maritbet girişmaritbet
Mustafa Koç, ‘Gıda sektöründen çıkmıyoruz’

Mustafa Koç, ‘Gıda sektöründen çıkmıyoruz’

Tat’ın önce Maret’i, ardından da Harranova’daki hisselerini satmasını değerlendiren Mustafa Koç, “Bunlar güçlenmek için” dedi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, gıda sektöründen çıkmadıklarını, son dönemde yapılan satışların bu sektördeki markaları Tat'ı daha da güçlendirmek için gerçekleştirildiğini açıkladı. Dünyanın en çok taraftara sahip ve izlenen futbol takımlarının başında gelen FC Barcelona ile dört yıllık bir sponsorluk anlaşması ile formanın sol koluna beyaz eşyadaki uluslararası markası Beko ile yerleşen Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Barcelona Başkanı Josep Maria Bartomeu'nun da katıldığı imza töreninden sonra Türkiye'den etkinliği takip eden ekonomi gazetecileriyle bir sohbet toplantısı yaptı.

İspanya'da, Katalanların ‘milli takım' olarak gördükleri Barcelona'nın ünlü stadı Camp Nou'da gerçekleşen ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un yanı sıra, holdingin CEO'su Turgay Durak, Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük ile Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl'ın da katıldığı sohbette, “siyaset dışı” konulara ilişkin açıklayıcı bilgiler verildi.

Bilindiği gibi, Koç Topluluğu, geçtiğimiz günlerde önce Maret'i, ardından da Tat Gıda'ya bağlı Harranova Besi ve Tarım hisselerini satmıştı. Koç sorular üzerine şunları söyledi: “Gıdadan çıkıyoruz gibi bir durum yok. Öyle bir niyetimiz de kesinlikle yok. Bu alanda bazı satışlar yaptık, doğru. Ancak bunu Tat'ın bünyesinin daha da kuvvetlendirmek için yaptık. Strateji olarak Tat bünyesini finansal bakımdan kuvvetlendirmek için alınan kararlar. Ayrıca muhakkak ki, satın alanlar için de cazibe arz ediyor. Dolayısıyla her iki satışta da bir kazan-kazan durumu oldu diye düşünüyorum.”

Satışa konu olan yatırımların bölgeye katkıda bulunduğunu da belirten Koç, “14 yıl oldu. Epey bir zaman. Alan hayrını görsün” diye konuştu. Konuyla ilgili olarak, Holding'in CEO'su Turgay Durak da, “Tat salça, domates ve süt ürünleri ile makarna üretimine devam edecek. Yaptığımız, şirketin mali bünyesini kuvvetlendiren ve odaklanmasını artıracak konular” açıklamasında bulundu.

Otoyol defteri kapandı öncelik marina

İstanbul Boğazı üzerinde inşa edilmekte olan üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim'in bağlantı yollarının özel sektöre satış ihalesiyle ilgilenip ilgilenmediğinin sorulması üzerine Mustafa Koç, “O defter bizim için kapanmıştır. Yatırım olarak baktığımızda öncelik arz etmiyor” yanıtını verdi. Bilindiği gibi, Koç'un, Ülker ve Malezyalı UEM ile birlikte teklif vererek 5.7 milyar dolar bedelle kazandığı köprü ve otoyol özelleştirmesi bir süre önce iptal edilmişti. “Otoyol işini öncelikli yatırım alanı olarak görmüyoruz” diyen Holding'in CEO'su Turgay Durak, “Kalamış Marina bizim için öncelikli ihaleydi, onu da aldık” bilgisini verdi.

Mustafa V. Koç'la yapılan sohbette, IŞİD saldırıları nedeniyle istikrarsızlığın iyice arttığı ve yine saldırılar nedeniyle sağlıklı çalışmayan rafineriler nedeniyle, bir petrol ihracatçısı olan Irak'ın benzin yokluğu gündeme geldi.

‘Irak'ta maceraya girmemiz doğru olmaz'

Irak'ın işlenmiş petrol ihtiyacının Tüpraş üzerinden karşılanmasına nasıl baktığının sorulması üzerine Koç, “Orada tabii hükümetimizin izleyeceği politika ve Irak'la yapacağı anlaşmalardan sonra bizim pozisyon almamız mümkün olabilir. Irak'ı şu anda ikiye, üçe hatta dörde ayırmak lazım. Petrol konusunda Tüpraş olarak Somali'den ciddi alım yaptığımız için Kuzey ile iki tarafın da mutabık olmayacağı herhangi bir maceraya girmemiz bizim için doğru olmaz. Benzin istiyorlar. Hepsini değerlendiriyoruz. Oradaki durum, biraz 2004 Körfez Krizi'ndeki gibi” dedi.

130 ülkede sosyal sorumluluk projesi hedefi

Sohbette Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu'na, “FC Barcelona'ya sponsorluğu futbolla mı sınırlı kalacak?” diye soruldu. Çakıroğlu şöyle yanıtladı: “FC Barcelona ile 4 yıllık kontratımız var. İki taraf da bu işten memnun kalırsa, sporun başka branşlarına da ileride bakabiliriz. Kulübün çok sayıda sosyal sorumluluk projesi var. Biz de başta Türkiye olmak üzere Beko'nun bulunduğu 130 ülkede futbola dönük sosyal sorumluluk projeleri üzerinde duracağız.” Spora yaklaşım konusunda felsefi olarak Barcelona'yı kendilerine çok yakın bulduklarını söyleyen Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük de, “Bunun ötesinde sosyal sorumluluk açısından çok detaylı bir çalışma yaptık. Örtüşen pek çok nokta var. Bizim müşterilerimiz, onların fanları. 350 milyon fanı, 130 milyon sosyal medya takipçisi olan bir kulüp. Tekrarlarla birlikte maçlarını 1 milyar kişi izliyor. Birkaç projeleri var bizim de ilgimizi çeken. Ancak henüz detaylandırmadık” dedi.

Tat Gıda, Moova'yı satın alıyor

Tat Gıda, Moova Gıda hisselerinin tamamını toplam 32.3 milyon lira bedelle almak için sözleşme imzaladığını duyurdu. Tat Gıda'dan KAP'a yapılan açıklamada, peynir kategorisinin güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Hisselerin Söktaş Tekstil, Muharrem Kayhan, Eyüp Hilmi Kayhan, Nihat Fadıl Erten ve Mehmet Yılmaz'dan alınacağı belirtildi. Tat Gıda, haziranda Maret ile markaya ait taşınmazları 75 milyon dolara Namet Gıda'ya satma kararı almıştı. Tat Gıda, Harranova Besi ve Tarım'da sahip olduğu yüzde 58.15 hissenin tamamını ABD merkezli Morningstar'a satışı için hisse devir sözleşmesi imzalamıştı.

Yıllık rakam 10 milyon euro mu?

Beko'nun Barcelona sponsorluğu konusunda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve FC Barcelona Başkanı Josep Maria Bartomeu ısrarlı sorulara rağmen yıllık sponsorluk bedelinin ‘gizli' tutulduğunu söylemekle yetinmişlerdi. Fakat bedel konusunda İspanyol gazeteleri 10 milyon euroluk bir rakamı telaff uz ediyorlar. El Periodico gazetesinin konuyla ilgili haberinde yer alan bilgiler şöyle:

Sponsor   Tutar (Euro)
Nike         30 milyon
Qatar       30 milyon
Beko        10 milyon
Intel          5 milyon

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avcılar'da fırsatçı müteahhitler mercek altına alındı!
  • 20.03.2021 12:03

Avcılar'da fırsatçı müteahhitler mercek altına alındı!

Avcılar’da yeniden gündeme gelen fırsatçı müteahhit şikayetleri mercek altında. ...

Antalya Kepez Kedi Apartmanı hizmete açıldı!
  • 13.02.2021 15:59

Antalya Kepez Kedi Apartmanı hizmete açıldı!

Antalya DokumaPark'ta, kediler için 3 katlı, 64 odalı "apartman" yapıldı. ...

Kartepe Teleferik Projesi'nin ihalesi 26 Şubat’ta!
  • 27.01.2021 10:56

Kartepe Teleferik Projesi'nin ihalesi 26 Şubat’ta!

Kocaeli’nde hayal projelerden biri olan Kartepe Teleferik Projes Kocaeli Büyükşe ...

Mustafa Koç'un Beykoz'daki golf projesine ÇED süreci!
  • 04.09.2018 14:27

Mustafa Koç'un Beykoz'daki golf projesine ÇED süreci!

2016 yılında hayatını kaybeden işadamı Mustafa Koç'un projesi olan golf tesisi i ...

Koç ve Doğuş Grubu Balkanların en büyük limanı için yarışıyor
  • 01.03.2018 17:15

Koç ve Doğuş Grubu Balkanların en büyük limanı için yarışıyor

Koç Holding ve Doğuş Grubunun, Yunanistan'da bulunan Alimos Limanı için yeniden ...

Cizre’nin ilk 5 yıldızlı oteli açıldı
  • 25.12.2017 10:16

Cizre’nin ilk 5 yıldızlı oteli açıldı

Koç Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren ve Divan Grubu, Güney Doğu Anadolu Bö ...