maritbet girişmaritbet
ODTÜ’den yatırım atağı! ABD’de şirket açıyor

ODTÜ’den yatırım atağı! ABD’de şirket açıyor

ODTÜ Teknokent, 1 milyar dolarlık şirket çıkaracak

Washington'da ofis açan ODTÜ Teknokent, San Francisco'da ise kuluçka ve hızlandırma merkezi kuruyor

Bünyesinde KOBİ'leri yanı sıra Türk Telekom, Aselsan, Havelsan, TAİ, Arçelik, Vestel ve Netaş gibi sektörlerinin önde gelen şirketlerini barındıran ODTÜ Teknokent, dünya çapında bilinir bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. Washington'da ofis açan ODTÜ Teknokent, San Francisco'da ise kuluçka ve hızlandırma merkezi kuruyor. Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve ABD'nin diğer eyaletlerinde de ofisler açılacak. ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, 2020'ye kadar 1 milyar dolarlık bir teknoloji çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

Mustafa Kızıltaş, 2020 yılına kadar bünyelerinden 1 milyar dolarlık bir teknoloji çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, bunu sağlarken işbirliğine inandıklarını bildirdi. Silikon Vadisi gibi yerlerdeki olası işbirliği kültürünü de buraya yerleştirmeyi hedefl ediklerini ifade eden Kızıltaş, üniversite işbirliği ve bunların sürdürülebilirliğine de önem verdiklerini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kuruluşlardan destek aldıklarını belirten Kızıltaş, Washington'da bir ofis açtıklarını, yakın zamanda Azerbaycan, Avrupa ve ABD'nin diğer eyaletlerinin yanı sıra Ortadoğu ve Uzakdoğu'da büro açacaklarını anlattı. Türkiye'de insan kaynaklarının çok iyi düzeyde olmasına rağmen, melek yatırımcılar ve risk sermayesinin bunları yeteri derecede desteklemediğinin altını çizen Kızıltaş, "Biz şu anda San Francisco'da kuluçka ve hızlandırma merkezi kuruyoruz. Amacımız buradaki firmalarımızdan uluslararası başarıda olabilecek olanları seçmek, onları eğitmek onlara danışmanlık vermek" diye konuştu. Aynı zamanda Amerika'ya gitmiş teknoloji şirketlerinin bir ayaklarını da buraya getirmek istediklerini aktaran Kızıltaş, "Böylece tersine beyin göçüyle ilgili de bir girişimimiz olacak. Katma değerin Türkiye'de kalacağı bir model oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi. Türkiye'de başarılı mühendislerin, kimsenin çözemediği sorunlara yönelik çözümler ürettiklerini, ancak bunların ticarileştirilmesi noktasına bakmadan çalıştıklarını belirten Kızıltaş, İstanbul'daki ticari bakış açısıyla ODTÜ Teknokent'in mühendislik bakış açısını bir araya getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Ankara'da melek yatırımcıların ürünün ticarileşip satışından kâr almaya baktıklarını oysa temel motivasyonun şirket değerlendikçe para kazanma olması gerektiğini belirten Mustafa Kızıltaş, San Francisco ve İstanbul açılımlarını da bu bakış açısıyla gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

Yeni Fikirler Yeni İşler ile 50'yi aşkın şirkete destek 

ODTÜ Teknokent bünyesinde ön kuluçka ve kuluçka programları bulunduğunu belirten Kızıltaş, Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması ile 50'nin üzerinde teknoloji şirketi kurulmasını desteklediklerini kaydetti. Bu yıl yarışmanın 10'uncusunu düzenlediklerini aktaran Kızıltaş, 8 Kasım'da final töreni yapılacağını, aradan geçen sürede katılımcı sayısının 10 kat arttığını söyledi. Kuluçka merkezinden çıkan firmalar için yeni bir iş modeli oluşturmak amacıyla bir fon kurduklarını belirten Kızıltaş, 1 milyar dolarlık şirket çıkarma hedefine bu süreçte ulaşabileceklerini aktardı.

Otomotiv yerine savunma daha avantajlı

Otomotiv yerine savunma daha avantajlı Otomotivin çok farklı bir sektör olduğu için yeni bir marka oluşturarak ticarileştirilmesinin zor olduğunu ancak savunma sanayiinde aynı sürecin işlemediğini anlatan Mustafa Kızıltaş, otomobil üretiminin teknoloji şirketleri yerine devletin girmesi gereken bir alan olduğunu kaydetti. Savunma sanayiinin doğrudan tüketiciyi ilgilendirmediği için daha avantajlı olduğuna vurgu yapan Kızıltaş, "Artık otomobil üretmek çok kârlı değil, bunun yerine enerji verimliliği yani elektrik enerjisiyle çalışan motor üretimine odaklanılması gerekiyor” dedi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Japon mimarın tasarımı "kağıt masura evi" deprem bölgesinde
  • 04.05.2023 16:52

Japon mimarın tasarımı "kağıt masura evi" deprem bölgesinde

Japon mimar Shigeru Ban'ın kağıt ve yonga levha gibi geri dönüştürülmüş çevre do ...

Çimentonun konut maliyetine etkisi ne kadar?
  • 12.03.2022 14:34

Çimentonun konut maliyetine etkisi ne kadar?

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman ve Dr. Aslı Ak ...

ODTÜ'den geçecek yol ağaçlandırılıyor
  • 28.10.2017 09:28

ODTÜ'den geçecek yol ağaçlandırılıyor

ODTÜ arazisinin yanından geçirilecek yol için kaldırılan ağaçların karşılığı ola ...

ODTÜ arazisine "Orman Müzesi" kurulacak
  • 01.10.2017 16:10

ODTÜ arazisine "Orman Müzesi" kurulacak

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ a ...

ODTÜ'de yol çalışmaları başladı
  • 10.09.2017 09:15

ODTÜ'de yol çalışmaları başladı

Bilkent Şehir Hastanesi trafiğini rahatlatmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi ...

Binaların deprem riski internetten öğrenilebilecek
  • 18.06.2017 12:21

Binaların deprem riski internetten öğrenilebilecek

"İnternet Tabanlı Deprem Risk Analiz Sistemi" ile vatandaşlar internet üzerinden ...