duraksamamasının kilit rolünde, türbinlere yapılan planlı ve plansız bakımların yer aldığını dile getirdi.


Gençlerin ilgisi rüzgar enerjisinde

Son 10 yılda atılan adımlarla rüzgar ülkesi olma yolunda ilerleyen ülkemizde birçok kesimin ilgisi de rüzgara yöneliyor. Temiz enerji ve geniş istihdam ağına sahip olan rüzgar enerjisine en çok ilgiyi ise gençler gösteriyor. Ancak rüzgar enerjisinin nasıl elde edildiği, eğitimlerin nasıl gerçekleştiği ve bakım süreçlerinde ne gibi farklılar taşındığı bilinmiyor. Rüzgar enerjisinde türbinlerin bakım ve onarımlarının ne derece önemli olduğunu ve nasıl gerçekleştiğini aktarmak için Çevreci Enerji Derneği ile birlikte önemli bir etkinlik gerçekleştiren Ülke Enerji, katılımcılara rüzgar enerjisini ve rüzgar türbinlerinde gerçekleşen bakım ve onarım hizmetlerini aktardı.


Bakımlar aksarsa üretim durur

Rüzgar türbinlerinde bakım ve onarımın, elde edilen enerjiye doğrudan etkisi bulunuyor. Devasa boyutlardaki rüzgar türbinlerinin bir parçasında gerçekleşecek olan aksama, rüzgardan enerji elde edilmesinin önüne geçebiliyor. Üretim kayıplarını minimum düzeye indirgeyen unsurun türbinlere yapılan bakımlar olduğunu aktaran Ülke Enerji Operasyon Müdür Yrd. Erhan Özalp, türbinlerin en kritik parçaları için türbin üreticisinin belirlediği aralıklarla planlı bakımların yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle yatırımcıların en sevmediği ve aniden gelişen arıza ve hasar durumlarından kaynaklanan plansız bakımların da önüne geçebilmenin sırrının periyodik kontrollerden geçtiğini aktaran Özalp, türbinlerin kalbi olan dişli kutusu ve dış ortamdan en çok hasarı gören kanatlarda kesinlikle kontrollerin kaçırılmaması gerektiğini, yapılmayan kontrollerin neticesinde gerçekleşen arızaların giderilmesinde ise yaşanan uzun duruş sürelerinden dolayı üretim kaybının ciddi boyutlara ulaşabildiğini belirtti.


Günde 8 türbinin kanadı drone ile kontrol ediliyor

Türbin kanatlarının bakım, tamir ve kontrollerinin nasıl gerçekleştiği konusunda yoğun bir şekilde sorularla karşılaştıklarını aktaran Erhan Özalp, günde 8 türbinin kanatlarını kontrol edebildiklerini aktardı. Eski yöntem olan iple erişimde bunun günde 1 türbin kanadı olabildiğine dikkat çeken Özalp, teknolojik yatırımlarla alanında en önemli hizmetlerin verilmesinde öncü olan Ülke Enerji'de bunun daha hızlı, daha kaliteli ve güvenli gerçekleştiğini aktardı. Erhan Özalp etkinlikte ayrıca gençlerden gelen sektörde kadın istihdamı, iş başı eğitimleri ve yenilenebilir enerji sektörü için lisans seviyesindeki öğrencilerin nasıl bir kariyer yönü çizmesi gerektiğine dönük soruları da yanıtladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımları hız kesmiyor
  • 28.10.2022 14:02

Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımları hız kesmiyor

Türkiye'de aktif 3 bin 983 rüzgar türbiniyle elektrik üretimi sürdürülürken, rüz ...

Rüzgar ve güneşte 5 milyar dolarlık yatırım için geri sayım başladı!
  • 05.03.2022 10:13

Rüzgar ve güneşte 5 milyar dolarlık yatırım için geri sayım başladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "En geç 1,5-2 yı ...

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı
  • 10.08.2021 13:22

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı

Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren şirket sayısı 3 bin 580'e ...

Ordu'da rüzgar enerji santrali sayısı artırılacak
  • 14.01.2021 14:01

Ordu'da rüzgar enerji santrali sayısı artırılacak

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler "Şu anda adım adım ilerliyor ...

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi Kovid-19'a rağmen arttı
  • 25.03.2021 16:57

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi Kovid-19'a rağmen arttı

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi geçen yıl kaydedilen 93 gigavatlık artışla y ...