maritbet girişmaritbet
Perakendeci stok derdinden kurtuluyor!

Perakendeci stok derdinden kurtuluyor!

Perakendeci için ciddi bir maliyet olan stok, dropshipping ile ortadan kalkıyor...Günümüz koşullarında uluslararası ticarette, sınır ve mesafe tanımaksızın mal alışverişi yapılabiliyor

Perakendeci için ciddi bir maliyet olan stok, dropshipping ile ortadan kalkıyor...Günümüz koşullarında uluslararası ticarette, sınır ve mesafe tanımaksızın mal alışverişi yapılabiliyor. Artık dünyanın neresinde olunursa olunsun kilometrelerce uzaktaki bir müşteriye satış yapabilmek, üstelik öyle profosyenel bir ekip/firma da olmaksızın mümkün hale gelmiş bulunuyor. Ddropshipping sistemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır.

 

 
Dropshipping nedir?
 
Dropshipping, satıcının, ürünleri stoklamasına gerek olmaksızın, alıcının siparişini ve adresini tedarikçiye ilettiği ve bu sayede ürünlerin doğrudan tedarikçiden alıcıya teslim edildiği, bir tedarik zinciri yönetimi/pazarlama tekniğidir. Bu sistemin en temel unsuru internet üzerinden yapılmasıdır ki bu sayede dünya üzerindeki tüm alıcılara/satıcılara/tedarikçilere kolaylıkla ulaşılabilme imkanı bulunuyor.
 
Daha sade bir tanımla dropshipping, internet üzerinden satışı yapılan ürünlerin doğrudan tedarikçi tarafından müşterilere ulaştırıldığı yeni nesil ticaret biçimi olarak ifade de edilebilir. Dropshipping kelimesi Türkçeye "stoksuz satış" olarak çevrilmekte olup, e-ticaret olarak da isimlendirilebilir.
 
Tanımlardan da anlaşılacağı üzere dropshipping yöntemi ile satıcının, çok az bir sermayeyle, ürünleri stoklamaya veya kargolamaya gerek kalmadan doğrudan tedarikçi üzerinden müşterilere ulaştırma imkanı bulunuyor.
 
Sistemin işleyişi
 
Dropshipping sisteminde, satıcı, bir tedarikçi firmaya kayıt olur. Tedarikçi firmaya üye olduktan sonra satıcıya bir hesap açılır. Bu hesap üzerinden sistem işlemeye başlar. Tedarikçi firma, satıcıya, tüm stoklarını açar ve indirimli toptan fiyat listesini de bildirir.
 
Diğer taraftan, dropshipping elektronik ticaretin yarattığı bir yöntem olup, alıcının bulunacağı bir satış platformuna da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu satış platformu internette onlarca, yüzlerce hatta binlerce mağazanın buluştuğu yerler olmaktadır. Ülkemiz merkezli olanlara "gittigidiyor", yurtdışı merkezli olanlara ise "eBay" örnek olarak verilebilir. Satış yapılmak istenilen siteye üye olunduktan sonra, ürün listeleri ve katalogları, bu site üzerinden sergilenmektedir.
 
Alıcılar ve satıcıların buluştuğu bu ortak platformlar sayesinde, ticaret gerçekleştirilmekte, müşterinin satıcıya ödeme yapmasını müteakip, satıcı, tedarikçiye sipariş vermekte ve ürünler yine satıcının emriyle, doğrudan alıcının adresine gönderilmektedir.
 
Dropshipping sistemini pratikte örneklendirecek olursak; diyelim ki bir satıcının kaydolduğu toptancıda perakende fiyatı 100 dolar olan bir monitör için aldığı fiyat 70 dolar. Satıcı bu ürünü xxx.com da listeledi ve ürün satıldı. Para satıcının hesabına 100 dolar olarak yattı. Satıcı, toptancıdan ürünü 70 dolara alacak ve adres bilgilerine müşterisinin adres bilgilerini yazacak. Akabinde toptancının verdiği kargo takip numarasını satıcının, müşterisine bildirmesiyle işlem tamamlanacaktır.
 
Dropshipping sisteminin gümrük mevzuatındaki yeri
 
Dropshipping sisteminde, alıcı ve satıcıların buluştuğu ortak platformlar sayesinde sayısız satıcının ürünlerini bu platformlarda teşhir ettiği, bu ürünleri satın almak isteyen yine sayısız alıcının da, almak istediği ürünün bedelini satıcıya gönderdiği, sonrasında yurtdışındaki tedarikçiler vasıtasıyla direkt olarak Türkiye'deki müşteri adreslerine gönderim yapmak suretiyle ticaret yapıldığı görülüyor.
 
Ancak; uygulamada, zaman zaman bu ürünler ticari miktar ve mahiyet arz etmiyormuşçasına (örneğin, eşya faturasında, eşyanın hediye olduğu bilgisinin yer alması, 150 euronun altında fatura düzenletilmesi, alımların süreklilik arz ettiğini gizlemek adına farklı alıcılar adına sipariş verilmesi vb.) hareket edildiği ve bu ürünlerle ilgili muafiyet imkânlarından faydalanarak gümrük işlemlerinin tamamlanması da söz konusu olabilir.
 
Oysa Dropshipping yöntemiyle yurtdışından satın alınan ve bu sistemin gereği olarak posta veya hızlı kargo yoluyla yurt içindeki müşterilere gönderilen eşyanın kıymetinin 150 euronun üstünde olması veya alımın bireysel değil de bir ticari faaliyet çerçevesinde süreklilik arz etmesi halinde muafiyet söz konusu olmaması gerekiyor. Bu sebeple, bu türden eşyaların mutat serbest dolaşıma giriş rejimi hükümleri uygulanmak suretiyle ithal işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, gerek Gümrük Kanununda yer alan idari para cezaların, gerekse Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yer alan, adli nitelikteki cezaların gündeme geleceğinin unutulmaması gerekiyor.
 
Hasan Akdoğan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Ordu akıllı şehir olma yolunda ilerliyor”
  • 10.07.2019 14:32

“Ordu akıllı şehir olma yolunda ilerliyor”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Akıllı şehir yapıyoruz ...

Kar yağışı, ısıtıcı satışlarını yüzde 75 artırdı
  • 21.01.2021 15:59

Kar yağışı, ısıtıcı satışlarını yüzde 75 artırdı

GittiGidiyor verilerine göre, ısıtma sistemlerine talebin arttığı iller İstanbul ...

Evidea yeni mağazasıyla Çamsan Park AVM’de!
  • 16.10.2020 15:44

Evidea yeni mağazasıyla Çamsan Park AVM’de!

Perakende ağını genişletmek üzere mağaza yatırımlarına devam ediyor. Evidea’nın ...

Emlak Konut, e-ihaleyle Ankara ve İstanbul'da arazi satacak!
  • 15.09.2020 09:15

Emlak Konut, e-ihaleyle Ankara ve İstanbul'da arazi satacak!

Emlak Konut GYO, ‘E-İhale ile Açık Artırma Usulü’ ile İstanbul ve Ankara'da bulu ...

Online vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?
  • 14.10.2015 19:42

Online vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Son teknoloji ile birlikte artık internete bağlanılabilen her yerden hızlı bir ş ...

Türklerin imecesi dünyaya örnek oldu
  • 09.02.2015 14:23

Türklerin imecesi dünyaya örnek oldu

Girişimcilere ve yeni fikirlere destek sağlamak için kurulan internet sitesi mil ...