maritbet girişmaritbet
Kriz, 43 yıllık inşaat devine iflas erteletti

Kriz, 43 yıllık inşaat devine iflas erteletti

Global kriz, 43 yıllık inşaat devi; Metiş İnşaat’ı iflas ertelemeye mecbur kıldı.

 

Global kriz, 43 yıllık inşaat devi; Metiş İnşaat'ı iflas ertelemeye mecbur kıldı. Şirketin 2009/967 dosya numarası ile yapmış olduğu iflas erteleme talebini değerlendiren Kadıköy 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi, 15 Mayıs 2010 tarihinden itibaren şirketin iflasının bir yıl ertelenmesine karar verdi. Metiş İnşaat, 2003 yılın vefat eden Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 12 yıllık başkanlığını yapan, merhum Kadir Sever tarafından kuruldu.


Yaşanan global kriz, birçok sektörü ve şirketi iş yapamaz duruma getirdi. Özellikle de uluslar arası çapta iş yapan şirketler, krizin etkisini daha çok hissetti. Kimi ihracat pazarını kaybederken, kimi de yurtdışındaki yatırımlarını askıya almak zorunda kaldı. Finansal açıdan zor bir dönem içerisine giren firmalar, ya iflas, yada iflas erteletme adına mahkeme kapısını aşındırmaya başladı. İşte son dönemde iflas erteletme kervanına katılan şirketlerden birisi de yaklaşık 43 yıllık bir geçmişe sahip, uluslararası bir taahhüt firması olan Metiş İnşaat, oldu.


Şirket, Türkiye Müteahhitler Birliği eski başkanlarından merhum Kadir Sever, tarafından temelleri atılan Metiş Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor.


Kadıköy 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 4 Eylül 2009 tarihinde 2009/967 dosya numarası ile ‘iflas ertelemesi' talebinde bulanan Metiş İnşaat'ın bu talebi mahkemece olumlu bulundu. Mahkeme, 15 Mayıs 2010 tarihinden itibaren şirketin iflasının bir yıl ertelenmesine karar verdi.
 

Kimlere borcu var?
Şirketin, aralarında İş Bankası, ING Bank, Credit Europe Bank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası, Güriş İnşaat, Alka Sanayi İnşaat, Yetişoğlu İnşaat...gibi birçok finans kurumu ile inşaat şirketine borcu olduğu ifade ediliyor.

Mahkemeye verilen iflas erteleme talebine ilişkin dilekçede, şirketi yeniden ayağa kaldıracak iyileştirme tedbirlerinin başında, uluslararası bir müteahhitlik firması ile yürütülen ortaklık görüşmelerin geldiği vurgulandı.
 
Bu görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde şirketin mali bozulmanın kısa bir süre içerisinde düzeltilebileceğine işaret edilen dilekçede, “ Görüşmeler devam etmekte. Bu konuda uluslararası bir kuruluşa yetki verilmiştir. Ortaklık ile ilgili gelişmeler sağlandıkça, mahkemeye bilgi verilecektir. Yapılan değerlendirmede Metiş İnşaat'ın değeri 60 milyon doların üzerindedir.” şeklinde ifadelere yer veriliyor.      
 
Adını Libya'da duyurdu
Bugüne kadar gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında birçok başarılı müteahhitlik projelere imza atan Metiş İnşaat, 1963 yılında Kadir Sever tarafından kuruldu. Bu tarihten itibaren başta Karayolları Genel Müdürlüğü'nün otoyol ihaleleri ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tesis ihtiyacına yönelik projelere imza atan şirket, adını daha çok 1980'li yıllarda Libya'da gerçekleştirdiği projelerle duyurdu. Şirketin kurucusu Kadir Sever'in 2003 yılında vefatının andından işlerini çocukları devraldı. Bedri Sever'in, yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttüğü Metiş İnşaat'ta Ayşe Sever başkan yardımcısı, Fatma Neşe Özdemir, Levent Rıfkı Sever ve Mustafa Asım Özdemir ise yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.
          
Kaynak: Hürriyet Emlak

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz